Orsolya
7 °C
17 °C

Útra csábító Balaton

2004.04.29. 10:43
#alt#
Fotó: Magyar Turizmus RT. Archívuma
Hogy ki nevezte magát először a Balaton szerelmesének - ma már senki sem tudja. Talán egy költő vagy épp egy utazó - kétszáz éve ugyanis nemigen járt más vendég errefelé - tény azonban, hogy a XIX. század eleje óta egyre gyakrabban bukkan fel ez a vallomás. Előbb csak a szépprózában, aztán az újságok lapjain, manapság pedig már a mindennapok nyelvében is. Aki még nem járt itt, nehezen érti meg ezt az erős ragaszkodást a Balatonhoz. Ha tudakolni akarjuk az okát: ahány kérdés, annyiféle válasz...

A gyerekek rendszerint a pompás lubickolásokról áradoznak. Ők a sekély, meleg, selymes vízből olykor csak parancsszóra hajlandóak kijönni. A fiatalok a "nagy bulikat", az átmulatott, forró éjszakákat emlegetik. Számukra a tó a találkozások és a kalandok világa. A természetjárók csillogó szemmel beszélnek a Balaton-felvidék idilli békéjéről, vagy a Kis-Balaton sejtelmes nádrengetegéről, felhőként örvénylő vízimadarairól. A festők, fotográfusok teljes bizonyossággal állítják, hogy Magyarország legszebb panorámáit a tókörnyék hegyei kínálják. A borbarátok rögvest a badacsonyi Kéknyelű vagy a Boglári Olaszrizling dicséretét zengik, míg a kulináris örömök kedvelői a roston sült fogasét. A horgászok méteres halakról regélnek, a vitorlázók szélbe dőlő versenycirkálókról, a reumások csodálatos hévízi gyógyulásról, a zenerajongók tihanyi orgonakoncertekről, vagy a siófoki operettgáláról.

A sort még hosszan lehetne folytatni - talán nincs is vége -, ám a Balaton iránti rajongás titkáról már az első tucat válasz is fellebbenti a fátylat. A tó ezerarcú világában mindenki személyes vágyai, kedvtelései szerint építheti fel a maga vakációját. Érkezzék a vendég egyedül vagy családosan, kicsi gyerekkel vagy kamaszokkal, lovaglóruhával vagy vadászpuskával, szikrázó nyárban vagy szelíd őszön, bizonyos, hogy meg fogja találni a neki leginkább megfelelő tájat, várost, szállást, programot.

A tó legnagyobb festője, az impresszionista hangulatok mestere, Egry József mondta, hogy a Balatonnak nincsenek hétköznapjai. Aki a környéken él, hamar megérzi az itteni élet felfokozott örömét és akaratlanul is továbbadja a hozzá érkezőknek. Itt a vendéget valóban szívesen látják. A magánszállás háziasszonya kotlósként veszi szárnya alá az újonnan érkezőket, s mire megisszák vele az első kávét, már pontosan tudják melyik a legjobb vendéglő, a legolcsóbb piac, a legszebb strand, a legközelebbi borospince. A vendég itt hamarosan családtagnak érezheti magát, aztán visszatérve otthonába valóban úgy emlékszik majd: a Balaton hétköznapok nélküli világ.

Ez a változatosságával gyönyörködtető, lakóinak vendégszeretetével hívogató nagy víz sokakat egész életükre rabul ejt. Talán meglepő de igaz, hogy a Balatonnak arányaiban jóval több a visszajáró vendége, mint a világ legnagyobb idegenforgalmi látványosságainak. A tópart egyik legszebb városában, Siófokon már oklevelet is alapítottak az egy évtizednél régebben visszajáró vendégeknek, amelyet minden esztendőben a polgármester ad át. A Város Leghűségesebb Vendége 1965 óta szinte minden szabadságát itt töltötte.

Talán nincs már messze az idő, amikor a Balaton régiónak is lesz ilyen oklevele, s elnyerőinek táborát úgy hívják majd: a Balaton Szerelmeseinek Klubja. Meglehet, Ön máris klubtagnak mondhatná magát, de az is elképzelhető, hogy még csak az ismerkedés gondolatával kacérkodik. Legyen bárhogyan: Közép-Európa legnagyobb, legszebb tava megér egy utazást. A vakáció minden varázsával várja Önt, családját és barátait a Balaton!