Hedvig
7 °C
23 °C

A biztonság kedvéért: a tények talaján

2003.07.08. 13:06
Kire, mire bízzuk legnagyobb értékünket: az életet, ha autóba ülünk? A téma körüljárásához objektív mércét és biztos kezű vezetőt kerestünk. Megtaláltuk: mindkettőt egyben. A Renault-t, melyről a független nemzetközi EuroNCAP szervezet legújabb töréstesztjei bizonyítják, hogy Európa legbiztonságosabb modellkínálatával rendelkezik.
Baleseti statisztikák és reklámhadjáratok szüntelenül az autósbiztonsági szabályok és technológiák fontosságára intenek, ugyanakkor el is tompítják figyelmünket mindaddig, amíg bőrünkön nem érezzük a bajt. Nem csoda, hiszen az ijesztő számok és a hangzatos ígéretek zajából nehéz nehéz kiszűrni a lényeget és használható tanácshoz jutni, hogy milyen autót, milyen opciókat válasszunk biztonságunk kedvéért.

Pontosan ilyen szilárd támpontot adnak ezen az érzékeny területen, immár évek óta, az EuroNCAP (European New Car Assessment Program) objektív töréstesztjei. A részben a FIA (a Nemzetközi Autósport Szövetség) által finanszírozott nemzetközi szervezet legújabban kiadott eredményei a Renault modelljeinek feltűnő fölényéről tanúskodnak az autók biztonságossága terén.

Tökéletes csillagzat alatt

Frissen kapta meg a mérések nyomán kiosztható legmagasabb, 5 csillagos értékelést az új Espace, mely úgy bizonyult kategóriája - a luxus egyterűek - legbiztonságosabb modelljének, hogy egyben az EuroNCAP eddigi történetének legmagasabb pontszámát szerezte meg.

Tovább javította eredményét és így visszavette vezető helyét - a Toyota Avensistől - a nagy családi autók kategóriájában a Renault Laguna, mely 2001-ben valamennyi személygépkocsi közül elsőként kapott 5 csillagos biztonsági minősítést.

A Mégane II-vel (2002) és a Vel Satis-szal (2002) együtt így a Renault az egyetlen európai autógyártó, melynek 4 modellje is kiérdemelte az EuroNCAP 5 csillagos értékelését és kategóriájának legbiztonságosabb modellje lett. A törésteszteken végzett szigorú kritériumrendszer garanciát jelent mindazoknak, akik olyan járműre kívánják bízni önmaguk és utasaik épségét, amely bizonyított.

Véletlen kizárva

Ilyen mérvű sikerhez természetesen csak hosszú távú elkötelezettség vezethet, mely a francia márka "biztonságot mindenkinek" alapelvéből fakad. Bebizonyosodott, hogy nem az "extrák" hosszú és hangzatos sora szavatolja az autóban utazók sértetlenségét, hanem a megelőzés--korrekció--védelem hármasságban szemlélt és fejlesztett biztonsági rendszer.

A megelőzés értelme: segíteni a vezetőnek a veszélyhelyzetek elkerülésében, még mielőtt maga a veszély bekövetkezne. A korrekció annyit jelent, hogy a vezető minden körülmények között autójának ura marad. Ha mégis elkerülhetetlenné válik az ütközés, akkor a Renault Védelmi Rendszer a lehető legminimálisabbra csökkenti a testi sérülés esélyét.

Folytatása következik

Aki komolyan veszi a biztonságot, elsősorban önmagára gondol és konkrét, létező példákat, eredményeket akar látni. Az EuroNCAP felméréseinek fényében itt és most a Renault teszi meg a legtöbbet az autósbiztonság terén mindabból, amire a mai autóipar képes. Cikksorozatunkban ezért az 5 csillagos modellek bemutatásával hozzuk emberközelbe azokat a technológiai újításokat és figyelmes ötleteket, amelyek a lehető legteljesebb oltalmat nyújtják.

Hogy az élvezetes és szabad autóséletnek mindig legyen folytatása.

Nemzetközi kitekintés
Safety For All: közlekedésbiztonsági jótanácsok gyermekeknek, szülőknek, tanároknak a Renault-tól
Az EuroNCAP hivatalos weboldala