Erzsébet
0 °C
7 °C

Budapesti Őszi Fesztivál 2005

2005.09.07. 10:00
[BØF]
Manapság, amikor az időjárás kiszámíthatatlansága folytán lassacskán képtelenek vagyunk tájékozódni az évszakok között, hatalmas szerencséjük van a budapestieknek. Minden évben valamikor október tájékán bizonyosak lehetnek benne, hogy eljött az ősz, hiszen elérkezik vele a Budapesti Őszi Fesztivál [BØF], az ország legrangosabb kortárs összművészeti fesztiválja. Miként a figyelmes és kultúrára éhes városlakók megszokhatták, hazai és külföldi világsztárok lepik el a várost, hogy bizonyítsák, a művészet nemcsak élt, hanem él [és élni fog]. A hallatlanul változatos, már-már áttekinthetetlenül gazdag programból boldogan szemezgethet bármely művészeti ág szerelmese.

rajz: Bátonyi György
[színház]
Hogy ne csak rébuszokban beszéljünk, itt van mindjárt a Berliner Volksbühne és a híres-hírhedt társulatvezető-rendező Hans Castorf vendégszereplése [10.22.]: Bulgakov Mester és Margaritájának heves vitákat kavaró adaptációja megkerülhetetlen előadás minden színházrajongó számára. S ha már a színháznál vagyunk: sikerült elhívni a nem kevésbé neves lengyel rendezőt, Krysztof Warlikowskit, aki két előadást is jegyez az idei Őszi Fesztiválon: Slojme Anszki Dybuk című haszid drámáját [10.15.] és a legendás Sarah Kane Megtisztulva című művét [10.22.] a lengyel színházi élet legnevesebb társulatai fogják előadni.
[tánc]
A tánc szerelmesei elégedetten nyugtázhatják, hogy negyedszázados koreográfusi jubileumán táncosként debütál Magyarországon a modern tánc egyik legnagyobb mestere, Anne Teresa de Keersmaeker [10.21.], s hogy társulatával ellátogat hozzánk a fiatal generáció egyik legizgalmasabb koreográfusa, Yasmeen Godder [10.18.].
[zene ]
Az Őszi Fesztivál mindig is "erős" volt a kortárs zenei programok terén, s idén sincs szégyenkeznivalója. Két, zenei világát tekintve egymástól fényévnyi távolságra lévő szerzőt ünneplünk az idén: az Ensemble Modern a legradikálisabban gondolkodó kortárs zeneszerzők egyikét, a német HELMUT LACHENMANN-t köszönti 70. születésnapja alkalmából [10.23.], az ugyancsak 70 éves ARVO PÄRT évfordulóját pedig zenéjének legautentikusabb tolmácsolói, az Észt Kamarakórus és a Tallini Kamarazenekar, s a szerző jóbarátja, a karmester Tonu Kaljuste fogja emlékezetessé tenni [10.21.]. A fesztivál ad otthont JENEY ZOLTÁN tizenöt éve készülő nagyszabású műve, a Halotti szertartás ősbemutatójának is, melyet Kocsis Zoltán és a Nemzeti Filharmonikusok előadásában hallhatunk [10.22.].

rajz: Bátonyi György
[más]
Mindez persze csak ízelítő: túl az említett programokon számos színházi és zenei élmény várja mindazokat, akiket érdekel, mi is történik ma a művészeti életben itthon és külföldön. Lesznek képzőművészeti programok, jazz-koncertek, egy-egy napra megnyílik a Képzőművészeti Egyetem és a Zeneakadémia, az idén 125 éves Iparművészeti Egyetem összművészeti dzsemborit szervez, de lesz Design- és Táncfilm-fesztivál is, és ne feledkezzünk meg az elmaradhatatlan köztéri szoborkiállításról sem.
Egy efféle áttekintésből persze sokkal több marad ki, mint ami belefér. Tessék tehát figyelni: plakátokon, interneten, szórólapokon, baráti beszélgetéseken, vagy kávé mellett, esetleg rádióhallgatás, tévénézés, sportolás, zongorázás, fésülködés közben: ismét Őszi Fesztivál - ismét kortárs művészetek - ismét ahogy csak belefér.