Jenő
3 °C
8 °C

Megújult BRAVIA modellek

2006.05.16. 09:37
Bátran kijelenthetjük, hogy a BRAVIA LCD televíziók friss generációja új igazodási pontot állított fel a totális vizuális élmények terén. A BRAVIA képfeldolgozó és képernyő-technológiája olyan szuperprodukciót nyújt, melynek jellemzőit leginkább a szuperlatívuszok halmazából lehet válogatni. A legszembeötlőbb a képek színeinek gazdagsága, teltsége, amely már önmagában varázslatos élményt nyújt és a képernyő elé szögezi a tévénézőt. A lehető legnagyobb képernyőfelbontás révén szinte életre kel a kép, úgyhogy merőben újszerű vizuális kalandokban lehet részünk.

Mindent a képminőségért

A BRAVIA modellek kiemelkedő jellemzői közé tartozik a Full HD LCD-panel, Ez így elsőre nem biztos, hogy sokat mond a hétköznapi felhasználó számára, de talán elég arra felhívni a figyelmet, hogy ez a speciális eleme a készüléknek pontosan úgy adja vissza a legnagyobb felbontású képet is, ahogy az a bemenetre megérkezik. Ez pedig azt jelenti, hogy a készülék szemernyit sem egyszerűsít, butít a beérkező jelen a képmegjelenítés megkönnyítése érdekében, szemben a hétköznapi normál paneles LCD-televíziókkal. A legnagyobb felbontású jelek vételére alkalmas iker HDMI-bemenet kompatibilis az Európában egyre bővülő HD-környezettel. Ennek jelentősége a minőségen felül abban mutatkozik, hogy Magyarországon is egyre nagyobb teret nyer a nagyfelbontású képszolgáltatás, egyre jobb minőségben érhetjük el a különböző csatornákat a szolgáltatók által. Amennyiben a megnövelt minőséggel nem tud mit kezdeni televíziónk, tulajdonképpen feleslegesen kapjuk az emeltszintű szolgáltatást, a képminőségen mindez mit sem látszik. A BRAVIA készen áll arra, hogy a markánsan látható és érzékelhető különbséget megjelenítse.

Mivel a BRAVIA megújításában a képminőség volt a legfőbb szempont, ezért a képelőállításban további mérföldkőnek számító fejlesztések is történtek. A széles spektrumú hátsó megvilágítást alkalmazó Live Colour Creation, valamint az újonnan kifejlesztett BRAVIA ENGINE EX képfeldolgozó processzor egyedülálló minőséget tesz lehetővé, mely elemek a megújult BRAVIA készülékek alapkövei. A Live Colour Creation még az előtt javít a jelen, hogy az a képernyőre vetítődne. Ezen felül a több évtizedes Trinitron-tapasztalatra alapozva a Sony újratervezte a panel hátsó megvilágítását is, olyan fénykibocsátó foszforokat alkalmazva, melyek kiszélesítik a piros és zöld színek skáláját a spektrumon belül. A képernyőben található precíziós RGB-szűrők pedig gondoskodnak arról, hogy ez a bővített színskála maximális hatást gyakorolhasson a képminőségre. Így a kép szinte szó szerint megelevenedik, a valóságos világ összetettségét és térszerűségét nyújtva a nézőnek. A BRAVIA ENGINE EX akár az eredeti négyszeresére növeli a felbontást, megduplázva mind a sorok, mind a pixelek számát. Az általa végzett intenzív, valós idejű, kockánkénti digitális feldolgozás látható módon emeli ki a színeket és a kontrasztot, és mentesíti a jelet a képminőséget romboló zajtól. Az eredmény: korábban elképzelhetetlen részletesség és tisztaság. Ezért nevezi a Sony ezt a folyamatot digitális valóságteremtésnek. A valószerűség érzését tovább fokozza a szupergyors, 8 ezredmásodperces reakcióidő, melynek hatására a kép borotvaéles és egyenletes mozgású lesz.

Attól nem függ, honnan nézzük

Sony Bravia

Maga a képernyő legalább ugyanennyire különleges. Mindegyik a legújabb, 7. generációs gyártási technológiával készül, és S-PVA molekulavezérlést alkalmaz, melynek köszönhetően megnő a láthatóság szöge, a kép akár 178o-os ívben is bárhonnan nézhető, a színek még oldalról is gazdagon és fényesen láthatók, semmit nem fakulnak. Ezenkívül az S-PVA a koromfeketétől a ragyogó fehérig minden árnyalatot megjelenítő, hihetetlen, 1300:1-hez kontrasztarányt biztosít. A cél megvalósult. A részletesség, a tisztaság és a mélység a legkifinomultabb, a legigényesebb alkotásoknak is tökéletes megjelenést biztosít a képernyőn.

A fülre is nagy hatást gyakorol

A megújult BRAVIA modellek legalább annyira kényeztetik a fület, mint a szemet. Beépített, erőteljes hangsugárzói a digitális jelfeldolgozás révén a többcsatornás hangzás rendkívül meggyőző utánzatával töltik be a teret. Sőt, egy speciális egységnek köszönhetően még ezen is sikerült javítani, különleges tisztaságot biztosítva mind a párbeszédeknek, mind a környezeti hangeffektusoknak. Az alapot mindehhez a teljesen digitális erősítés szolgáltatja, amely abszolút minimális szintre szorítja vissza a zajt, azaz a sistergést.

Mindennek megvan a maga előnye

Az S-sorozat készülékei olyan HDMI bemenettel rendelkeznek, melyen keresztül külső eszközökről is képes tömörítetlen digitális audio- és videojelek vételére. Az extra HD15 bemenet számítógépek csatlakoztatását teszi lehetővé, teljes körű kompatibilitással. Az S-sorozat 32", 40" és 46"-os képátlójú verzióban kerül forgalomba.

Az X-sorozat kettő HDMI csatlakozóval is rendelkezik, de további lehetőségként három SCART és egy komponens csatlakozó biztosít páratlan rugalmasságot a külső jelforrások használatában. Mindezt az összes funkció kezelésére alkalmas, ergonomikus és fejlett távvezérlő egészíti ki, melyen az egyszerűség kedvéért viszonylag kevés kapcsoló található, s a gyakran használt funkciókhoz nagyobb méretű gombok tartoznak. A BRAVIA X-sorozat 40", 46" és 52"-os képátlójú verziókban érhető el.

A V-sorozat most megújult készülékei számokban mérhetően is fokozzák a televíziózás élményét. Az élő színelőállításnak köszönhetően 30 százalékkal teltebb színekkel ajándékozzák meg a tévénézőket az új modellek. Ez leginkább a kristálytiszta képminőségben és páratlan részletgazdagságban köszön vissza. A kiváló minőségű beépített digitális tévétunerrel az ingyenes digitális csatornák adásai is foghatók.

Semmi máshoz nem hasonlítható élmény

A fenti rövid összegzésből is megállapítható, hogy napjainkban az LCD-televíziózás újabb mérföldkőhöz érkezett. Bár a BRAVIA modellek már egy éve beírták magukat a televízió-gyártás történelemkönyvébe, a megújult sorozatok újabb fejezetet nyitnak. A megújult modellek szinte minden elemükben átformálják az LCD televíziókról kialakult képet. Kimagasló képminőségük olyan új világot teremt, amelyben a színek és képek megjelenítése már-már a fantáziát is felülmúlja, mert a technológia fejlesztésekor semmi mást nem tartott szem előtt a Sony, mint a maximálisan valósághű és életszerű élményt. A BRAVIA megújítása során mindent e célnak rendelt alá, ezért nyújtják készülékei azt a kimagasló minőséget és műszaki szintet, mint semmi más.