Elemér
5 °C
16 °C

Ide nekem a földikutyát!

2003.06.23. 13:45
Ha manapság valaki internetezni szeretne, és nem tartozik a hardcore drótrajongó patópálok táborába, érdemes körülnézni a szélessávú szolgáltatók ajánlatai között. Elmúltak azok az idők, amikor egy féloldalas kép letöltésére várva elfogyaszthattunk egy családi méretű négy évszak pizzát két doboz kóla light-tal. Ma már az önfeledt szórakozás, a munkához szükséges információ és a hatékony kommunikáció csupán másodpercek kérdése. Egy érzéki mozdulat mutatóujjunkkal egerünk megfelelő szemére, és a világ kitárul előttünk...
Egyre kevésbé szeretünk várakozni. Sem a zebránál a zöldre, sem a hentesnél a csülökre. De legkevésbé az információra szeretünk várni. A füstjelek, havasi kürtök, postakocsik, kisbírók ideje lejárt, de igényeinknek már a napilapok is egyre kevésbé felelnek meg. Ha tudni akarjuk, hogy áll a Sri Lanka - Új-Zéland krikett meccs, már nem szívesen várjuk meg a másnap reggeli újságkihordót. Ha kíváncsiak vagyunk, hogy késik-e a Nagykanizsa-Budapest közötti sebesvonat, ha azonnal szükségünk van a Petrochina aktuális részvényárfolyamára a Hong Kong-i tőzsdén, a félnapos információ számunkra már értéktelen. Az információ akkor érték, amikor éppen szükség van rá. A legtöbb információ már többszörösen elavul, mire egy nap késéssel hozzánk jut.

Az internet hiányában egyre több szakmában képtelenek lennénk helytállni, és megfelelni a velünk szemben támasztott elvárásoknak. A világháló ma már több mint magukba fordult programozók hobbyja (tudják, ők azok, akik földikutya módjára nappal alusznak, éjjel meg aktivizálják magukat, és egér nő ki a jobb kezük helyén) - a világháló sok embernek munkaeszköz, még többeknek szórakozás és mindenkinek információ-forrás.

De ahhoz, hogy az internet meg is tudjon felelni az elvárásoknak e három terület mindegyikén, nem mindegy, hogy a világhálóhoz milyen technológiával kapcsolódunk. Akinek tényleg szüksége van egy használható szolgáltatásra, várakozás helyett szórakozni, kommunikálni, informálódni akar, és lakóhelyén választhat a különböző technológiák közül, annak a helyes megfejtés nem lehet kétséges: komoly versenyző csak szélessávú szolgáltatással vág neki a távnak.

Szerencsés esetben több ilyen is bombáz minket ajánlatával. A kínálatokat hasonlítsuk össze alaposan, legyünk nagyon körültekintőek! Ne hagyjuk magunkat bevezetni a nettó-bruttó árak málnásába: válasszuk azt a szolgáltatót, amelyik összességében korrekt, áttekinthető és egyértelmű ajánlatot tesz! Ha pedig a szolgáltató ráadásként még valami értékes ajándékkal is kecsegtet, ne habozzunk, csapjunk le rá! Pár nap, és ha elég szemfülesek vagyunk, következő külföldi utunkon egy digitális videokamera birtokában már bátran kiállhatunk a nagypapa Pajtás gépét korábban jeges rettenettel szemlélő japán turistacsoport mellé filmezni.

Ha a kedves olvasó azt hiszi, hogy a fenti gondolatsor pusztán az átlagosnál élénkebb fantázia szüleménye, akkor téved. Jelen sorok írója szürke krónikásként pusztán azt veti képernyőre, amit lát és hall: például a UPC és a chello aktuális ajánlatát. A digitális kamera csak a jéghegy csúcsa, bár kétségtelenül ez csillog legfényesebben: az első ötszáz szemfüles jelentkező már viheti is! De ha mélyebben is megvizsgáljuk a kérdést, találunk ott még sok-sok érdekességet: minimum 16 hónapos szerződés esetén ingyenes bekötést és ezen időszak alatt kétszer két hónapig 50%-os kedvezményt a szolgáltatás díjából, sőt, a banki átutalással fizetők még egyszeri bruttó ezer forintos kedvezményt is kapnak!

Aki pedig kedvet érez a filmes karrierhez, frissen szerzett kamerájával nevezzen be a 'chello filmszemlére' bármilyen vicces rövidfilmmel. A győztes egy évig ingyen chellózhat, de szerkesztőségünk intenzíven lobbyzik a szolgáltatónál annak érdekében, hogy az első három helyezett a nyereményén túl egy földikutya-családot is kapjon a kertjébe extrabónuszként...

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.

Wellness hétvégék belföldön

A kényeztetés egész évben jár Önnek! Válasszon a legjobb ajánlatokból.