Vendel
5 °C
20 °C

Így hordjuk mi

2005.04.29. 10:00
Egy friss kutatásból kiderül, a legtöbb kontaktlencse viselőnek vannak apró kellemetlenségei a lencse miatt. Pedig már van megoldás a problémáikra: a szilikon alapú kontaktlencse, amely sokkal több oxigént enged a szemhez, mint elődei. Ilyen a CIBA Vision O2OPTIX(TM) lencséje is.

Egy egész Európára kiterjedő felmérésből kiderült, hogy az átlagos kontaktlencse viselő 11 órán keresztül tartja szemén a lencséjét. Ez nagyon jó érték, ha figyelembe vesszük, hogy a szemészek által javasolt hordási idő 12 óra. Ugyanakkor a felhasználók 20 %-a időnként napközben elszundít a lencsében. Ez a lencsék oxigén áteresztést gátló hatása miatt tilos lenne, erről a lencseviselők 75%-át tájékoztatta szemészorvosa. A felhasználók 30%-a nagyon szeretné, ha napközben szundíthatna anélkül, hogy ki kéne vennie a lencsét, ez azonban a hagyományos lágy lencsékkel nem megoldható.

A kutatásból arra is fény derül, hogy nem az alvás az egyetlen probléma a hagyományos lágy lencsékkel. A kontaktlencse viselők 65%-a homályos látásra panaszkodik. A hagyományos lágy lencsét használók háromnegyedénél időnként előfordul irritáció, idegentest érzet, 68 %-uk pedig úgy érzi a nap végére kiszárad a szemük. Ez utóbbi tünetért a lencsék magas víztartalma és párolgása együttesen felelős. Eddig ugyanis a víz volt az az anyag, ami az oxigént a szaruhártyához vezette. Ugyanakkor a magas víztartalom miatt több könnyet vont el a lencse a szemből, ez a folyamat okozta a kiszáradást.

Mint a statisztikából kiderült gyakran azok is túlhordják a lencséket, akik tisztában vannak ennek káros következményeivel. Ők arra hivatkoznak, hogy gyors életritmusuk miatt nem tehetik meg, hogy időben kivegyék a lencséjüket. Ez azért veszélyes, mert a szem megbetegedéséhez vezethet.

Könnyebb a lencsén változtatni, mint a felhasználók igényein. Ezt felismerve kezdett kutatásba a CIBA Vision olyan korszerű megoldásokat keresve, amelyek lehetővé teszik, hogy a lencséket tovább hordják a felhasználók. Ezért fejlesztették ki az O2OPTIX(TM) kontaktlencsét. Ennek forradalmian új, szilikon-hidrogél anyaga lehetővé teszi, hogy -alacsony víztartalom mellett - ötször több oxigént juttasson a szaruhártyához, mint a hagyományos lágy lencsék. Ezzel megelőzi a szem vörösödését, eresedését, a szárazság érzetet és jobb látást is biztosít. Az O2OPTIX(TM) lencsék a csukott szemhez is megfelelő mennyiségű oxigént juttatnak, ezért szunyókálni vagy akár aludni is lehet bennük.

Tovább információk a Cibavision weboldalán.