Jolán
0 °C
6 °C

Club Rómaipart

2004.02.17. 14:41
Az európai nagyvárosok kialakulása, történelmi fejlődése nagyon sok esetben kapcsolódik azok folyóparti fekvéséhez. Az esetek egy részében ez további kedvező természeti adottságokkal párosul - mint például Budapesten a hegyvidék. Az ipari alapú extenzív városfejlődés elmúlt bő száz éve során a természeti tényezők fontossága teljesen háttérbe szorult.

A magas szintű életminőség szerepe csak az elmúlt évtizedekben értékelődött fel. Ennek fontos elemévé vált az az elv, miszerint az emberek mindennapi életének minél jelentősebb természetes hátteret kell biztosítani. A legkézenfekvőbb megoldásnak a folyóparti fejlesztések tűnnek, melyek keretében a városokat átszelő folyók, csatornák menti területeket - melyek addig csak gátat jelentettek, illetve megközelítésük nem volt biztosított - próbálják a városlakók természetes élettereivé alakítani, számukra vonzóvá tenni. Hatalmas városfejlesztési projektek kötődnek így a folyóparti területekhez. Ebben élen járnak az angliai városok (pl. londoni Docklands többek között sok ezer új lakással, illetve Birmingham központjának látványos csatornaparti fejlesztései). Ugyanakkor Bécsben is jó példáját látjuk a Duna bal partján kialakuló új városrész (Donaucity) jelentős fejlődésének. Ezen fejlesztések során - amelyek összefogott magán- és önkormányzati beruházások révén valósultak meg - talán a legszembetűnőbb gazdasági hatás az adott helyszínek és környezetük felértékelődése, az ingatlanárak nagy mértékű emelkedése, s általában a helyek presztízsének emelkedése. A folyóparti ingatlanfejlesztések esetében - elsősorban a lakáscélú beruházásokat tekintve - az átlagosnál magasabb értéknövekedés realizálható.

Budapest esetében - a rakparton végigfutó főutak, a Duna mellett létesített iparterületek, illetve általában az átlagosnál magasabb építési költségek miatt - limitált lehetőségek adódnak folyóparti lakóingatlan-fejlesztésekre. A pesti oldal telítetté válásával a hagyományosan népszerű óbudai Duna-part (Római-part) rejt a városközponthoz közel még kiaknázatlan fejlesztési lehetőségeket. Nem hiába zajlik jelenleg is egyszerre több lakópark-építés az újpesti vasúti hídtól északra. Az itt épülő, exkluzív minőségű és egyedi természeti környezetet biztosító lakások megvásárlása, mint a kellemes hangulatú Club RómaiPart - okulva a nyugati példákból is - mindenképpen kiemelkedően megtérülő befektetésnek számít.

Tel: 487-3366
www.clubromaipart.hu