Cecília
4 °C
12 °C

Tanulás határok nélkül - Újra indul a Coedu Tudásháló verseny

2003.11.28. 13:41

Gyurcsány Ferenc Gyermek-, Ifjúsági és Sportminiszter fővédnökségével ismét megrendezésre kerül a Coedu Tudásháló, az eddigi legsikeresebb elektronikustananyag-készítő verseny Magyarországon. A szervezők ez alkalommal a határon túli magyar diákokat is várják a megmérettetésre, amelynek fődíjaként a győztes csapat minden tagja egy-egy mp3-as discman-t nyer.

(2003. november 24., Budapest) 2003. november 27-től lehet nevezni a Coedu Tudásháló versenyre. Az internetes erőpróbát idén az Oktopusz Alapítvány rendezi a Coedu Távoktatási Kft-vel közösen, amely a verseny rendelkezésre bocsátotta elektronikus távoktatási rendszerét.

A szervezők 2003. december 12-ig várják a 12-19 éves diákokból és felnőtt segítőikből álló, 3-8 fős csapatok jelentkezését a verseny honlapján (www.verseny.coedu.hu). A versenyen határon túli magyarok és hazánkban élő külföldiek is indulhatnak.

A csapattagoknak nem kell ugyanabban az országban, vagy egyazon településen élniük, továbbá nem szükséges sem egy osztályba, sem ugyanabba, illetve ugyanolyan típusú iskolába járniuk. A verseny kifejezetten támogatja a különböző országokban, településéken, illetve iskolákban tanuló, más-más technikai forrásokkal és hozzáférési lehetőségekkel dolgozó diákok interneten keresztül megvalósuló együttműködését.

A versenyre a nevezés ingyenes.

A versenyen a csapatok adott témakörökben elektronikus tananyagokat készítenek a Coedu tananyagszerkesztő szoftver illetve az internet mint információforrás és kommunikációs csatorna segítségével. Ez alkalommal nyolc kategóriában lehet pályázni:

Olimpia
Európai integráció
Környezetvédelem
Informatika
Idegen nyelvek
Országismeret
Szabad művészetek
Egyéb

Egy csapat egy pályázattal indulhat a versenyen. A tananyagokat neves szakemberekből álló zsűri értékeli, amelynek tagjai: Szalay Sándor, az Informatika és Számítástechnika Tanárok Egyesületének vezetője, Dr. Kis-Tóth Lajos, az egri Eszterházy Károly Főiskola általános és fejlesztési rektorhelyettese, Szalayné Tahy Zsuzsa, a budapesti Szent István Gimnázium informatika, matematika, fizika szakos tanára, Dr. Forgó Sándor, az egri Eszterházy Károly Főiskola Oktatás- és Kommunikációtechnológia Tanszék tanára. A pályázatok elbírálásakor fontos szempont, hogy azoknak alkalmasnak kell lenniük iskolai oktatásban történő felhasználásra.

A verseny 2004 májusáig zajlik. A legmagasabb pontszámot elért tananyag kapja a fődíjat, amely egy-egy mp3-as discman a készítő csapat minden tagjának. Ezen felül kategória első díjak és különdíjak kerülnek kiosztásra. A verseny döntőjébe jutott tananyagok ingyenesen hozzáférhetőek lesznek mindenki számára az interneten keresztül.

Az érdeklődők személyesen is találkozhatnak a szervezőkkel az Educatio 2003 kiállításon 2003. november 27 és 30 között a Budapesti Vásárközpont "A" Pavilonjában.

A verseny fővédnöke Gyurcsány Ferenc Gyermek-, Ifjúsági és Sportminiszter és védnöke Dr. Bakonyi Péter, a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság elnöke. Médiatámogatók: Index.hu, Multinfo 2000 Kht. (a klubdunatv.hu c. televízióműsor gyártója), MODEMIDŐK (Petőfi Rádió), Magyar Televízió.

További információ:
Fischer Kristóf
kfischer@oktopusz.hu
http://www.verseny.coedu.hu

Háttérinformációk a 2002-2003 Coedu Tudásháló versenyről
Az első diákoknak szóló elektronikustananyag-készítő versenyt a Mimóza Communications 2002 novemberének közepén indította el. A Magyar Bálint Oktatási Miniszter Úr fővédnökségével megrendezett non profit internetes csapatversenyre jelentkezők száma a szervezők minden várakozását felülmúlta: három hét alatt 947 vidéki és 121 fővárosi versenyző regisztrált. A megmérettetésre összesen 247 csapat jelezte részvételi szándékát. Figyelemre méltó, hogy mivel a verseny résztvevői a szervezőkkel és egymással az internetes technológia segítségével kommunikálnak, az indulók közül 89 csapat tagjai különböző iskolába jártak, 94 csapat nem azonos településen élőkből állt fel, 30 csapat tagjai pedig nem tartoztak azonos korosztályhoz. A versenyzők aktivitására jellemző, hogy a verseny ideje alatt több mint 4150 órát töltöttek a tananyagok szerkesztésével és összesen 49799490 byte méretű anyagot töltöttek fel készülő tananyagaikhoz. Külön öröm volt a szervezők számára, hogy hátrányos helyzetű diákok és tanáraik is részt vettek a Coedu Tudásháló versenyen: 6 csapatot indított a Vakok és Gyengénlátók Iskolája. A verseny a pedagógusokat is megmozgatta: volt olyan tanár, aki 7 csapatot indított a versenyen. A versenyben összesen 255 iskola tanulói és pedagógusai vettek részt, 50 tananyag jutott a bírák elé és 16 munka került a döntőbe. Ezek az anyagok színvonalukban, minőségükben megállják a helyüket az iskolai oktatásban is.

A szervezőkről
Oktopusz Alapítvány
Az alapítvány 2003-ban alakult, azzal a céllal, hogy a magyar elektronikus távoktatási piac működését támogassa, az iparág ismertségét és elfogadottságát javítsa, továbbá hozzájáruljon a magyar elektronikus távoktatási piac kultúrájának kialakításához népszerűsítéssel és oktatással. Az alapítvány emellett távoktatási szabványok önszabályozó kialakítását támogatja, és az elektronikus távoktatási piac helyzetének folyamatos monitorozásával, elemzések, áttekintő tanulmányok készítésével a piac öninformálását ösztönzi Az EU vonatkozó ajánlásainak és fejlesztéseinek folyamatos figyelemmel követése, és erről a magyar piac informálása, illetve a magyar távoktatási piac EU-konformmá válásának elősegítése szintén az alapítvány feladata. Az alapítvány fentebb felsorolt céljainak megvalósulásához kiadványok megjelentetését, rendezvények szervezését, események megrendezését, különböző az alapítvány szellemiségének megfelelő nyomtatott és elektronikus kiadvány(ok) megjelenését támogatja. Az alapítvány közhasznú szolgáltatásaiból bárki részesülhet.

Coedu Távoktatási Kft.

A Coedu Távoktatási Kft. 2002-ben alakult önálló céggé a Mimóza Kommunikációs Kft. elektronikus távoktatási üzleti egységéből. A vállalkozás két fő tevékenysége: az elektronikus tananyagfejlesztés és az elektronikus oktatási folyamatok technikai és módszertani támogatása. Az előbbi területhez tartozik a módszertani tanácsadás, elektronikus tananyag forgatókönyv készítés, elektronikus tananyag illusztrációk és multimédiás elemek gyártása, elektronikus tananyag kódolása, valamint teljes körű projektmenedzsment, az utóbbihoz a rendszerfelügyelet és karbantartás, adminisztráció, tutorálás és kapcsolódó képzések.

A Coedu Kft. a Mimóza alvállalkozójaként az Apertus Didakta program keretében, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel, az Eötvös Lóránd Tudományegyetemmel és az Apertus Közalapítvánnyal együttműködésben, a felsőoktatás igényeihez igazodva 24 a magyar felsőoktatásban bevezetésre kerülő tananyagot készített el, valamint kialakított egy speciális, a felsőoktatásban használatos elektronikus távoktatási know-how-t. Az oktatásban, az elektronikus tananyagok fejlesztésében és az elektronikus médiaiparban szerzett jelentős szakmai háttér alapján létrejött a Coedu Kft projektmenedzsment, oktatási és elektronikus tananyagkészítő bázisa, mely költséghatékony és a valódi hazai igényeknek megfelelő elektronikus távoktatási rendszereket fejleszt és működtet.