Hedvig
7 °C
23 °C

Sajtóközlemény: 6 ország diákjai csapnak össze a Coedu Tudásháló versenyen

2004.01.12. 10:15
Közel 300 külföldi diák és felnőtt segítő részvételével indult meg a második Coedu Tudásháló verseny. Hazánk mellett Szerbiából, Horvátországból, Romániából, Szlovákiából, sőt még az Egyesült Államokból is neveztek magyar és külföldi fiatalok az elektronikustananyag-készítő versenyre. (2004. január 6. Budapest)

2003. december 19-ig jelentkezhettek 12-19 éves diákok és mestereik az Oktopusz Alapítvány és a Coedu Távoktatási Kft. közös szervezésében megrendezésre kerülő Coedu Tudásháló versenyre. Eddig a határidőig 145 csapat, közel 900 diák és felnőtt segítő jelentkezett a megmérettetésre 226 településről határainkon innen és túl. A szervezők meglepetésére az Egyesült Államokból és a környező országokból is nagy számban jelentkeztek csapatok az elektronikus erőpróbára. Összesen 198 iskola diákjai és pedagógusai vágnak bele ebbe a versenybe, érdekesség, hogy 3 olyan csapat is indul, amely tagjainak nem azonos az anyanyelve.

Az idei, immár másodízben zajló verseny 8 kategóriája közül az "egyéb" témakört választották a legtöbben, itt olyan munkák kerülnek kidolgozásra, amelyek semelyik másik kategóriába nem illeszthetők, mint például a hátrányos helyzetű diákok felzárkóztatását segítő tananyag, a kriptográfiával foglalkozó munka, vagy akár a DJ oktatóanyag. Nagyon népszerű idén is az informatika kategória, ahol az ebben a versenyben is "slágernek számító" HTML-alapismeretek mellett Linux alatt futó C nyelvű programok bemutatására vállalkozik az egyik csapat. Sokan jelentkeztek továbbá a környezetvédelem és országismeret, valamint az olimpia és szabad művészetek témakörökre. Az idegen nyelveket idén kevesebben választották, végül, a szervezők meglepetésére a csatlakozás évében a legkisebb érdeklődés az európai integráció kategóriát kísérte. Készül olyan elektronikus tananyag, amely az AIDS veszélyeire és az ellene való védekezés lehetőségeire hívja fel a fiatalok figyelmét, de hiánypótló munka kidolgozására is vállalkoznak csapatok, így például, a jövőre médiaismereteket tanulni vágyó diákok a főiskolai tanrendből hiányzó fényképészet tananyagot készítik el elektronikus formában, 'fénnyel festett képek' címmel.

A regisztrációkor a szervezők a résztvevők informatikai képességeire is rákérdeztek, így kiderült, hogy a versenyzők 90 %-a rendelkezik ECDL - szintű ismeretekkel, de vannak a diákok között szép számban Java és Flash programozói ismeretekkel felvértezettek is.

A verseny 2004 májusáig zajlik. A megmérettetésre a nevezés ingyenes volt. A legmagasabb pontszámot elért tananyag kapja a fődíjat, amely egy-egy mp3-as discman a készítő csapat minden tagjának. Ezen felül kategória első díjak és különdíjak kerülnek kiosztásra. A verseny döntőjébe jutott tananyagok ingyenesen hozzáférhetőek lesznek mindenki számára az interneten keresztül, a verseny honlapján (www.verseny.coedu.hu).

A verseny fővédnöke Gyurcsány Ferenc Gyermek-, Ifjúsági és Sportminiszter, védnöke Dr. Bakonyi Péter, a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság elnöke. Médiatámogatók: Index.hu, Multinfo 2000 Kht. (a klubdunatv.hu c. televízióműsor gyártója), MODEM IDŐK (Petőfi Rádió), Magyar Televízió.

További információ:
Fischer Kristóf
kfischer@oktopusz.hu
http://www.verseny.coedu.hu

A szervezőkről

Oktopusz Alapítvány

Az alapítvány 2003-ban alakult, azzal a céllal, hogy a magyar elektronikus távoktatási piac működését támogassa, az iparág ismertségét és elfogadottságát javítsa, továbbá hozzájáruljon a magyar elektronikus távoktatási piac kultúrájának kialakításához népszerűsítéssel és oktatással.
Az alapítvány emellett távoktatási szabványok önszabályozó kialakítását támogatja, és az elektronikus távoktatási piac helyzetének folyamatos monitorozásával, elemzések, áttekintő tanulmányok készítésével a piac öninformálását ösztönzi Az EU vonatkozó ajánlásainak és fejlesztéseinek folyamatos figyelemmel követése, és erről a magyar piac informálása, illetve a magyar távoktatási piac EU-konformmá válásának elősegítése szintén az alapítvány feladata.
Az alapítvány fentebb felsorolt céljainak megvalósulásához kiadványok megjelentetését, rendezvények szervezését, események megrendezését, különböző az alapítvány szellemiségének megfelelő nyomtatott és elektronikus kiadvány(ok) megjelenését támogatja. Az alapítvány közhasznú szolgáltatásaiból bárki részesülhet.

Coedu Távoktatási Kft.

A Coedu Távoktatási Kft. 2002-ben alakult önálló céggé a Mimóza Kommunikációs Kft. elektronikus távoktatási üzleti egységéből. A vállalkozás két fő tevékenysége: az elektronikus tananyagfejlesztés és az elektronikus oktatási folyamatok technikai és módszertani támogatása. Az előbbi területhez tartozik a módszertani tanácsadás, elektronikus tananyag forgatókönyv készítés, elektronikus tananyag illusztrációk és multimédiás elemek gyártása, elektronikus tananyag kódolása, valamint teljes körű projektmenedzsment, az utóbbihoz a rendszerfelügyelet és karbantartás, adminisztráció, tutorálás és kapcsolódó képzések.
A Coedu Kft. a Mimóza alvállalkozójaként az Apertus Didakta program keretében, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel, az Eötvös Lóránd Tudományegyetemmel és az Apertus Közalapítvánnyal együttműködésben, a felsőoktatás igényeihez igazodva 24 a magyar felsőoktatásban bevezetésre kerülő tananyagot készített el, valamint kialakított egy speciális, a felsőoktatásban használatos elektronikus távoktatási know-how-t.
Az oktatásban, az elektronikus tananyagok fejlesztésében és az elektronikus médiaiparban szerzett jelentős szakmai háttér alapján létrejött a Coedu Kft projektmenedzsment, oktatási és elektronikus tananyagkészítő bázisa, mely költséghatékony és a valódi hazai igényeknek megfelelő elektronikus távoktatási rendszereket fejleszt és működtet.