Salamon
7 °C
14 °C

'Egy csepp' türelmet kérünk!

2006.01.31. 10:59
Óriási az érdeklődés az Egy csepp figyelem Alapítvány által elindított patikai vércukormérés iránt.

Csaknem 14 százalék érintett!

Az Egy csepp figyelem Alapítvány programjának kéthavi összesítése

Majdnem hétezer vércukormérés másfél hónap alatt már hetven patikában

Az Egy csepp figyelem Alapítvány a gyógyszerész szervezetekkel közösen 2005. november 14-én, a Diabétesz Világnapon indította el országos programját, amelynek célja a cukorbetegség korai felismerése. November 14-étől 55 patika kezdte el a programot az országban, amelyekhez csatlakoztak még, így decemberben már 70 patikában lehetett mérni. A narancssárga felkiáltójellel megjelölt gyógyszertárakban bárki megmérheti saját vércukorszintjét 195 forintért a patikus segítségével, és kap felvilágosítást a mért vércukorértékről, a cukorbetegségről és annak veszélyeiről.

November 14. és december 31. között 6886 regisztrált mérés történt 70 gyógyszertárban. Ebből 938 esetben magas volt a patikában mért érték, ami azt jelenti, hogy a gyógyszertárakban saját vércukorszintjét önként megmérő emberek 13,6 százalékának magasabb volt az értéke a normálisnál! (Fontos megjegyezni, hogy a patikai mérés eredménye kizárólag tájékoztató jellegű adat, aminek a célja a figyelemfelkeltés, tájékoztatás, és nem diagnózis.) A mérés után az érdeklődők kapnak egy mérőlapot a patikustól, amellyel elmehetnek a háziorvosukhoz, vagy diabetológiai szakrendelésre, ahol laboratóriumi körülmények között ellenőrzik, hogy valóban diabéteszről van-e szó.

A regisztrált gyógyszertári esetek között volt olyan 14 éves fiatal, akinél -miután 26 mmol/L volt a vércukorszintje, és elment a háziorvoshoz-, diagnosztizálták az úgynevezett I-es típusú (inzulindependens) cukorbetegséget, és kórházba került. Ma már inzulin injekciót ad magának, szakorvos gondozza, jó kezekben van, és bízhat abban, hogy a korai felismerés révén elkerüli a fel nem fedezett, vagy rosszul kezelt cukorbetegség súlyos érszövődményeit: vakságot, szívinfarktust, vesebetegséget, amputációt.

Ma Magyarországon legalább egymillió embert érint a cukorbetegség. Ötszázezer regisztrált cukorbeteg mellett több, mint félmillió embernek magasabb a vércukorszintje a normálisnál, de ezt nem tudja magáról.

Az Egy csepp figyelem Alapítvány "EGY CSEPP TÜRELMET" kér azoktól, akik egyelőre nem találtak lakóhelyükön narancssárga felkiáltójellel megjelölt patikát. A gyógyszertárak ugyanis folyamatosan végzik el a programban való részvételhez szükséges tanfolyamokat, és kapcsolódnak be a programba. Ennek eredményeként 2006. február közepétől már az ország 200 patikájában lehet vércukrot mérni.

Az alapítvány azt szeretné, ha minél többen fordítanának "egy csepp figyelmet" egészségükre.

További információ:
Dr. Samu Antal (Magángyógyszerészek Országos Szövetsége) 20/9 470114