Előd
7 °C
16 °C

Tudta, hogy a cukorbetegség merevedési problémát is okozhat?

2006.06.16. 10:36
Magyarországon egymillió embert fenyegetnek a cukorbetegség veszélyei. Közülük csaknem félmillió a regisztrált cukorbeteg, azonban több, mint ötszázezer ember nem tudja magáról, hogy vércukorértékei magasabbak a normálisnál. Az Egy csepp figyelem Alapítvány azt szeretné elérni, hogy egyrészt minél korábbi stádiumban fedezzék fel az érintetteknél a betegséget -ezért indította el a patikai vércukormérő programot 2005 novemberében, amelynek keretében több, mint 14 000 ember mérte meg saját vércukorszintjét a narancssárga felkiáltójellel megjelölt patikákban, és csaknem 17 %-uknál magasabb volt az érték-, másrészt hogy felhívja a figyelmet a betegség súlyos, akár életveszélyes szövődményeire, úgy mint a vakság, a lábamputáció, a szívinfarktus vagy a merevedési problémák.

A merevedési zavar a diabétesz egyik jele lehet

A világon több, mint százmillió férfinak vannak merevedési problémái, Magyarországon több, mint ötszázezer férfi küzd ezzel a gonddal. Ez azt jelenti, hogy partnereikkel együtt csaknem egymillió embert érint a probléma. Egy 30 000 férfit érintő felmérés szerint a vizsgált merevedési problémával küzdő férfiak csaknem 15 %-áról derült ki, hogy cukorbeteg, azaz náluk a probléma tünete volt a betegségnek!
Tíz férfi közül kilenc a csendes szenvedést választja, azaz nem beszél problémájáról nemhogy orvossal, de még a partnerével sem, mert "cikinek" érzi, vagy mert azt hiszi, csak átmeneti gondról van szó, ami magától megoldódik. Az esetek többségében azonban a helyzet egyre rosszabb lesz.
A megfelelő merevedés egyik feltétele az, hogy az erek egészségesek legyenek azért, hogy a vér normálisan tudjon bennük áramolni. Ha az erek nem képesek erre, akkor nincs megfelelő merevedés. Ennek oka egyebek között lehet az érkárosodást is okozó cukorbetegség is.
A merevedési zavar a diabétesz egyik jele lehet, sőt korábban jelentkezhet, mint a glükóz tolerancia zavar, ami a diabéteszt megelőző állapot. Ez azonban csak akkor derülhet ki, ha felfedezik a cukorbetegséget, illetve a csökkent glükóz toleranciát. Ezért is fontos, hogy akinek merevedési problémája van, minél korábban forduljon orvoshoz, amit a következő lépések követhetnek:

  1. A lehető legegyszerűbben fogalmazza meg panaszát háziorvosának, vagy andrológus illetve urológus szakorvosnak. Például: "Mostanában gondok vannak a házaséletemmel".
  2. Az orvos kérdéseket tesz fel a házasélettel, az egészségi állapottal kapcsolatban, ami a kivizsgálás része. Sokan attól tartanak, hogy a vizsgálatok fájdalmasak, pedig ezek általában beszélgetést jelentenek, legfeljebb vérvételt, ami éppen ahhoz kell, hogy kiderítsék, nem cukorbeteg-e a páciens.
  3. Ha megvan a diagnózis, jöhet a kezelés! A merevedési problémák szinte minden esetben kezelhetők (többségében szájon át szedhető, hatásos gyógyszerrel), vagy teljesen megszüntethetők. Ha például diabéteszt diagnosztizálnak, és a felfedezés után megfelelően kezelik, a merevedési probléma "magától" megszűnhet.
  4. Mindezek előtt megmérheti vércukorszintjét a narancssárga felkiáltójeles patikák valamelyikében, ahol tájékoztatást kaphat arról, hogy érdemes-e diabetológushoz fordulnia, amennyiben úgy úgy véli, hogy problémáját cukorbetegség is okozhatja.

A merevedési zavar a diabétesz egyik szövődménye is lehet!

A későn felfedezett vagy rosszul kezelt diabétesznek az idő előre haladtával súlyos szövődményei alakulhatnak ki. Az egyik ilyen sok embert érintő probléma a merevedési zavar.
A diabétesz a leggyakoribb organikus oka a merevedési zavarnak. A krónikus betegségek -mint magas vérnyomás, urológiai betegségek, illetve diabétesz- közül a diabétesz áll az első helyen a merevedési gonddal küzdőknél. A cukorbeteg férfiak 60 %-ának van merevedési gondjai, és a súlyos merevedési gond háromszor gyakoribb cukorbetegeknél, mint egészségeseknél. Egy cukorbeteg férfinek a betegség diagnosztizálásától számított tizedik évben 50 % esélye van arra, hogy ilyen problémája legyen. A cukorbetegeknél is az a legfontosabb tehát, hogy egyrészt minél előbb felfedezzék a betegséget (akár egy patikai vércukorméréssel), másrészt, hogy megfelelően kezeljék, végül pedig ha mégis vannak jelek a szövődmény kialakulására, minél előbb orvoshoz kell fordulni a következő lépésekben:

  1. Egyszerűen megfogalmazott panasszal a diabetológushoz fordulni. Például: "Nem érzem férfinek magam."
  2. Kikérdezés, vizsgálat (megfelelő vércukorszint, illetve érkárosodás kivizsgálása)
  3. Kezelés (van olyan szájon át szedhető tabletta, amelyik a diabéteszes férfiak 63 %-ánál oldotta meg a merevedési problémát!)

Az egy csepp figyelem alapítvány tanácsa

Mivel lehetőség van arra, hogy a narancssárga felkiáltójellel megjelölt patikákban bárki megmérhesse a vércukorszintjét, illetve hogy különböző rendezvényeken megméresse az Egy csepp figyelem Alapítvány standján, egyre több embernek próbálunk esélyt biztosítani a betegség korai felismerésére. Ha merevedési problémái vannak, kiderülhet, hogy a diabétesz okozza azokat. A már felfedezett betegség szövődményeként kialakuló merevedési problémára is van megoldás: az egyik a gyógyszeres kezelés. Ellenőriztesse vércukorszintjét, tájékozódjon a cukorbetegség lehetséges szövődményeiről, és időben forduljon orvoshoz merevedési problémájával!

Szánjon egy csepp figyelmet egészségére!

További információ:
Urológus szakorvos:
Dr. Fekete Ferenc 30-990-6823