Lukács
7 °C
22 °C

Élj cukorbetegen is egészségesen!

2003.10.09. 09:41
Augusztus végétől társadalmi célú kampány indul, a Magyar Cukorbetegek Országos Szövetsége (MACOSZ) kezdeményezésére, a televízió, a sajtó és internetes tartalomszolgáltatók közreműködésével. E kampány célja, hogy segítse a betegség mielőbbi felismerését, s megismertesse a kezelés egy új, az elterjedteknél korszerűbb módszerét.

Több, mint fél millió cukorbeteg él Magyarországon, akiknek fele nem is tud a betegségéről. A legtöbben titkolják, szégyellik a diabéteszt, mert azt gondolják, hogy állapotuk, s az abból következő kényszerű életvitelük miatt hátrányos megkülönböztetés érheti őket. Az augusztus végén induló kampány éppen azt mutatja be a "cukorbetegeknek", hogy nem kell feltétlenül kényelmetlenebbül élniük, mint az egészségeseknek. Amennyiben betartják a kezelésükkel, életmódjukkal kapcsolatos előírásokat, akkor ugyanolyan egészségesen élhetnek, mint az átlagember.

A kampányban olyan ismert személyiségek is részt vállaltak, mint Erős Antónia (aki köztudottan maga is cukorbeteg), Schobert Norbert fitneszedző, valamint az RTL Klub főzőpárosának tagjai, Kovács Lázár és Kaszás Géza.

A megmozdulás csúcspontja a Novo Gála, a cukorbeteg családi nap, amelyre a rendezők mintegy 3-5 ezer látogatót várnak. Az ingyenes családi rendezvény 2003. október 11-én (szombaton) 10-18 óra között lesz megtartva a Budapest Kongresszusi Központban (1123 Budapest, Alkotás u. 63-67).
A rendezvény fő támogatója a Novo Nordisk Hungária Kft.

A rendezvény iránt érdeklődő cukorbetegek, ill. családtagjaik a 06 80 200 970-es ingyenes zöld számon kaphatnak további tájékoztatást.

Itt a résztvevők mindent megtudhatnak a cukorbetegségről, annak fajtáiról, a felismerést segítő tünetekről és a korszerű kezelési módokról. A helyszínen megmérhetik a saját vércukor-szintjüket és megismerkedhetnek a legújabb inzulinbeadó eszközökkel. A program szórakoztató részében szerepet vállalt mások mellett Auth Csilla, a Crystal zenekar, Roy és Ádám, a Padödö és Bodrogi Gyula, aki mint Süsü szórakoztatja majd a gyerekeket.

Háttérinformáció

A cukorbetegség egy anyagcsere-betegség, melyet a szervezet által termelt inzulin elégtelensége vagy hiánya, illetve a szervezet sejtjeinek csökkent inzulinhasznosítási képessége okoz. Az inzulin a hasnyálmirigy béta-sejtjeiben termelődik és a vércukorszintet (glukóz) szabályozza. A vércukorszint szabályozása mellett a diabétesz rontja a zsíranyagcsere szabályozását is. A diabétesz gyakran kapcsolódik elhízással és magasvérnyomás betegséggel.

A cukorbetegség sok esetben lassan, szinte tünetek nélkül fejlődik ki. Ennek ellenére rendkívül súlyos, az életet is veszélyeztető szövődményekkel járhat. Az időben felismert betegség diétával, illetve szükség szerinti inzulinpótlással jól karbantartható, s a szövődményei megelőzhetők.

A legújabb adatok szerint a cukorbetegség ma Magyarország lakosságának 6-7 százalékát érinti, és a betegek körülbelül felének nincs tudomása a problémájáról. Nagyon fontos, hogy a betegséget időben észleljék, és megkezdjék a megfelelő kezelést, mivel sokszor már csak a szövődmények - a szemészeti, vese, vagy szívérrendszeri problémák - jelentkezésekor ismerik fel a diabéteszt.

A legmodernebb ultragyors hatású, úgynevezett analóg inzulinok a bőr alatti kötőszövetből azonnal felszívódnak, így közvetlenül étkezés előtt adhatók, nem szükséges (a hagyományos gyorshatású inzulinoknál elengedhetetlen) kivárás az inzulin beszúrása és az étkezés között. Ez óriási életminőségi javulást jelent. - Ezért mondhatjuk, hogy ma már a cukorbeteg is úgy élhet, mint egészséges társai.

Az új, analóg inzulin készítményekhez új beadó eszközt is társítottak, amely az eddigi "tollaknál" többet tud. Elektronikus memóriájában elraktározza és megmutatja, hogy a beteg legutóbb mikor adott be magának inzulint, s mekkora mennyiséget. Ez a gyógyszer és a hozzá tartozó eszköz már a piacon van, és felkerült a támogatott termékek listájára is.

A Novo Gálára 2003. október 11-én (szombaton) 10-18 óra között várjuk az érdeklődőket a Budapest Kongresszusi Központban (1123 Budapest, Alkotás u. 63-67).