Erzsébet
0 °C
7 °C

Eltűnőben az analóg fotográfia, míg a papírkép reneszánszát éli

2005.05.18. 09:08
Várhatóan kétszer annyi digitális fényképezőgépet vásárolnak idén hazánkban, mint amennyi hagyományos, filmes fényképezőt valaha is eladtak Magyarországon egy év alatt. A digitális fényképezőgépek rohamos terjedésével az elkészült képek száma is soha nem látott magasságokba emelkedik – tudtuk meg a Photo hall szakértőjétől. A piacvezető digitális szolgáltató kutatásából azt is megtudjuk: egyre többen igénylik a papírképet digitáils felvételeikről. Ezért a Photo hall egyedülálló akciót hirdet: holnap teljesen ingyen 30 papírképet készíttethet digitális felvételeiről az, aki feltölti és megrendeli a kidolgozást a www.photohall.hu oldalon.

Összesen mintegy 300 000 darab digitális fényképezőgép értékesítését prognosztizálja Magyarországon a hazai piac egyik legmeghatározóbb, digitális képalkotással és szórakoztatóelektronikai valamint informatikai cikkekkel kereskedő hálózata, a Photo hall. Ez mintegy duplája a hagyományos, filmes fényképezőgépek korábbi átlagos, országos éves eladási adatainak. A piaci várakozások mellett a Photo hall 2004-ben, TGI Magyarország piackutatóval végzett kutatása is megerősíti: az új technika színrelépésével azok is jóval gyakrabban és szívesebben veszik elő digitális fényképezőgépüket, akik korábban egyáltalán nem, vagy alig fotóztak.

Míg korábban egy átlagos fogyasztó évente alig több, mint egy tekercs filmet fotózott el (átlagosan kb. 50 képet készített), a digitális gépet használók ennél nagyjából tízszer többet kattintanak évente. A digitális fényképezők terjedésével tehát rohamosan nő a kép formában megörökített élmények száma, amelyet továbbra is mindenki változatlan lelkesedéssel, élménydús beszámoló kíséretében mutogat ismerőseinek.

A digitális technológia megjelenésével eleinte szinte mindenki eltemette a film mellett a papírképet, valamint a fotóalbumot is. Azonban ezek a várakozások nem igazolódtak be. A kutatási tapasztalatok alapján ugyanis elmondható, hogy a digitális gép tulajdonosok túlnyomó többsége, mintegy háromnegyede rendszeresen készít papírképet a digitális felvételeiről. Fogyasztói szokásokat részletesebben megvizsgálva ugyanis kiderült: baráti társaságban, ismerősök között az esetek elenyésző arányában kapcsolták be a számítógépet, hogy azon nézzék végig az eltárolt felvételeket. Ezzel szemben a papírképeket otthon, vagy a lakáson kívül is könnyedén lehet körbeadni az érdeklődőknek. A digitális gépek fejlődésével mára a minőség sem akadály: az alacsonyabb árkategóriájú berendezésekkel is olyan felbontású felvételek készíthetők, amelyeket fotópapírra nyomva szabad szemmel nem lehet megkülönböztetni a hagyományos fényképtől.

Sokan otthon, fotópapírra nyomtatják ki a képeket. Amikor azonban nagyobb mennyiséget (jellemzően 20 db-nál többet) szeretnének kézzel foghatóvá tenni, fotószolgáltatóhoz fordulnak – hiszen így jóval egyszerűbben és olcsóbban juthatnak a kidolgozott felvételhez. Mégis viszonylag kevesen ismerik ez utóbbi lehetőséget. Ezért a legnagyobb, országos hálózattal rendelkező digitális szolgáltató, a Photo hall speciális akciót is hirdet: holnap, május 19-én ingyen készítenek digitális felvételeiről harminc papírképet annak, aki aznap feltölti és megrendeli azokat a www.photohall.hu weboldal Digiprint szolgáltatása segítségével.

www.photohall.hu/digiprint