Lukács
7 °C
22 °C

Nem vigyázunk adatainkra

2006.02.27. 09:42
Az információ hatalom, tartja a közhely, és mint tudjuk, a közhelyeknek mindig igazuk van. Egy nemrég készült felmérés szerint mégis Magyarországon elsősorban a kis és középvállalatoknak nem fordítanak megfelelő figyelmet bizalmas adataik védelmére.
eagle Az információ hatalom, tartja a közhely, és mint tudjuk, a közhelyeknek mindig igazuk van. Egy nemrég készült felmérés szerint mégis Magyarországon elsősorban a kis és középvállalatoknak nem fordítanak megfelelő figyelmet bizalmas adataik védelmére.

A Price Waterhouse Coopers által nemrégiben készített felmérés szerint Magyarországon a világátlagot meghaladó számban szembesülnek a vállalati vezetők üzleti titkaik kiszivárogtatásával. A szakértők szerint a jelenség hátterében az informatikai fegyelem hiánya áll. Kevés vállalati vezető vállalkozik arra, hogy alkalmazottainak számítógépét a hivatali időben monitorozza.

Pedig számtalan példát, számtalan kellemetlen esetet sorsoltak a piackutatásban megkérdezett cégvezetők. Az adatlopás, vagy szebben kifejezve az adatok kiszivárgása adott társaság falain kívül meglepően gyakori jelenség elsősorban a kis és középvállalatok esetében. Nem kell persze arra gondolni, hogy ezen tárasságon szerverei a nap huszonnégy órájában külső támadások kereszttüzében állnak, és naponta verik vissza a jó vagy rosszindulatú hekkerek akcióit.

A nagyságrendileg 100 megkérdezett cégvezető közül azonban több, mint 50-en számoltak be mindenképpen gyanús esetekről, és 75 százalékuk valós veszélynek tartja az adatkiszivárgást. sőt 20%-uk esetében az így okozott kár még az egymillió dollárt is meghaladta. A cégvezetők egybehangzó véleménye szerint az adatkiszivárgás ellen lehetetlen védekezni.

Újabb problémát jelent, hogy az adatkiszivárogtatással szemben védtelen cégvezetők nem szívesen tesznek bejelentést a visszaélés gyanús ügyekben. Ez érthető is, hiszen a nyilvánosságra hozatal újabb veszélyforrást jelent, a cégnek.

Lehetetlen persze nem létezik: az év elején piacra került EagleEyeOS szoftver valamennyi hálózatba kötött gépet figyeli, képes intelligensen kontrollálni az összes létező külső adathordozót, és a karanténba zárt fájlokat semmilyen úton nem engedi ki a rendszerből. A rendszer figyeli a védett fájlok életét, és az arra jogosultaknak azonnal SMS értesítést küld, ha a fájlokat arra nem jogosultak próbálják másolni, menteni, elküldeni. A szakszerű monitorozás és hozzáférés-vezérlés modern eszköze tehát az EagleEyeOS rendszer, amely a számítógépen vagy hálózaton tárolt összes dokumentum életútját követni tudja. Nemcsak a munkatársak hatékonyságát képes ellenőrizni, hanem elejét veszi a céges információk kiszivárogtatásának is. A korszerű szoftver eredményesen járulhat hozzá, hogy ügyfeleinket a legszélesebb termékskálával, a legmodernebb technológiával szolgálják ki.

Persze, lehet tökéleteshez közeli biztonságot elérni, de milyen áron - tették fel a kérdés a megkérdezett cégvezetők. Nos, az EagleEyeOS szoftver egygépes változata akár ingyen is letölthető, illetve a kiterjesztett védelmi funkciók használatához pedig összesen 2500 forintért hozzá lehet jutni, mely által a konfigurációs felület jelszóval védhető, rejtett üzemmódban lehet futtatni, illetve megakadályozható a program futásának leállítása és eltávolítása a felhasználó által. Ez azt jelenti, hogy egy három gépes kis iroda tulajdonosa vagy vezetője 7500 forintért megakadályozhatja, hogy az alkalmazottak dokumentumokat, adatokat, vagy címlistákat másoljanak ki a rendszerből külső adathordozóra (Floppy-ra, CD-re, PenDrive-ra, stb).