Kelemen, Klementina
3 °C
7 °C

Fenyegető szövődmények: vakság, amputáció, merevedési problémák!

2006.03.27. 16:51
Az Egy csepp figyelem Alapítvány programjának négyhavi összesítése

Az Egy csepp figyelem Alapítvány programjának novemberi kezdete óta megnégyszereződött a patikai vércukormérő programban résztvevő gyógyszertárak száma. A 2005. november 14-én, a Diabétesz Világnapon indított országos programot 55 patika kezdte el, amely decemberben már 70-re bővült. A februári-márciusi csatlakozások után már csaknem 200 narancssárga felkiáltójellel megjelölt gyógyszertárban bárki megmérheti saját vércukorszintjét 195 forintért a patikus segítségével, és kap felvilágosítást a mért vércukorértékről, a cukorbetegségről és annak veszélyeiről.

November 14. és február 28. között 10972 regisztrált mérés történt, amiből 1807 esetben magasabb volt a patikában mért érték a normálisnál, ez 16,5 százalék! A mérésszám biztosan elérte már a tizenkétezret, de több százan nem regisztráltatták magukat a gyógyszertárakban.

(Fontos megjegyezni, hogy a patikai mérés eredménye kizárólag tájékoztató jellegű adat, aminek a célja a figyelemfelkeltés, tájékoztatás, és nem diagnózis.) A mérés után az érdeklődők a patikustól kapott mérőlappal elmehetnek a háziorvosukhoz, vagy diabetológiai szakrendelésre, ahol ellenőrzik, hogy valóban diabéteszről van-e szó. A cél ugyanis az, hogy a betegek minél korábbi stádiumban eljussanak az orvoshoz, mert az időben felfedezett, és jól kezelt cukorbeteg elkerülheti a diabétesz súlyos, életveszélyes szövődményeit: vakság, végtag amputáció, szívinfarktus, vesebetegség, szexuális problémák-merevedési zavarok. Az alapítvány április végén indítja újabb médiakampányát, amely elsősorban a szövődményekre hívja majd fel a figyelmet. A program folytatódik, további patikák jelentkeznek a következő hónapokban, június végére 400 gyógyszertár csatlakozik. Az alapítvány számos rendezvényen mér vércukrot 2006-ban, és felvilágosító kampányt indít április végén.

Ma Magyarországon legalább egymillió embert érint a cukorbetegség. Ötszázezer regisztrált cukorbeteg mellett több, mint félmillió embernek magasabb a vércukorszintje a normálisnál, de ezt nem tudja magáról.