Nándor
6 °C
22 °C

Elektronikus Információszolgáltatás (EISZ) Nemzeti Program

2003.05.20. 09:15
Kutat?

Nyelvet tanul?

Szakdolgozatot ír?

Mindent egy helyen az EISZ-en.
www.eisz.hu, www.hik.hu

Az értékes nemzetközi online tudományos és kutatói adatbázis csomag, valamint hazai tartalom 68 felsőoktatási- és MTA intézményben érhető el a hallgatók, oktatók és a kutatók számára.

Az EISZ program célja:
A teljes hazai és a határon túli magyar felsőoktatás és kutatói közösség számára hozzáférhetővé tenni a digitálisan elérhető külföldi és hazai tartalmak széles körét, bekapcsolva az oktatást és tudományos életet a nemzetközi tudományos, illetve szakirodalmi vérkeringésbe, és elősegítve a felhasználók naprakész, információkkal való ellátását.

Az EISZ-en jelenleg elérhető adatbázisok:
Web of Science: bibliográfiai adatbázis csomag és citációs indexszolgáltatása, három fő tudományterületre osztva rendszerez: bölcsészettudományi és művészeti -, természet- és műszaki tudományos -, társadalomtudományi index. 21000 folyóiratot szemléz.

Science Direct: az Elsevier tudományos kiadó teljes szövegű adatbázis szolgáltatása. Fő profilja: a természettudományos-, műszaki - és orvosi folyóiratok. Közel 4 millió cikk között lehet keresni.

Lecture Notes in Computer Science: A Springer Kiadó teljes szövegű informatikai folyóiratai 1982-ig visszamenőleg. Az informatika, számítástechnika, mesterséges intelligencia minden területének legfrissebb kutatási, fejlesztési, oktatási eredményeiről számol be.

Nagyszótárak: Az Akadémiai Kiadó a klasszikus nagyszótárai (Angol és Német nyelvi szótárak, és az Idegen Szavak Szótára).

Szakszótárak: A Scriptum Informatikai Rt., műszaki, gazdasági, jogi, banki, építészeti, kereskedelmi, informatikai szótárai - orosz, spanyol, német, angol, francia nyelven.

Tesztre készen: autentikus nyelvvizsga-teszteket feldolgozó program, angol és német nyelven.

Magyar tudományos folyóiratok: Az Akadémiai Kiadó gondozásában megjelenő kiadványok, az EISZ felhasználói számára jelenleg 43 (34 idegen nyelvű és 9 magyar nyelvű) folyóirat érhető el, 1999-ig visszamenőleg, a teljes nyomdaival megegyező tartalomban.

Arcanum adatbázisok: Verstár; Nyugat; Petrik: Magyar könyvészet; Magyar Életrajzi Lexikon; A Pallas Nagy Lexikona; Szó-Tár-Lat; Pannon Enciklopédia; Rubicon; Elektronikus Régi Magyar Könyvtár; Gondolattár

Az EISZ programmal kapcsolatos kérdéseire a Hallgatói Információs Központban működő EISZ iroda készséggel áll rendelkezésére. E-mail: eisz@hik.hu ; tel.: (06 1) 411-5724.