Lukács
7 °C
22 °C

Érdi Tamás zongoraestje

2005.12.08. 10:07
Kapcsolódó cikkek (1)

Ludwig van Beethoven: d-moll szonáta, op. 31 Nr. 2
1. Largo - Allegro
2. Adagio
3. Allegretto

Ludwig van Beethoven: 32 c-moll variáció, WoO. 80

Ludwig van Beethoven: c-moll ("Pathétique") szonáta, op. 13
1. Grave - Molto allegro e con brio
2. Adagio cantabile
3. Rondo. Allegro

Liszt Ferenc: h-moll szonáta

Érdi Tamás 1979-ben született, s koraszülöttként, egy hibás inkubátorkezelés következtében, elvesztette a látását. Zenei érdeklődésére már hamar felfigyelnek. Tanárai, Becht Erika ésKollár Zsuzsa speciális módszerrel teszik "láthatóvá" számára mindazt, ami a kottában található, s amit aztán ő saját művészi elképzelése szerint valósít meg. Nyolcévesen, a Pesti Vigadóban lép először pódiumra, s tizenöt éves, amikor a Budapesti Tavaszi Fesztiválon Vásáry Tamás vezényletével nagy sikerrel eljátssza Mozart A-dúr zongoraversenyét, amelyet a d-moll, a kétzongorás Esz-dúr és a C-dúr zongoraverseny követ.

"Zeneileg a legmélyebb benyomást az est szólistáinak legfiatalabbika, a világtalan Érdi Tamás Mozart-tolmácsolásától kaptam. [...] A d-moll zongoraversenyt játszotta, és jó volt megtapasztalni, milyen frissen, milyen személyesen éli át ezt a mindig primer, de nagyon összetett zenét" - mondta róla Kroó György a Bartók Rádió Új Zenei Újság című műsorában. A koncertsorozat eredményeként, ugyancsak Vásáry Tamás irányításával, Érdi Tamás tizenkilenc éves korára elkészíti Mozart-műveket tartalmazó két CD-jét.Miután még tizenhat évesen Moszkvában első helyezést ért el a Louis Braille Nemzetközi Zongoraversenyen, felvételt nyer a bécsi Zeneakadémiára, ahol Joó Imola tanítványaként diplomázik.

Alig tölti be huszadik életévét, amikor két Mozart-CD-je Kanadában is megjelenik, és ott is komoly sikert arat. A torontói Royal Conservatory ösztöndíjasaként, Leon Fleisher tanítványaként 2002-ben művészdiplomát szerez, s ugyanattól az évtől kezdve Párizsban részt vesz Rév Lívia mesterkurzusain.

Huszonhat éves koráig huszonhárom országban adott hangversenyeket, s olyan neves dirigensekkel és együttesekkel lépett már fel, mint Rico Saccani (Izlandi Szimfonikusok, Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara), Vásáry Tamás (Weiner-Szász Kamaraszimfonikusok), Uri Mayer (a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara), valamint a Torontói Szimfonikusok és a Liszt Ferenc Kamarazenekar. Koncertet adott a Carnegie Hallban, a Lincoln Centerben és Floridában a Vienna Mozart Orchestrával.

2003-ban jelent meg Schubert-muveket tartalmazó CD-je, amelyet komolyzenei kategóriában Gundel-díjjal jutalmaztak, 2004-ben pedig Chopin etűdjeit, keringőit és noktürnjeit játszotta CD-re, s e teljesítményét nívódíjjal ismerte el a Lions Klubok magyarországi szervezete. Idén februárban már nagy sikerű koncertet adott a Művészetek Palotájában, a hangversenyről készült DVD karácsonyra jelenik meg.