Jenő
3 °C
8 °C

Férfibajok

2006.02.15. 10:15
Véres vizelet, visszatérő gyulladások, húgyhólyagkő, veseelégtelenség - a kezeletlen jóindulatú prosztata megnagyobbodás legjellemzőbb szövődményei

A jóindulatú prosztata megnagyobbodás első tünetei általában 45 éves kor körül jelentkeznek, 50 éves korban a férfiak felének okoznak problémákat. A betegség előfordulási gyakorisága az életkorral együtt nő, 80 éves kor körül a férfiak 80-90%-ánál kialakul. Mindezek ellenére a panaszok miatt csak az érintettek 10-20%-a fordul orvoshoz.

Mire figyeljünk?

A jóindulatú prosztata megnagyobbodás leggyakoribb tünetei:

  • a vizeletsugár gyengülése
  • nehezen induló vizelet
  • szaggatott vizeletürítés
  • vizelési idő megnyúlása
  • gyakori éjszakai vizelés

Később megjelenhet a fájdalmas vizelés vagy az inkontinencia is. Ráadásul a hólyagürítés nehezítettsége visszahathat a veseműködésre is, ami veseelégtelenséghez is vezethet. A kialakult betegség pontos diagnózisához és a kezelés megválasztásához urológiai vizsgálatokra van szükség, mivel a jóindulatú prosztata megnagyobbodás hasonló tüneteket produkál, mint több más a húgyutakat érintő betegség, pl. a prosztatarák. Vizeletvizsgálattal és vérvétellel a prosztata-specifikus antigén vizsgálatot is el kell végezni, hogy a rákos megbetegedést ki lehessen zárni.

Segítünk eldönteni

Az alábbi teszt segítségével mindenki önmaga is könnyen eldöntheti, hogy kell-e aggódnia a prosztatája miatt. A teszt kitöltését 40 év felett félévente érdemes megismételni, és évente orvosi vizsgálatra is ajánlott elmenni. Ne felejtsük, a betegség kis odafigyeléssel és az évtizedek óta sikeresen alkalmazott tökmagolaj készítmény segítségével könnyen megelőzhető.

Milyen gyakran fordult elő az elmúlt hónapban, hogy vizelés után két órán belül ismét vizelnie kellet?
- rendszeresen (5)
- néhányszor (3)
- egyszer sem (0)
Milyen gyakran érezte úgy az elmúlt hónapban, hogy nehéz visszatartania a vizelést?
- rendszeresen (5)
- néhányszor (3)
- egyszer sem (0)
Milyen gyakran érezte úgy az elmúlt hónapban, hogy nem sikerült teljesen kiürítenie a hólyagját?
- rendszeresen (5)
- néhányszor (3)
- egyszer sem (0)
Milyen gyakran észlelte az elmúlt hónapban, hogy vizelete gyenge sugárban ürült?
- rendszeresen (5)
- néhányszor (3)
- egyszer sem (0)
Milyen gyakran fordult elő az elmúlt hónapban, hogy erőlködnie kellett, hogy meginduljon a vizelet?
- rendszeresen (5)
- néhányszor (3)
- egyszer sem (0)
Milyen gyakran fordult elő az elmúlt hónapban, hogy vizelés közben elakadt, majd újra indult a vizeletsugár?
- rendszeresen (5)
- néhányszor (3)
- egyszer sem (0)
Az elmúlt hónapban éjszakánként általában hányszor kellett kimennie vizelni?
- egyszer v. egyszer sem (0)
- háromszor (3)
- ötször (5)

Értékelés:

0 pont: Önnek nincsenek vizelési panaszai. Javasoljuk, hogy amennyiben elmúlt 40 éves, félévente ismételje meg ennek a tesztnek a kitöltését.

3 - 7 pont: Önnek enyhe vizelési panaszai vannak. A Peponen Aktív kapszula ajánlott adagolása a jóindulatú prosztata megnagyobbodás kezdeti tüneteinek enyhítésére napi 2x1 kapszula.

8 - 19 pont: Önnek középsúlyos vizelési panaszai vannak, melyek kifejezetten zavarják napi életvitelében. Javasoljuk Önnek, hogy betegsége kivizsgálására forduljon háziorvosához illetve urológus suakorvoshoz. A Peponen Aktív kapszula ajánlott adagolása középsúlyos vizelési panaszok esetén napi 3x1 kapszula. A tünetek enyhülésével át lehet térni a napi 2x1 kapszula fenntartó kezelésre.

20 pont felett: Önnek igen komoly vizelési problémái vannak. Javasoljuk, hogy sürgősen forduljon panaszaival urológushoz, aki megállapítja a szükséges kezelési módot az Ön számára.

A Peponen és Peponen Aktív kapszula gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmény. A kockázatokról és mellékhatásokról kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.