Lukács
7 °C
22 °C

Fészekrakás

2003.04.04. 09:08
Kapcsolódó cikkek (1)
A szomszédom, Feri, elköltözik. Hallgattuk egymás tévéjét, öntöztük egymás virágait eleget: már vagy 15-16 éve itt lakik, én pedig még régebb óta toporgok egy helyben. Ő viszont most elköltözik. Negyvenkét éves, a barátnője, akivel öt éve jár, harminc, és most megtalálták az igazit. Azt mondják: fészek lesz a lakáshitelből.
A szomszédom, Feri, nem egy Rócsild, persze melyikünk az. Volt egy felújításra váró garzonja, egy öreg autója és nettó nyolcvana havonta. Azelőtt éveken át nem tudott kijárni magának egy kis kölcsönt. A bankokban magas jövedelmet, kezeseket, meg nagy értékű fedezetet kértek tőle, vagy egyszerűen csak ingatták a fejüket. Végül a szomszédom, Feri feladta.

Pár év múlva már kedvezőbbek voltak a feltételek, akkor meg a hitelelbíráláson úszott el minden: mire bólintottak a bankban, addigra a kiválasztott lakás elúszott, megvette más, készpénzért.

Most azonban költözik Feri, a szomszédom. A garzont eladta, ebből meg a hitelből lett az új fészek. Azt mondja, az értékbecslés után 15 munkanap alatt megkapta, amire 15 éve várt. A kölcsönt! - Na jó, de milyen áron? - kérdezem. Ő csak mosolyog, a fülembe súg egy alacsony kamatszázalékot. Most már igazán meglepetten nézek rá. Erre büszkén kihúzza magát: - Ráadásul kezes és jövedelemvizsgálat nélkül! -
Bizony! Ilyen az ő fészekrakó hitele!
Nem nagyon tudok vitatkozni vele. Otthagy a lengőfolyosón, bemegy egy dobozért. Görnyedve hozza ki. - Ez a nehéz, nem a hitel - nyögi. Észbe kapok, megfogom a másik végét. Pakolunk, de csak ő költözik. Én maradok. Lent, az öreg Volvónál, a villamost túlkiabálva mondja, hogy Fészek lakáshitel. Beszáll, beindítja a gépet, mosolyogva int és elhajt. Magával viszi 15 napos hitelét, az alacsony kamattal, az egyszerű ügyintézéssel, a Postabankos mappákkal együtt. Még tizenöt perc, és célba ér: a lány már várja az új házukban. Talán még meg is esküsznek végre.

Én felballagok, megállok azt ajtó előtt. A névtábla kint maradt, de a szomszédom, Feri, 15 év után elköltözött. Hiába. A lakásügy nem ügy.