Nándor
7 °C
23 °C

Forró hangulat az Északi-sarkkörön túl

2005.08.03. 10:25

2005. június 21-én Finnország, a Lappföld északi részén fekvő Kittila adott otthont a nemzetközi Finlandia Midnight Sun Partynak. A meghívott 350 szerencsés vendég a világ különböző tájairól, 25 országából érkezett, és részt vehetett az év leghosszabb napját ünneplő Finlandia Midnight Sun ünnepen. A kittilai partyra a legnevesebb magazinok, tv-k újságírói és szerencsés nyertesek voltak hivatalosak. Magyarországról, többek között, Papp Zoltán is részt vett a partyn, aki szívesen mesélt élményeiről.

"A VIVA TV-n meghirdetett feladványra küldtem megoldást, és engem sorsoltak ki!" - meséli Zoli. "Eddig még sosem jártam Finnországban, és nagyon meglepett, hogy az általam ismert közép-európai kultúrától mennyire különbözik ez az ország. Nagyon tetszett az emberek nyugodt életvitele, a finn rendszeretet és természetesen a gyönyörű természet."

A Finlandia Vodka szervezésében érdekes programokon vettek részt a meghívottak. "Tettünk egy rövid túrát a kittilai erdőben, ahol bemutatták a különböző földtörténeti korokat. Láttunk egy helyi, lappföldi néptánc-bemutatót, részt vettünk egy gyönyörű hajókiránduláson, és tanúi voltunk egy termékenységi áldásnak is. A finneket természetszerető, harmonikus, kiegyensúlyozott embereknek ismertem meg. Később a The Kwan finn rockzenekart is meghallgattunk, akik bebizonyították, hogy a finnek egyáltalán nem halvérűek, ugyanolyan szenvedélyesek és vadak is tudnak lenni, mint egy mediterrán nép."


Képgaléria

Ugyan Magyarországon is ismerjük és megünnepeljük a nyári napfordulót, de aki még nem járt Finnországban a nyári napéjegyenlőség idején, nem tud semmit erről az ünnepről! "Eddig sosem foglalkoztattak az ehhez az ünnephez kapcsolódó hagyományok" - folytatja Zoli. "Egyáltalán nem is ismertem a napéjegyenlőséghez kapcsolódó babonákat, hiedelmeket, és nem is ünnepeltem meg ezt a napot, de most jó kis ízelítőt kaptam mindebből. Felejthetetlen élményben volt részem, és nagyon örülnék, ha végre Magyarországon is meghonosulnának a nyári napfordulóhoz kapcsolódó szokások, ünnepségek, partik; még akkor is, ha nálunk ez az egész nem annyira látványos, mint Finnországban. Miért ne szaunázhatnánk mi is minden nap? Nagyon támogatom azt is, hogy a különböző nemes párlatok kulturált fogyasztását is vegyük át a finn rokonoktól."

A Finlandia Midnight Sun Party pedig megkoronázta az egész Finnországi utat. 350 idegen embert hozott össze, hogy együtt ünnepelhessenek egy véget nem érő napon. "Eleinte senkit sem ismertem a társaságból, hiszen egyedül érkeztem. A rendezvény hangulata nagyon jó volt. Úgy láttam, hogy mindenki nagyon nyitott volt, és jól akarta magát érezni, így ez sikerült is. Mindenki közvetlen és barátságos volt, nagyon jót buliztunk együtt, jégpohárból ittuk a vodkát, gyönyörű jégkirálynők társaságában."

A Finlandia Vodka jövőre is megrendezi világszerte a Midnight Sun Partyt, ahol új szerencsés nyertesek és meghívottak lehetnek majd részesei ennek a különleges világnak.