Lukács
9 °C
22 °C

Gazdaságos vezetés aszfalton és terepen

2003.08.13. 08:29
A patinás brit terepjáró márka, a Land Rover legkisebb modelljének dízelváltozata, a Freelander Td4 kétségkívül új fejezetet nyitott a terepjárók történetében, és bebizonyította, hogy egy dízelmotorral hajtott négykerekű sokkal takarékosabb és környezetkímélőbb, mint benzines társai, ugyanakkor csendes, erőteljes és nagyon jól kezelhető jármű.

Így a Freelander Td4 kategóriatársai közül nemcsak kiváló terepjáró képességeivel, de hihetetlenül alacsony fogyasztásával is kitűnik. Ezt bizonyítja a Diesel Car magazin elismerése is, amely a Freelander Td4-et az Év Legjobb Terepjárójának választotta meg 2001-ben. A nagyon gazdaságos Td4-nek nem ez volt az egyetlen díja: Új Zélandon nemcsak sikeresen teljesítette a legjobb terepjárók számára meghirdetett EnergyWise rallyt, de ez első helyen végzett az üzemanyag-takarékosság tekintetében.

#alt#A sikerek egyáltalán nem meglepőek, hiszen a BMW-vel együttműködve épített és tervezett Td4-es motor egy modern, 4 hengeres, két vezérműtengelyes, 16 szelepes, közös nyomócsöves (common rail), közvetlen befecskendezéses és változó geometriájú turbófeltöltővel felszerelt erőforrás. Kettős szívónyílás kialakítású, ahol minden henger rendelkezik egy tangenciális oldalsó nyílással és egy felső spirális nagy örvénylésű nyílással, amelyek optimális örvénylési tulajdonságokat eredményeznek a szívóoldalon. A befecskendezés vezérlése teljes mértékben elektronikus úton történik, és az alacsony zajszint érdekében előbefecskendezést alkalmaztak.

A 113 lóerős dízelmotor maximum 4000 fordulatra képes percenként, mindehhez mindössze 7,6 literes kombinált fogyasztás társul 100 kilométerenként.

A Td4-es motorhoz két új sebességváltó kapható. A kézi kapcsolású sebességváltó egy új, 5 fokozatú, csúcstechnikájú Getrag váltómű, amely szinkronizált hátrameneti fokozattal, illetve az első és második sebességi fokozatokon kettős kónuszú szinkrongyűrűvel rendelkezik. Egy fontos piaci igényre válaszul a Td4-es erőforrás megvásárolható ugyanazzal az 5 fokozatú Steptronic automata sebességváltóval is, amely a V6-os modellekben található, amely teljes mértékben a vezetőre bízza a választást a könnyed és a sportos autózás közötti skálán.

A rendkívül magas hatásfokú Td4-es modellekben kiegészítő, üzemanyaggal működő fűtőberendezés is található, amely felgyorsítja az utastér felmelegedését.