Lukács
7 °C
22 °C

December 31-ig meghosszabbított pályázatok, a nagy beruházások érdekében

2004.10.19. 09:23
A Nemzeti Fejlesztési Terv GVOP prioritása tartalmazza azokat a beruházás ösztönzéssel kapcsolatos prioritásokat, amelyek nagymértékben járulhatnak hozzá hazánk versenyképességéhez a Közép-Kelet Európai régióban. A fejlesztésekre 2004 és 2006 között mintegy 140 millió euró áll rendelkezésre, a pályázatokat 2004. december 31-ig lehet benyújtani.

A GVOP ezen prioritása a következő célokat támogatja: korszerű technológiájú termelő-kapacitások kiépítése, a Kelet-közép-európai vagy európai regionális hatáskörrel rendelkező vállalati központok magyarországi kialakítása, integrátor vállalatok, ipari parkok, innovációs és technológiai transzferközpontok létrehozása, logisztikai központok beruházásainak támogatása és pro-aktív beruházás-ösztönzési szolgáltatások támogatása. A célok 5 pályázati kiíráson keresztül érhetőek el. Jelen írásunkban 3 pályázati programot ismertetünk, a többi programmal kapcsolatosan a következő cikkünkben olvashatnak majd.

A Technológiai Korszerűsítés támogatása címszó alatt kiírt pályázat, igényelhető azon projektekhez, ahol új környezetbarát technológiák alkalmazása és telepítése történik meg, nagy hozzáadott értékű, magas minőségű feldolgozóipari termékek gyártása kapcsán. A támogatást gazdasági társaságok és szövetkezetek igényelhetik, kiknek beruházása, a TEÁOR "D" 17.00-37.20 besorolási kategória szerint történik. A támogatás mértéke maximum 50% lehet, értéke pedig, maximum 150 millió Forint. A támogatás formája vissza nem térítendő támogatásnak minősül.

Egy igazán érdekes támogatási lehetőség az úgynevezett Regionális Vállalati Központok létrehozása pályázati program. A támogatás célja, hogy a Magyarország, még aktívabban bekapcsolódhasson a Közép-Kelet-Európai régió fejlesztéseibe, és ezáltal olyan szolgáltató központok alakuljanak ki, amely által ez a térség, Európa és a világ, gazdasági hálózataiba aktívan tud működni. A pályázat támogatja, az ebben a régióban hatáskörrel rendelkező vállalati szolgáltató központok létrehozását, a több országban együttműködő nagyvállalatok szolgáltatási alrendszereinek - például informatikai, elosztási, kereskedelmi, pénzügyi, szerviz és vevőszolgálati, irányítási, kutatás-fejlesztési, oktatási központjainak, - Magyarországon létrejövő beruházásait. Ebben az esetben a kedvezményezett gazdasági társaság lehet, amely társaság a központ létrehozásával vállalja, hogy nagy létszámú munkahelyet is teremt. Az ilyen típusú beruházás esetében a pályázónak például vállalnia kell, hogy a beruházási nettó összérték meghaladja a 300 millió Forintot, amely beruházáshoz legfeljebb 100 millió Forint vissza nem térítendő támogatás igényelhető.

Szintén fontosnak tartjuk kiemelni, hogy azon vállalkozói övezetek, ipari és innovációs parkok, amelyek száma hazánkban az elmúlt időszakban dinamikus növekedésnek indult, szintén támogatásra jogosultak az Ipari és Innovációs Infrastruktúra fejlesztése program keretein belül. A pályázat 2 komponenst támogat, az egyik a már ipari parkon, innovációs központon belüli infrastruktúra és szolgáltatási skála fejlesztésére vonatkozik, amely az innovatív kis és közép-vállalkozások betelepülését segíti elő, az ilyen típusú vállalkozói övezetekbe. Az első cél támogatja a gáz, víz, csatorna, elektromos energia hálózat, út, parkoló, távközlési és kommunikációs hálózat fejlesztését.

árindex
Semperger Kinga
Szakmai igazgató / Minősített EU tanácsadó
"Együtt írunk, együtt nevetünk! ... Tendernyi pénz 2004-ben!"
Árindex Forrásközvetítő és Beruházási Tanácsadó Kft.
1071. Budapest, Peterdy u. 15.
Tel: 06 1 344 55 66
www.arindex.hu
Ügyfélszolgálat: Ilia Eszter - 06 1 413 63 30