Vendel
6 °C
21 °C

Egyszervolt Budán Gyermekfesztivál

2005.04.27. 09:45
Annak idején, amikor gróf Raimondo Montecuccoli, a híres hadvezér közhírré tette elhíresült mondatát: A háborúhoz nem kell más, mint "Pénz, pénz és még egyszer pénz!", egyértelműen bebizonyította, hogy nem a mesék világában élt és gondolkodott. Ha így lett volna, pontosan tudta volna, hogy egy tisztes mesében a pénz általában száz aranydukát, de maximum "egy véka arany, egy véka ezüst". Emellett paripa "aranyszőrű táltos" és fegyver "üssed, üssed botocskám!..." is szükséges volt egy háború megnyeréséhez.
Az Egyszervolt Budán gyermekfesztivál szervezői, az Egyszervolt Alapítvány és az általuk működtetett egyszervolt.hu és mese.tv internetes gyerekoldalak üzemeltetői, a mesék világában élnek. Nyilvánvalóan ezért döntöttek úgy, hogy megajándékozzák a gyermekeket egy kétnapos, vidám, tavaszi fesztivállal, amely az értékes kultúra valamennyi ágát, annak legkomolyabb reprezentánsaival mutatja be. Az Egyszervolt Budán, amely tavaly még egy napig szórakoztatta a legkisebb nagyérdeműt, arra vállalkozik, hogy idén, és az elkövetkező hagyományteremtő években mindenkit megmutasson a gyerekeknek, aki számít a magyar gyermekkultúrában, (szívd fel begyem a tüzet!...), és mindenkit távol tartson a rendezvénytől, akik profit reményében, értéktelen, hamis produkciókkal kápráztatják el a szeretetre és kalandra éhes gyermeklelkeket (Ereszd ki begyem a darázst, hadd csípje meg a farát!_).
S hogy miből áll a pénz, paripa, fegyver?
A pénzt, a remélt pályázati forrásokon kívül a gyermekkultúra támaszaitól, a szponzoroktól kapják a szervezők: MKB Euroleasing, Aegon Magyarország Általános Biztosító Rt., Signal, Albacomp Rt., Apple Computer Hungary Kft, Logitech Hungary Kft, LEGO, Trans - Europe Kft, Wienerberger Téglaipari Rt., Suwenor.
A paripa - vagyis az aranyszőrű táltos -, a fellépők, akik produkcióikkal a mesék világába repítik a gyerekeket. Április 30-án, szombaton, a nagyszínpadon a Kalamajka, a Kaláka, a Budai Babszem Táncegyüttes, a Tükrös és a Bóbita Bábszínház mulattat. A Fogadó Színpadán a Duna Művészegyüttes, a Csodák Palotája, a Kolibri Színház, a Makám és Halász Judit fogadja a gyerekeket.
A Fogadó terében játszóházak, játékcéhesek, könyvesek, állatmenhelyesek foglalkoztatják a mozogni, tanulni, játszani vágyókat. A Vásártéren is sok érdekesség vár rájuk: A Mindenjáró malom körhintája, Paprika Jancsi csúzlizdája, babaház, zsonglőrök, kézművesek. Ezekkel a programokkal mind a két napon találkozhatnak. És itt szabadtéren sem szabadulhat, aki menekülni próbál a kultúrprogramok elől. A Garabonciások, és a Kereplő Színház Lúdas Matyi előadása lecsap rájuk. Nézzük a Fesztivál második napját, május elsejét. A Nagyszínpadon Huzella Péter, Gryllus Vilmos és Levente Péter, Palya Bea és a Kolompos együttes húzza a talpalávalót. A Fogadóban az egyszervolt.hu díjkiosztó gálája után a MárkuSzínház Bajusz Lacija, és Kemény Henrik Vitéz Lászlója bűvöli el a hőspéldaképekre vágyókat. A szabadtér garabonciásai, - akik májusfa állítás és legényavató játékokkal bűvölik el a közönséget - mellett, ezúttal a Ládafia Bábszínház mutatja be Cirkusz című előadását. S végül május 1 lévén az idősebbeknek is kedveskedni próbálnak a szervezők. A Fogadóban este hétkor a Besh o'Drom koncertezik.
A pénzről és a paripáról már ejtettünk néhány szót, marad a fegyver. Nos, a fegyver remélhetőleg a közös akarat, amely nem akar lemondani a világban lassan elkallódó gyerekekről. Ez a közös akarat megmutathatja, hogy érdemes úgy is a gyermekekért tenni valamit, hogy közben nem a pillanatnyi haszonra koncentrálunk, hanem megpróbálunk hosszú távú célokért dolgozni. S a hosszú távú cél nem lehet más, mint komoly segítséget nyújtani a választásban, a gyerekeik fejlődését szem előtt tartó szülőknek.