Olivér
1 °C
5 °C

Gershwin's World

2005.03.18. 09:21
2005. május 26. Budapest Kongresszusi Központ 19 óra. Jegyeket a matáv jegyirodában és a BKK pénztárában válthatnak.

Herbie Hancock -a modern jazz egyik ikonja- 1940. április 12-én született Chicago-ban. Csodagyerekként már 11 éves korában Mozart zongoraversenyt játszott a helybeli Szimfonikus Zenekarral. Középiskolai éveiben kezdett a jazzmuzsikával foglalkozni. 1960-ban csatlakozott a trombitás Donald Byrd együtteséhez. 1962 végén a Blue Note kiadónál jelent meg első önálló albuma, a "Takin' Off" (azóta további 34 lemezt adott ki saját neve alatt). A következő évben a ma már legendás Miles Davis Quintet tagja lett.

1966-ban készítette első filmzenéjét Michelangelo Antonioni "Blow Up"-jához (Nagyítás). 1973-ban már a Columbia-nál jelent meg a jazztörténet legnagyobb példányszámban elkelt jazz-funk lemeze, a "Headhunters", melynek "slágere" a "Chameleon" volt. 1980-ban ő mutatta be a világnak a V.S.O.P. Quartet szólistájaként az akkor 19 éves Wynton Marsalist. 1983-ban az elektronikus "Future Shock" Amerikában platina lemez lett, vezérdala a "Rockit" Európában "tarolt" - az angol slágerlista 8. helyéig jutott (+a videóklipért 5 MTV Award). 1986-ban Oscar-díjat kapott a "Round Midnight" című film zenéjéért. 1994-ben szerződött a jazztörténeti jelentőségű Verve lemeztársasághoz. Itt jelent meg 1998-ban "Gershwin's World" című CD-je, amelyen George Gershwin és kortársainak művei szerepelnek szimfonikus felhangokkal. Ez a lemez Herbie Hancock egyik legjelentősebb műve, 1999-ben három Grammy-díjat kapott érte. Eddig összesen 9 Grammy-díjat gyűjtött be, a legutóbbit 2005. február 13-án Los Angelesben "A legjobb jazz hangszer szóló" kategóriában (Speak like a Child).

A "Gershwin's World" kibővített Robert Sadin által szimfonikus zenekarra hangszerelt változatát adja elő a budapesti koncerten a Herbie Hancock Quartet (Los Angeles), melynek tagjai: Herbie Hancock - zongora; Lionel Loueke - gitár, ének; Dave Carpenter - bőgő; Richie Barshay - dob, ütőhangszerek. A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarát Robert Sadin (New York) vezényli.

Jegyek kaphatók a Matáv jegyirodákban, valamint a BKK jegypénztárában.