Jolán
-1 °C
7 °C

Problémák a céges bankolással?

2004.10.18. 13:59
A vállalkozó sokszor nem igazodik el a banki piac útvesztőiben! Megoldható-e, hogy a legjobb hitelhez jusson egy vállalat? Versenyezhetnek-e Önért a bankok? Nem érti a bank, mit szeretne Ön és a cége? Képesek-e a bankok egy vállalkozás fejével gondolkodni?
Erről kérdeztük Guttmann Tamást, a Harewood Magyarország Kft. szakértőjét.
Mit tapasztal a vállalatvezetők és a bankok kapcsolatában?

Aki jó banki kapcsolatokat ápol, már a fenti problémák feltevését is értetlenül figyeli. A legtöbb vállalkozó és cég azonban küzd ezzel a problémával. A vállalkozók legnagyobb része a szakmájához ért, abban mozog otthonosan. Egy vállalkozás sikerre viteléhez azonban a szakmai tudás nem elegendő. Egy sor dolgot kell még kiváló szinten művelni a könyveléstől a marketingen keresztül a megfelelő finanszírozásig.

Sokszor úgy érzi a cégvezető, hogy a bank nem érti meg, mit szeretne! Miért van ez?

Azt tapasztaljuk, hogy a vállalkozó a saját "nyelvén" beszél a bankhoz, a bankárok pedig egy sajátos banki nyelvezetet és gondolkodásmódot képviselnek. A legtöbbször kiderül, hogy a bank és a vállalkozó egyszerűen "elbeszélnek" egymás mellett. Nemegyszer szinte tolmácsolnunk kell a bank és a vállalat között "magyarról-magyarra", mert a vállalkozónak a banki nyelvezet idegen. A bankár pedig nem érti, mit szeretne a vállalkozó. Ennek legfőbb oka, hogy a bankban dolgozók jelentős része még sohasem volt vállalkozó, vagy nem vezetett a privát szektorban céget, így nem ismeri ezt a fajta gondolkodást. Amikor vállalatvezetőkkel konzultálunk, ez szinte mindig sarkalatos kérdés.

Hogyan derülhet ki, hol juthat a legjobb finanszírozáshoz egy vállalat, vagy egy projekt?

Ha valakinek nincs egy, ebben a témában jártas szakértője, akkor valószínűleg sehogy.

Milyen nagyságú cégeknek érdemes pénzügyi finanszírozási szakértőt alkalmazniuk?

Amíg egy vállalat egyszerű folyószámlahitelt vesz igénybe pár millió forintig, erre nincsen szüksége. Azonban ha komolyabb beruházást, fejlesztést tervez, és külső forrásokat is igénybe kell, hogy vegyen, akkor érdemes ezt megfontolnia. Sok cégvezető szembesül azzal, hogy növekvő vállalatával a bank nem képes automatikusan lépést tartani. Ilyenkor több esetben elkerülhetetlen a bankváltás. Másik tipikus eset, amikor eljut egy cég arra a szintre, amikor szükséges igénybe vennie egy finanszírozó bank segítségét. Akár azért, hogy fejlődni tudjon, vagy azért, hogy egyáltalán talpon maradhasson. A cégek egy részének létszükséglet a külső tőke bevonása. Ez a kisebb vállalkozásokra is igaz.

Mi a finanszírozási szakértő szerepe?

Bekapcsolódik a cég pénzügyi stratégiai tervezésébe, ismeri a pénzpiacot és a bankokat, biztosítja a versenyhelyzetet, a finanszírozási kérdésekben képes a cég nevében eljárni. Lefolytatja a finanszírozási tárgyalásokat és az alkukat a bankokkal, mindezt az átlagosnál gyorsabban.

Egy ilyen szakértő pénzbe kerül. Képesek-e a vállalatok ezt megfizetni?

Véleményem szerint képesek és meg is éri nekik. Persze nem mindegy, hogy főállású alkalmazottat fizetnek-e meg, vagy külső szakértőként bíznak meg valakit. Egy bizonyos nagyság alatt nem érdemes főállású pénzügyi szakértőt alkalmazni. Jobban jár a cég egy külső szakértővel, akinek az elvégzett munkáért számla ellenében fizethet.

Honnan derül ki, hogy milyen hitelt érdemes felvennie egy vállalkozásnak?

Ha már a cég eldöntötte, hogy hitelhez folyamodik, sokszor az is gondot jelent, hogy milyen konstrukciójú hitel felel meg a vállalkozásnak. (Folyószámla- vagy rulírozó hitel, kölcsön vagy lízing, hitel vagy faktorálás?) Egy projekt finanszírozásának összeállítása szinte kivétel nélkül nagy pénzügyi szakértelmet igényel. A legtöbb cég a lehetőségeit sem ismeri, a bank pedig ilyen mélységekig nem egyeztet az ügyféllel.

Az Önök cége ezt hogyan oldja meg?

A Magyarországon működő legmeghatározóbb bankokkal hivatalos kapcsolatban állunk. Így, ha egy ügyféllel együttműködünk -miután alaposan megvizsgáltuk és minősítettük a vállalkozást-, a cég számára legmegfelelőbb bank, legkedvezőbb konstrukcióját ajánljuk meg. A cégek gondjaira gyakorlatban működő megoldást keresünk. Egyeztetünk a bankokkal, alkudozunk velük, a teljes folyamatot leszervezzük és lebonyolítjuk. Ezt a gondot levesszük a cégvezető válláról, aki teljes erejével az üzletére koncentrálhat.

És hogyan képesek leküzdeni azt a hézagot, hogy nem érti meg a vállalkozót bank?

Profi bankárokból álló csapat vagyunk, sokunk vállalkozói háttérrel rendelkezik. Képesek vagyunk az ügyfél fejével gondolkodni, a banki nyelvezetet pedig értjük és beszéljük. A teljességhez hozzátartozik, hogy körülvettük magunkat szintén profi szakértőkkel a pályázatírás és a jog területén. Emellett az üzleti terv számszaki részét (mérlegterv, cash-flow, adósságszolgálat stb.) is a bank igényeinek megfelelően, magas szinten képesek vagyunk kivitelezni.

Önök milyen feltételekkel dolgoznak?

Először beszélgetünk az ügyféllel. Kiderítjük reálisak-e a cég elvárásai. Előminősítjük a céget, vázoljuk a lehetőségeket és segítünk a döntéshozatalban. A bizalmat növeli, hogy sikerdíjas rendszerben dolgozunk, és komoly referenciákkal rendelkezünk. A tavalyi évben közel 6 milliárd forint akvirálást végeztünk, amelyből 3,2 milliárd forint vállalati hitel volt.

Milyen nagyságú finanszírozásokkal foglalkoznak?

A hitel összegének alsó határa 10 millió forint, felső határ nincs.

Az érdeklődő ügyfelek hogyan találják meg Önöket?

Hétköznap 8 és 16 óra között az alábbi elérhetőségeken.

PÁLYÁZZON A LEGJOBB HITELRE!

VERSENYEZZENEK ÖNÉRT A BANKOK!

Harewood Magyarország Kft.
1118 Budapest, Villányi út 95.
Kovács Péterné
vállalathitelezési oszt. vez.
365-1012, 365-1013

harewood.investate@axelero.hu
www.harewood.hu