Nándor
7 °C
23 °C

Hogyan juthat a legjobb hitelhez?

2004.10.22. 13:53

Hogyan juthat a legjobb hitelhez?
Melyik a legkedvezőbb hitelkonstrukció az Ön vagy a cége számára?
Melyik bankot válassza? Mennyibe kerül egy hitelt felvenni?

Erről kérdeztük Guttmann Tamást, a Harewood Magyarország Kft. szakértőjét.

Az ügyfél a hatalmas kínálat láttán nem tudja, melyik hitellel jár a legjobban. Hogyan derülhet ez ki?

Hatalmas a kínálat, nem csoda, ha bizonytalan az ügyfél. A bankok óriásplakátokon és a médiában reklámözönt zúdítanak a lakosság és a cégek nyakába. Repkednek a számok, az ügyfél valóban nem tudja, melyik konstrukció mennyibe kerül, és melyikkel járna a legjobban. Ahhoz, hogy valaki komoly összehasonlítást tudjon végezni, némi pénzügyi ismeretre, valamint sok-sok időre van szüksége.

Mit tehet az ügyfél, ha nincs pénzügyi ismerete vagy ideje?

Pénzügyi tanácsadóhoz fordulhat, aki nagyobb rálátással bír a pénzpiacra, és megvan a szakértelme hozzá. A tapasztalatok alapján úgy gondolom megéri. Arra érdemes ügyelni, hogy csak jó referenciákkal rendelkező tanácsadóhoz forduljon. Sikerdíjra dolgozók előnyben!!!

Milyen különbségek vannak egyes bankok konstrukciói és árai között?

Mind kondíciókban, mind költségek tekintetében elég nagy különbség mutatkozik a bankok között. Ennek oka elsősorban a bankok üzletpolitikájában keresendő. Kamatbeli és egyéb költségbeli különbségek a legszembetűnőbbek. De a reklámokból általában ez sem derül ki. A hitel feltételrendszerében megbújó különbségek nincsenek szem előtt. Jobb esetben a hitelkérelmi folyamat közepén derül ki, hogy mégsem felel meg az ügyfélnek, rosszabb esetben sajnos a szerződéskötést követően.

Mi a helyzet a vállalati hitelekkel?

A vállaltoknál még összetettebb a kérdés. A cégvezető összehasonlítás hiányában nincs tisztában azzal, hogy az ő általa igénybevett hitel, vagy bank olcsó-e, vagy drága a piacon. Bizony előfordult nem egy esetben, amikor egy szélesebb bankpiaci összehasonlítás után kiderült, hogy a hitel rendszeres törlesztőrészleteinek mértéke akár 50%-ot meghaladó mértékben csökkenthető. Ez mindig megdöbbenést vált ki a cégvezetőkből.

Ingatlanhitelezésnél is nagyok a különbségek?

A devizahitelek térnyerésével kapcsolatban, sajnos már a THM (teljes hiteldíj mutató) sem mutat minden költséget. Például a konverziós díjakat sem tartalmazza. A THM megalkotói akkor még nem számoltak azzal, hogy hamarosan a devizában is felvehető hitelek ennyire népszerűek lesznek az ismert pénzpiaci helyzet miatt. Sok ügyfél esetében megéri a korábban magas piaci kamaton felvett kölcsönt átváltani alacsonyabb kamatozású konstrukcióra. Tehát a magán hiteleknél is meglehetősen nagy különbség mutatkozik, melyik hitelért mennyit kell fizetni.

Problémás ügyekkel is foglalkoznak?

A Magyarországon működő legmeghatározóbb bankokkal hivatalos kapcsolatban állunk. Tárgyalásunk során kiderítjük reálisak-e az ügyfél elvárásai: alaposan megvizsgáljuk a körülményeket, előminősítjük az ügyfelet és/vagy a céget, vázoljuk a lehetőségeket és segítünk a döntéshozatalban. Ezek után a magánszemély vagy a cég számára legmegfelelőbb bank, legkedvezőbb konstrukcióját ajánljuk meg.
Sok "nehéz" esetet sikerült már megoldanunk.
A problémára gyakorlatban működő megoldást keresünk. Egyeztetünk a bankokkal, a teljes folyamatot leszervezzük és lebonyolítjuk. Ezt a gondot levesszük az ügyfél vagy cégvezető válláról, aki teljes erejével a számára fontosabb dolgokkal foglalkozhat, illetve az üzletére koncentrálhat.

A bizalmat növeli, hogy sikerdíjas rendszerben dolgozunk, és komoly referenciákkal rendelkezünk. A tavalyi évben közel 6 milliárd forint akvirálás történt meg rajtunk keresztül, amelyből 3,2 milliárd forint vállalati hitel volt.

Milyen nagyságú finanszírozásokkal foglalkoznak?

A hitel összegének alsó határa 10 millió forint, felső határ nincs.

Harewood Magyarország Kft.
1118 Budapest, Villányi út 95.
Kovács Péterné
osztályvezető
365-1012, 365-1013
harewood.investate@axelero.hu
www.harewood.hu