Erzsébet
0 °C
7 °C

Otthoni internetezés kedvezően - szélessávon

2003.04.09. 13:50
Az internetezés ma már Magyarországon sem csupán megszállott fiatalok játékszere vagy elfoglalt üzletemberek munkaeszköze. Egyre többen ismerik fel, hogy a világháló segítségével a legegyszerűbb és legkényelmesebb módon juthatnak korlátlan szórakozási, informálódási és kapcsolattartási lehetőséghez: a szobájuk négy fala közül másodpercek alatt a világ négy sarkában teremhetnek.
Az otthoni internetezés hazai elterjedtségének az utóbbi időben tapasztalt látványos növekedésében természetesen szerepet játszott az is, hogy fokozatosan csökkennek a világháló elérésének a költségei. Ennél is nagyobb ösztönzést jelent azonban, hogy olyan újfajta szolgáltatások váltak elérhetővé immár széles körben, amelyekkel az internetezés a korábbinál jóval gazdagabb, változatosabb tartalmat kínáló, valódi élménnyé válik.

A kormányzati támogatásnak köszönhetően idén áprilistól a legtöbb internet- és telefonszolgáltatónál tovább csökkentek a telefonvonalon nyújtott, hagyományos, kapcsolt vonali internet díjai. A betárcsázós, "keskenysávúnak" is nevezett internet ettől azonban még nem lett gyorsabb. Így aztán a telefonos kapcsolattal - ha már végre sikeresen összejött - továbbra is hosszasan kell várakozni egy-egy honlap megjelenítésére, vagy bizonyos tartalmak letöltésére. Nemcsak a képernyő előtt kell így több időt eltöltenie a netezőnek, hanem a telefonhasználatért is többet kell fizetnie, mintha nagy sebességgel áramolnának az adatok a hálózaton. A telefondíj pedig utólag - a számlázáskor - még meglepetéseket is tartogathat_

A szélessávú internetkapcsolatot választók viszont fix havi díjért az időkorlát szorításából kiszabadulva, állandó, folyamatos kapcsolat mellett, tetszés szerint barangolhatnak, pontosabban a keskenysáv többszörösének a sebességével száguldozhatnak a világhálón. Nem csoda, hogy ez a merőben újszerű lehetőség egyre több családot csábít a hálóra. Olyannyira, hogy Magyarországon ma már azonos vagy esetenként nagyobb arányban használunk ilyen jellegű kapcsolatot, mint Nyugat-Európában.

A gyorsinternet egyik válfaja a kábeltelevíziós csatlakozás, idehaza ez jár élen, országszerte több mint 40 ezer felhasználóval. A hatalmas adatmennyiséget képviselő több tucatnyi tévéadás továbbítására használt koaxiális kábel eleve szélessávú átvitelt kínál, eltérően a telefonvonalon alkalmazott ADSL technológiától, amely esetében a vonal áteresztőképességét fel kell javítani. Fontos különbség a hagyományos "keskenysávú" eléréshez képest, hogy egyik szélessávú kapcsolatot sem terheli telefonhasználati díj. Legalábbis percdíj nem, hiszen az ADSL esetében vezetékes telefonelőfizetéssel mindenképpen rendelkezni kell, csak így vehető igénybe az internetszolgáltatás, míg a kábeles net fizikailag is elkülönül a telefonhálózattól. Márpedig a telefonforgalom egyre inkább a mobilra terelődik át, ezért sokan leginkább csak az internetezés miatt tartják fenn vezetékes telefonvonalukat.

Persze nemcsak a telefonvonal jelenthet pluszköltséget az internetezéshez. A hálóra vágyók gyakran csak - az utóbbi időben egyébként szintén olcsóbbá vált, de néha még nettóban (!) meghirdetett - havi használati díjakat vetik össze a szélessávú lehetőségek között kutakodva, és így megfeledkeznek a legtöbb esetben felszámított egyszeri belépési díjak vizsgálatáról. Márpedig az összehasonlításoknál érdemes figyelembe venni a csatlakozási díjat is, és így az év során egy hónapra jutó összköltséggel kalkulálni. A legutóbbi díjcsökkentésnek köszönhetően ma már a legnagyobb hazai ADSL-szolgáltató havidíjai is nagyjából egy szintre kerültek a piacvezető kábeles internet-szolgáltató díjaival. A havi fajlagos összköltséget vizsgálva pedig az is látható, hogy a chello nevű kábeles internet költsége még a lassabb sebességre méretezett egyéb szélessávú internet-szolgáltatások költségénél is kedvezőbb. Ráadásul a chello a havi ezer forinttal csökkentett díj mellett most - május végéig - teljesen ingyenesen is beköttethető, értelemszerűen persze azokon a területeken, ahol elérhető.

A tapasztalatok és a várakozások szerint további lendületet adhat az otthoni internet és ezen belül a szélessávú internet terjedésének az internetezés összköltségének és főként a kezdés költségeinek, az úgynevezett belépési korlátnak a mérséklődése. A legnagyobb kezdő beruházást jelentő számítógép az adótámogatásnak köszönhetően most már olcsóbban vásárolható meg, és a bekötésért is remélhetőleg egyre kevesebbet - vagy akár semennyit se - kell fizetni.