Jenő
3 °C
8 °C

Élhető élet mindvégig

2003.04.29. 09:43
Marie De' Hennezel szerint a hospice egy "mozgalom, mely visszavezeti a halált tudatunk és gondolataink terébe és emberibbé teszi a halált intézményeinkben." A hospice speciális szellemiség, filozófia, a haldoklóval való együttélés, lehetőségek teremtése arra, hogy a haldokló képes legyen spiritualitását átélni, fizikai, szellemi képességeit használni, élvezni.
A Magyar Hospice Alapítvány megalakulásakor, a betegellátásból adódó tevékenységeken kívül célul tűzte ki a hospice filozófia és ellátási forma megismertetéséhez kapcsolatos szemléletformáló, ismeretterjesztő feladatokat is. Szeretné elérni, hogy a közvélemény figyelme forduljon a súlyos betegek és a velük élő családtagok problémái felé, valamint hogy a fájdalommentességhez, jó tüneti kezeléshez és az otthoni ápoláshoz való jog nyilvánvaló és érvényesíthető legyen. Az Alapítvány 2002. őszén az Open Society Institute támogatásával a súlyos állapotú rákbetegek hospice szellemű támogatása címmel ismeretterjesztő előadássorozatot indított.

A súlyos betegségben szenvedők, a betegekkel együtt élő családok erejükön felüli terheket vállalnak magukra, és kevés segítségben részesülnek. A lakossági fórum célja a segítségnyújtás a családtagok részére , valamint az érdeklődő laikusok informálása.

A havonta megrendezésre kerülő Lakossági Fórum előadásai nyitva állnak minden érdeklődő előtt, a részvétel mindenki számára ingyenes.

Program:

április 30. szerda, 17.00 Mi a hospice? Története, alapelvei, működési formái
Singer Magdolna, mentálhigiénikus
május 20. kedd, 17.00 Rákbetegek és hozzátartozóik szociális problémái Hogyan segíthetünk?
Halasi Szilvia, szociális munkás
június 10. kedd, 17.00 Kulturális különbségek a haldoklók gondozásában
Dr. Hegedűs Katalin, szociológus

Helyszín: Budapest Hospice Ház, Budapest III., Kenyeres u. 18.

További információk:
Magyar Hospice Alapítvány, Keresztes Cecília
E-mail: info@hospicehaz.hu - Honlap: www.hospicehaz.hu
1032 Budapest, Kenyeres u. 18-22. - Tel./ fax: 388 73 69