Jolán
0 °C
6 °C

Jól vizsgáztak a HP eszközei az Antarktiszon

2003.08.29. 09:54
BUDAPEST, 2003. 06. 17. - Jól vizsgáztak a Hewlett-Packard számítástechnikai eszközei és digitális fényképezőgépe az Antarktiszon. Illyés Péter, az expedíció szervezője több mint kilencezer képet készített a Photosmart 850-es gépével, köztük olyanokat, amelyeket a National Geographic is közlésre méltónak talált.

A 7 fős Magyar Antarktisz Program 2003 "Fagyos Oázis" Kutató és Filmes Expedíció január 8-tól március 27-ig tartózkodott King George-szigeten. Az expedíció három kutató tagja az Antarktisz peremvidékén azt vizsgálta, hogyan változik a föld megfagyott felszíne a nyári olvadáskor, négy filmes szakember pedig a fagyos kontinens élő (állatok, növények, kutatóállomások, turisták és az expedíció) és élettelen (jégmezők, kősivatagok, terepi kutatások) világáról készített ismeretterjesztő dokumentumfilmet. Az ottani nyár nem hasonlítható össze a Kárpát-medencei nyárral. A Dunántúl nagyságú területen szélsőséges körülmények uralkodnak, gyakoriak, kiszámíthatatlanok a hóviharok és a ciklonok, s a nyári viszonyok ellenére - gyakran sütött a nap - a hőmérséklet +5 és -15 fok között váltakozik.

A HP hordozható számítógépek és kézi számítógépek segítségével nemcsak a mérési adatokat rögzítették és dolgozták fel Excel táblázatban, illetve háromdimenziós térképek és ábrák formájában, hanem ezeken az eszközökön kommunikáltak a világgal. Segítségükkel frissítették például web oldalukat, küldtek ismeretterjesztő anyagokat, tudósításokat és képeket különböző lapoknak, például az Élet és Tudománynak, a Földgömbnek és a National Geographicnak. Az út során készítettek és továbbítottak egy tematikus oktatási anyagot az Antarktiszról a Sulitnetnek is.

Az expedíció mintegy 35 millió forintba került, amit a Hewlett Packard Magyarország 1,5 millió forint értékű számítástechnikai eszközzel és digitális fényképezőgéppel támogatott. "Az expedíció teljes költségéhez képest a HP Magyarország támogatása nem tűnik olyan nagynak, ám létfontosságú volt számunkra, mert az informatikai eszközök nélkül nem tudtunk volna kommunikálni a világgal", mondta Illés Péter. "Kellemes élmény volt, hogy a Photosmart 850-es a nagy hideg ellenére is kitűnően működött, nagyon szép képeket lehetett csinálni vele".

A HP Képalkotási és Nyomtatási divíziójáról

A HP Képalkotási és Nyomtatási Rendszerek (IPG) divíziója az otthoni és vállalati használatra szánt lézer- és tintasugaras, nagy formátumú, valamint különleges iparági nyomtatórendszerek, a képalkotási és -beviteli eszközök (digitális fényképezőgépek, szkennerek, projektorok) vezető nemzetközi szállítója. Jól ismert, közkedvelt termékeivel a magyar piacon is előkelő pozíciót vívott ki, a képalkotási és nyomtatási rendszerek legtöbb szegmensében világviszonylatban és hazánkban is piacvezető. Az IPG divízióról és megoldásairól további információkat a http://www.hp.hu/ipg/, illetve a http://www.hp.com/ címeken olvashat.