Hedvig
7 °C
23 °C

HP alelnök Magyarországon

2003.07.01. 13:46
Peter Blackmore a HP első alelnöke, a Nagyvállalati Üzletág vezérigazgatója június 30-án Magyarországon kezdte kelet-közép európai körútját. Látogatása során találkozik Medgyessy Péter miniszterelnökkel, Magyar Bálint Oktatási miniszterrel, valamit a hazai üzleti élet vezető személyiségeivel.
Peter Blackmore látogatása a HP azon stratégiájának része, melyben kiemelt szerepet játszanak a csatlakozás küszöbén álló európai országok. Maga az EMEA régió (Európa, Közel-Kelet és Afrika) a HP összforgalmának 42 százalékát adja, és ez a HP esetében mintegy 27 milliárd dollárt jelent. Ezzel Európában a HP a legnagyobb informatikai vállalat, mintegy 15 %-kal előzve meg az IBM-et és többszörösen felülmúlva a DELL és a SUN hasonló mutatóit. A Kelet Európai régió gazdasági dinamikájában, üzleti potenciáljában jelentősen felülmúlja a nyugat-európai országok lehetőségeit, ezen belül is a cég kifejezetten ígéretesnek tartja a csatlakozással járó infrastrukturális, informatikai fejlesztési feladatokat. A HP nemzetközi tapasztalatait hozza Magyarországra, ahol nemcsak az egyik legnagyobb munkáltató az itt folyó gyártatás révén, de kutatás-fejlesztési és oktatás támogatási tevékenysége is helyi elkötelezettségét húzza alá.

Blackmore úr látogatásának egyik fontos célja, hogy a hazai modernizációt elősegítő projektekkel és speciális, úgynevezett Prublic Private Partnership (PPP, a magánszféra és az állami szféra széleskörű együttműködésének speciális modellje) programokkal olyan megoldási lehetőségeket vázoljon fel, amelyek révén a cég átvállal bizonyos kulcsfeladatokat az államtól (fejlesztések, finanszírozás). Ez azért is különösen fontos, hiszen az Európai Uniós csatlakozás zökkenőmentes lebonyolítása elsősorban informatikai feladat, ezt a korábban csatlakozott országok esete is jól példázza.

Peter Blackmore

Hewlett-Packard Company,
Nemzetközi alelnök, ügyvezető igazgató, Nagyvállalati Rendszerek Üzletág

Peter Blackmore
Peter Blackmore a HP anyavállalat nagyvállalati termékeinek és megoldásainak fejlesztéséért, gyártásáért és az ügyfélkapcsolatokért felelős vezető. Ez a körülbelül 20 milliárd dolláros forgalmú divízió magában foglalja az üzleti megoldások, szerverek, adattárolók és szoftverek teljes palettáját.

A HP-val történő cégegyesülés előtt Blackmore a Compaq Computer Corporation értékesítési és szolgáltatási tevékenységért felelős alelnöke volt. Miután 1991-ben csatlakozott a Compaq-hoz, különböző felsővezetői pozíciókat töltött be, úgymint a Globális Értékesítési és Marketing szervezet alelnöki tiszte, valamint az Észak-Amerikai régió ügyvezető igazgatói posztja. A Compaq Nagyvállalati Rendszerek Üzletág európai, közel-keleti és afrikai (EMEA) régiójának alelnökeként Blackmore a Compaq termékek és megoldások profitábilis értékesítéséért, valamint a kiemelt vállalati ügyfelekért felelt. A Compaq-ot megelőzően Blackmore a Rank Xerox Egyesült Királyság marketingigazgatója volt, ahol a cég összes termékének és szolgáltatásának piacravitelét és értékesítését irányította.

Peter Blackmore a cambridge-i Trinity College-on tanult és közgazdaságtanból szerzett egyetemi diplomát.

Magyar egyetem sikere a HP nemzetközi pályázatán

Dr. Magyar Bálint oktatási miniszter jelenlétében Peter Blackmore adta át a sikeres pályázatot szimbolizáló oklevelet Dr. Detrekői Ákosnak, a BME rektorának. A Hewlett-Packard Európa, Közép-Kelet és Afrika (EMEA) régiókat összefogó központja pályázatot hirdetett a mobil technológia oktatásban történő alkalmazásának és elterjedésének támogatására. A 2003 áprilisában kiírt pályázaton részt vett a BME Informatikai Központ. Számos, neves nyugat-európai egyetem mellett a kilenc győztes pályázó közül egyedüli közép-európaiként a BME anyagát támogatta a jeles szakértőkből álló bíráló bizottság. A BME Informatikai Központ a tudástranszfer korszerűsítését és hatékonyabbá tételét elősegítő oktatástechnológiai generációváltáshoz szükséges információtechnológiai eszközökre adott be pályázatot. A pályázatban szereplő korszerű információtechnológiai eszközök között vezeték nélküli (wireless) számítógépes hálózat kialakítására alkalmas hálózati elemek, notesz számítógépek (notebook), korszerű kézi számítógépek (PDA), és hordozható, kis méretű, ugyanakkor nagy fényerejű kivetítők vannak. Az elnyert eszközök felhasználásával az egyetemen minden 100 főnél nagyobb előadóteremben (több mint 40 ilyen terem van) elérhetővé válhat a vezeték nélküli számítógépes hálózat, több ezer egyetemi hallgató és oktató számára teremtve új infrastrukturális alapot.

A nyertes egyetemek között olyan híres intézmények vannak, mint például a Technical University of Berlin, Royal Institute of Technology, Stockholm, University of Birmingham, Universita Campus Bio-Medico, Rome, Swiss Federal Institute of Technology, Lausanne.

Magyar fejlesztések a HP kínálatában

A HP Magyarország kiemelkedő szakmai erejét szimbolizálják azok a fejlesztések, és szakértői tevékenység, amelyek immár a HP európai piacán bizonyíthatnak.

A HP hazai partnerekkel közösen olyan, intelligens épületek menedzselésére szolgáló szoftvert fejlesztett ki, amely immár nem csak Magyarországon, de a világ más pontjai is élénk érdeklődést és egyöntetű elismerést váltott ki. Itthon az ELTE és a BME új épületeiben, a Hallgatói Információs Központban, a MÁV Országos Üzemanyag Rendszerénél és a Nyíregyházi Főiskola Számítóközpont rekonstrukciója során jelentette a legkorszerűbb megoldást a BuilDog névre keresztelt termék, és számos további projekt van előkészítés alatt. A szoftver egy változatát használják többek között az ukrán és az orosz kőolajvezeték rendszer menedzselésére is. A BuilDog kiválóságát mi sem bizonyítja jobban, mint hogy 2001-ben Nemzeti Innovációs Díjban részesült, s 2003-tól már a HP európai régiójának termékpalettáján is szerepel a magyar fejlesztésű szoftver.

A HIK-kel közösen megjelenve BuilDog képviseli hazánkat és a régiót a Comoban megrendezésre kerülő E-Europe konferencián is.

A fejlesztés utolsó szakaszában tart az úgynevezett digitális vízjel projekt, amely az elektronikus dokumentum azonosítás újszerű megközelítésén alapul. E fejlesztés elismeréseként helyet kapott a HP legutóbbi amerikai kutatás-fejlesztési konferenciáján. A nemsokára termékké érő fejlesztés révén a bankkártyák, személyazonosító okmányok (személyi igazolvány, vezetői engedély) és a különféle, nagy értéket megtestesítő tárgyak (részvények, CD- és DVD-lemezek) hitelességének azonosítására lesz lehetőség egyszerű, gyors és automatizált folyamat révén. Immár három éve működik budapesti központtal a HP Regionális Internet Infrastruktúra Szakértői Központja. A hazai felsőoktatás és vállalkozói kör közreműködésére is építő központ évente több milliárd forint értékű üzleti lehetőséget tesz hozzáférhetővé, melynek jelentős része magyar vállalkozásoknál realizálódik. A szakértői központ csúcstechnológiát képviselő eszközparkja önmagában is igen jelentős beruházást igényel a HP részéről, melyet a technológiai fejlődés ütemében folyamatosan újít meg a cég.

Néhány szó a HP-ről

A Hewlett-Packard alapvető fontosságú technológiákkal segíti az üzleti működést és a mindennapi életet. A HP otthoni felhasználókat, nagyvállalatokat, valamint kis- és középvállalkozásokat megcélzó kínálata az IT-infrastruktúra, a személyi számítástechnika, a hozzáférési eszközök, a globális szolgáltatások és a képalkotás-nyomtatás piacát fogja át. A vállalat 70,4 milliárd dollár árbevételt ért el a legutóbbi négy negyedévben. A HP-ről a www.hp.com és a www.hp.hu címen olvasható bővebb tájékoztatás.