Emma
3 °C
10 °C

Lakáshitelek: a törlesztőrészletekben van különbség

2003.05.19. 08:44
Még nem tisztázódott, pontosan mikor és milyen módosításokkal lép életbe az új állami lakáshitel-támogatási rendszer. Addig is: annak, aki kölcsönt készül felvenni, megéri válogatni a különböző bankok ajánlatai között.

Még a lakáshitelek aranykorában is sokan gondolják úgy, hogy a szigorú feltételeknek köszönhetően csak a szerencsén múlik, melyik banktól kapnak kölcsönt. Pedig a pénzintézeteknek legalább annyi érdekük fűződik a szerződés megkötéséhez, mint az ügyfeleknek.

A szerencse az időzítésben játszik szerepet

Jól járnak azok, akik még a jogszabályok várható módosulása előtt kerülnek olyan helyzetbe, hogy otthonuk megteremtéséhez lakáshitelt tudnak felvenni. De közülük már nem a szerencse választja ki, megfelelnek-e a banki elvárásoknak. A tudatosabbak körülnéznek a piacon, hol, milyen feltételekkel juthatnak hozzá az álomhitelhez - de a reklámozott kamatértékek ehhez nem nyújtanak elegendő információt. Egyrészt a kamatok nagyjából azonosak, de nem is mondanak el mindent az adott Lakáshitelről. Akik már az utánjárás közepén tartanak, meg tudják mondani, egy-egy bank könnyen adja-e kölcsönét vagy külön "mutatványokat" igényelnek. Rájöhettek arra is, hogy a "járulékos költségek" (kezelési költség, közjegyzői díj stb.) szintén nagyot kanalaznak a pénztárcából. A tapasztalatok szerint viszont nem elég körültekintően közelítenek meg egy fontos kérdést: mennyit kell majd havonta visszafizetniük?

Havi több ezer forint is megmaradhat

Sokan a hitelfelvétel lázában csak azt mérlegelik, mennyi fér még bele a több évvel vagy évtizeddel előre megjövendölt havi keretekbe. (Lásd: "Csak megkapjam a hitelt, majd csak kinyögöm valahogy.") Pedig érdemes annak is utánanézni, hogy mekkorák az induló törlesztőrészletek. Az Inter-Európa Bank legutóbb pont erre hívta fel az érdekeltek figyelmét. 5 millió forint esetén például a 20 éves futamidejű, 2,65%-os, támogatott lakáshitel induló törlesztőrészlete csak 28 300 Ft. Megéri tehát a szeletelés módját is szemügyre venni, mielőtt beleharapunk minden idők egyik legcsábítóbb lakáshiteltortájába.

Bővebb információ: Inter-Európa Bank Lakáshitel MAX