Vendel
5 °C
20 °C

Devizahitelek egyedülálló árfolyam-garanciával

2005.10.04. 13:43
Ki hallott már olyat, hogy devizahitelek esetében egy bank arra is odafigyeljen, hogy nagyobb árfolyam-emelkedés esetén az ügyfelek a lehető legkevesebbet érezzék meg. Pedig ilyen is létezik: az Inter-Európa Bank a magyar bankpiacon elsőként egyedülálló árfolyam-garanciát nyújt lakossági ügyfelei részére euró és svájci frank alapú lakáshitel, illetve szabad felhasználású személyi kölcsön igénylése esetén.

Mit jelent az árfolyam-garancia?

Ha egy ügyfél a hitelkérelmét 2005. december 31-ig benyújtja az Inter-Európa Bankba, akkor a bank garantálja a hitel futamidejének első két évében, hogy ha az euró-forint árfolyam 260 forint fölé kerülne, akkor a havi törlesztések megfizetésekor maximum 10 forintos árfolyam-garanciát, azaz árfolyamcsökkentést érvényesít.

illusztráció

Ez azt jelenti, hogy ha az ügyfélnek 260-270 forint/euró árfolyam között kellene törlesztenie, akkor az Inter-Európa Bank fix 260 forintos árfolyamon fogja átváltani az ügyfél forintját euróra. Amennyiben az árfolyam 270 forint fölé mozdulna el, akkor a teljes 10 forintnyi garanciát nyújtja a bank. Így ekkor az euróban meghatározott havi törlesztőrészlet minden egyes eurója után 10 forinttal kevesebbet kell az ügyfélnek fizetnie! Ez egy 130.000 Ft (500 euró) havi törlesztőrészletű Euró Lakáshitel (THM: 7,41%, 2005. szeptember) esetén évi 60.000 Ft megtakarítást jelenthet az ügyfél részére.

A bank svájci frank alapú lakossági jelzáloghiteleinél 175 forint/svájci frank árfolyamnál indul a garancia-vállalás, és maximum 7 forintnyi a mértéke.

Biztonság

Az Inter-Európa Bank által nyújtott árfolyam-garancia az ügyfél pénztárcájának nyelvére lefordítva azt jelenti, hogy az árfolyamok kedvezőtlen alakulása esetén nemcsak biztonságban érezhetik magunkat, hanem a hitel futamidejének első két évében a törlesztőrészletből meg is takaríthatnak. Sikeres fogadtatás esetén a Bank megfontolja az árfolyam-garancia kiterjesztését az euró hazai bevezetéséig.

További részletek: www.ieb.hu