Nándor
7 °C
23 °C

Jack Daniel 155 éves

2005.09.28. 10:13
A hamisítatlan Tennessee Whiskey megalkotója szeptemberben látta meg a napvilágot. Jack Daniel 1850-ben született és 16 évesen, 1866-ban már saját bejegyzett lepárlóüzemmel rendelkezett, elsőként Amerikában. A róla elnevezett whiskey mára a világ elsőszámú amerikai whiskey márkájává nőtte ki magát. Az egész szeptemberben zajló ünneplés megkoronázásaként szeptember 30-án a B7 Klubban tartjuk Mr. Jack 155-dik születésnapját.

A Jack Daniel's hívei minden év szeptemberében megemlékeznek a Tennessee Whiskey megalapítójáról, és előtte születésnapi köszöntéssel tisztelegnek.

Jack Daniels És hogy miért is ünneplünk egész szeptemberben? Egyrészt, mert Jack mindig is szeretett hosszasan ünnepelni. Másrészt, mert születésének körülményeit és pontos napját nem tudjuk, mivel egy tűzvész során minden anyakönyvi adat megsemmisült. Néhány későbbi időkből fennmaradt írásos emlék alapján következtethetjük ki, hogy valószínűleg 1850-ben született, de csak annyit tudunk hogy valamikor szeptemberben, tehát miért ne ünnepelnénk egész hónapban?!

Jasper "Jack" Newton Daniel egy 13 gyerekes családban látta meg a napvilágot, így nem meglepő, hogy nagyon korán elkerült otthonról dolgozni. Mindössze 7 esztendős volt, mikor elszegődött Dan Call lutheránus tiszteletes mellé. Call nemcsak Lynchburg egyik lelki vezetőjének számított, hanem elismert whiskey-készítőnek is. Nála vált az ifjú Jack Daniel tapasztalt szakemberré, majd üzlettárssá, végül önálló üzlettulajdonossá. Az 1860-as évek elején Mr. Jack volt az első, aki bejegyeztette lepárlóüzemét, és ezzel az övé Amerika legrégebben bejegyzett szeszesitalgyára, mely üzem a ma is ismert lynchburgi Jack Daniel's gyár őse. Ekkorra már kidolgozta és alkalmazta azt a lágyítási technikát, amely révén itala később világhírűvé vált - a Jack Daniel's whiskey 10 lábnyi faszén tömegén keresztülcsepegtetve éri el sajátos zamatát. Ez időigényes, költséges eljárás volt, de hűen tükrözte Jack Daniel megrögzött különbözőségét.

Jack Daniels Jack egész életében hű maradt az általa megalkotott nedű szelleméhez és az életét teljes hévvel, szenvedélyesen és vidáman élte. A legendás életút, a nagyszerű whiskey és Jack Daniel előtt tisztelegnek minden évben azok, akik megünneplik születésnapját. Magyarországon, az egész szeptemberen végigfutó promóciósorozat záróeseményeként óriási Jack Daniel's Birthday Party-ra várunk mindenkit szeptember 30-án a B7 Klubba, a Nagymező utcába. A Jack által tervezett címke színeit idézik a party dekorációi, aki pedig fekete-fehérbe öltözve érkezik, az Jack Daniel's-szel koccinthat az ünnepelt számlájára. Nem fog hiányozni a torta sem, amelyet természetesen 155 gyertya díszít majd, és nem felejtkezünk el a születésnapi meglepetésről sem!

A születésnap alkalmából szeretnénk az Index olvasóinak egy különleges játékkal kedveskedni. Válaszolj a kérdéseinkre és nyerj Jack Daniel's-es fémflaskát, kártyát díszdobozban vagy pólót. Az ajándékokat pénteken a party helyszínén a hostessektől veheted át!