Cecília
4 °C
12 °C

King Crimson koncert Budapesten

2003.07.01. 11:08
Július 15-én este fél 9-kor a Millenáris Parkban lép fel a világ legkiemelkedőbb progresszív-rock együttese, a King Crimson. A Robert Fripp vezetése alatt álló művészcsoport legújabb, The Power To Believe című lemezbemutató koncertkörútja során érkezik Budapestre, mely a 30 előadásból álló európai hangversenysorozat záró eseménye lesz. A rockzene történetében példátlan sikereknek és rendkívüli megbecsülésnek örvendő zenekar töretlenül őrzi vezető szerepét a műfajban. Minden lemezüket rendkívüli műgonddal készítik elő, invenciózus előadásuk hosszú évekkel előzi meg korát, ráadásul létezésüket jóideje különleges titokzatosság veszi körül.
"A King Crimson inkább egy munkamódszer, semmint egy zenekar. Ha nincs tennivaló, nem is történik semmi, a Crimson eltűnik. Ha olyan zene jelenik meg, melyet el kell játszani, a Crimson életre kel. Bár minden ilyen egyszerűen működne." Robert Fripp

Fennállásának negyedik évtizedébe lépve, a King Crimson kortársai közül az egyetlen, amely folyamatosan képes a megújulásra. A jelenlegi felállás folytatója annak a zenei kalandnak, amely ma is olyan előadókat inspirál, mint a Nine Inch Nails vagy a Tool. 2001 novembere és decembere között a King Crimson Észak-Amerikában játszott a Level 5 turné keretében, amely a hasonló című maxi CD megjelenését kísérte. Ez a lemez a Tool-lal közös, 2001 nyarán zajlott koncertsorozat anyagát reprezentálja. A 2002-es év tavaszán és nyarán kétszer is stúdióba vonultak, hogy rögzítsék a "Happy With What You Have To Be Happy With" című lemezt (2002 október), majd a legfrissebb, "The Power to Believe" című King Crimson albumot.

A zenekar létezése során, minden egyes felállás logikus folytatása volt az előzőnek, akár egy zenei evolúció. A King Crimson első inkarnációja - az alapító Robert Fripp szerint - 1968-ban fogant, és 1969 január 13-án született meg, a londoni Fulham Palace Café-ban. (Tagok: Fripp, Ian McDonald, Greg Lake, Michael Giles, Pete Sinfield). Az együttes kevéssel ezután a Rolling Stones előzenekaraként lépett fel egy Hyde Park-beli koncerten, ahol Jaggeréknél nagyobb sikert arattak. Ezután vették fel az "In The Court Of The Crimson King" (1969) című lemezt, melyet a szakma véleményét reprezentálva Pete Townshend, a Who gitárosa már a megjelenés pillanatában mesterműnek nevez. Az idő igazolta ezeket a véleményeket: az album a rockzene történetének talán legértékesebb ikonja, egyben a korszak egyik legkiemelkedőbb művészeti alkotása is.

Bár a kritikák az együttest "next Beatles"-nek titulálták, a következő harminc évben a King Crimson is sokszor akadályok és intrikák hálójába ütközött, de ennek ellenére sikerült rajongóit és kritikusait minden egyes albumával újból és újból meglepnie: In The Wake of Poseidon (1970), Lizard (1970), Islands (1971), Earthbound (1972), Larks' Tongues in Aspic (1973) és a posztumusz stúdióanyag, a Red (1974). Ezeken a csodálatos lemezeken Fripp mellett olyan zenészek játszottak, mint többek között a jazz-maestro Keith Tippet, Boz Burrell (Bad Company), Ian Wallace (Bob Dylan, Don Henley), John Wetton (Family, Uriah Heep, Asia) és Bill Bruford (Yes, Genesis).

A Red megjelenését követően Fripp úgy nyilatkozott, hogy a King Crimsonnak "örökkön örökké" vége, és szólóprojekteken kezdett dolgozni. Emellett több neves zenésszel is együttműködött, mint Brian Eno, Peter Gabriel, David Bowie, Daryll Hall, majd később David Sylvian.

Robert Fripp a 80-as éveket egy újjávarázsolt King Crimsonnal kezdte. Társai ebben Adrian Belew (Frank Zappa, Bowie, Talking Heads), Tony Levin (Paul Simon, Lou Reed, John Lennon, Peter Gabriel) és Bill Bruford. Fripp szerint ez a Crimson elődeinél könnyebben érthető, zenei szókincse tágabb. Ekkor három albumot rögzítettek: Discipline (1981), Beat (1982), Three Of A Perfect Pair (1984). Később, a Crimson fennállásának harminc éves jubileumára jelenik meg a Cirkus című válogatás-lemez (1999).

Fárasztó, ám végül sikeres jogi procedúra után Fripp szakított a korábbi menedzsmenttel és Discipline Global Mobile néven létrehozta saját kiadóját. Ennek égisze alatt a King Crimson Trey Gunn-nal és Pat Mastelotto-val kiegészülve folyamatosan alkot (néha ProjeKct 1-4 néven). A legutóbbi idők termése a Vrooom (1994), B'Boom (élő, 1995), THRaKaTTak (élő, 1996), Heavy ConstruKction (2000) és a Vrooom Vrooom (2001) című koncertlemez, melynek felvételei New Yorkban és Mexico City-ben készültek 1995-96-ban.

A King Crimson régóta várt Európai koncertkörútja során legújabb, "The Power To Believe" című lemezanyagát (Sanctuary Records) mutatja be, mely egyben erőrteljes állásfoglalás a Földön eluralkodott környezetpusztítással szemben.

Az együttes tagjai: Adrian Belew - ének, gitár, Robert Fripp - gitár, Trey Gunn - warr gitár, Pat Mastelotto - dobok. "A King Crimson időről időre megújuló formában él. Amikor olyan zene akar életre kelni, melyet csak a Crimson játszhat el, előbb utóbb el is játssza azt." Robert Fripp.

Tervezett kapunyitás: 19.30h

JEGYELŐÉTEL: Millenáris Jegypénztár
(Bp. II. Fény u. 20-22. tel: 438-5312 minden nap 10h-18h-ig)