Blanka, Bianka
9 °C
18 °C

Klimt, Schiele, Kokoschka és a dualizmus művészete

2004.04.22. 14:54
Kapcsolódó cikkek (1)
Nyílt nap a Magyar Nemzeti Galériában 2004. április 24-én szombaton a Budavári Palota három intézményének (BTM, MNG, OSZK) közös kiállításán
2004. március 19-én a Budai Vár három - egy udvarra nyíló - intézményében, a Magyar Nemzeti Galériában, a Budapesti Történeti Múzeumban és az Országos Széchényi Könyvtárban nagyszabású kiállítás nyílt a 2003-ban Bécsben nagy sikert aratott "Zeit des Aufbruchs" című tárlat budapesti változataként, új összeállításban, sokkal több, kiemelkedő jelentőségű osztrák művel.

A Budapesti Történeti Múzeum "Azok a boldog békeidők" alcímmel Bécs és Budapest nagy kiállításait, ünnepeit, az egymáshoz építészetben is nagyon hasonló két metropolisz áttörését, átalakulását mutatja be. A tárlaton a korszak kiemelkedő művészei, köztük Hans Makart, Székely Bertalan, Munkácsy Mihály, Benczúr Gyula és mások alkotásai mellett a Ringstrasse és az Andrássy út kiépülését, díszítéseit reprezentáló művek láthatók. Az osztrák és magyar parlament, a bécsi és a budapesti operaház tervei, freskóvázlatai mellett mívesen kialakított kecses bútorokat, fantasztikus minta- és formagazdagságú magyar és osztrák üveg-, ötvöstárgyakat, könyvillusztrációkat, ex libriseket, dekoratív halasi csipkéket, a világhírű Zsolnay kerámia magyaros stílusú szecessziós alkotásait, herendi porcelánokat és a több mint száz éve alapított Wiener Werkstätte, a Bécsi Műhely korai korszakának a mai szem számára is modernnek ható, az ún. Geometrikus szecesszió ezüst és kerámia-tárgyait mutatjuk be. Az üvegművészet és az épületkerámia érvényesült a szecessziós építészetben is, az osztrák Otto Wagner és a magyar Lechner Ödön és tanítványai formabontó művein. Otto Wagner korai, historikus remekműve, a budapesti Rumbach utcai zsinagóga volt. Az építész szecessziós és modern művei, mint a bécsi Stadtbahn megállótervei mellett épületvázlatai és egy makettje tekinthető meg.

Az Országos Széchényi Könyvtár tárlatának címe: "A tegnap világa", témája a két kultúrváros irodalmi, színházi élete. A kiállítás felidézi az Erzsébet királyné köré gyülekező nem hivatalos "gödöllői udvart", a bécsi Ring, az ún. Sirkecke korzóját, a Stadtpark és Városliget világát, a függönyökkel, dísztárgyakkal zsúfolt pompás enteriőröket és kávéházakat, az opera, a színházak, operett, népszínmű, zene és irodalom egykori szenzációit. Magyar írók német nyelvű kiadásai, osztrák művek egykori magyar változatai mellett, a kor ízlését tükröző, míves kivitelben, a korszak meghatározó folyóiratai, élclapok, karikatúrák, fényképek, díszlettervek idézik fel a korszak hangulatát. A színház és a zene témáját leginkább összekötő irodalom, mely a legszélesebb reprezentációban, az áttörést jelentő új stílusirányzatoktól a ponyvairodalomig villantja fel a pezsgő irodalmi korhangulatot, a szakmai érdekességeken túl, és részben a kiállítási térnek is megfelelően, magukat a műveket is mint iparművészetileg is jelentős alkotásokat mutatja be. Ugyancsak kitér a korszak egy másik cáfolhatatlan jelentőségű kulturális fordulópontjára, a pszichoanalízis megszületésére, a freudi iskola térhódítására. Külön érdekesség a legfontosabb magyar dráma, Madách Imre: Az ember tragédiája című művének bécsi bemutatójához készült díszletkép. Franz Matsch Schratt Katalinról festett szecessziós portréja mellett Ferenc József "barátné"-jának áttört csipkedíszes ruháját és Charlotte Wolter, a Burgtheater ünnepelt drámai színésznőjének bársonyjelmezét is megcsodálhatjuk.

A Magyar Nemzeti Galéria kiállítása, hangsúlyozva a két nemzet művészetének kapcsolódási pontjait és eltérő karakterét, elsősorban az osztrák művészet alkotásaira koncentrálva ad teljesebb képet. A tárlat a "közös" és az "eltérő" utak viszonylatában az 1870 és 1920 közötti időszak festészeti, szobrászati és grafikai anyagát vonultatja fel, kiegészítve iparművészeti tárgyakkal. A kiállítás az első két évtizedet felvillantó képekkel indít, Ausztria és Magyarország művészetének e korszakbeli stiláris és hangulati rokonságait érzékeltetve. Szinyei Merse Pál és Hans Makart barátságának képi dokumentumai között első ízben lesz látható a Szinyei hagyatékában megmaradt két Makart tájkép. A szellemi kötődéseket a kiállításon olyan párosítások reprezentálják, mint Paál László és Eugene Jettel, Mészöly Géza és Theodor von Hörmann, valamint Mednyánszky László és Jakob Schindler, a szolnoki művésztelepet alapító August von Pettenkoffen, Tina Blau és Deák Ébner Lajos képeinek egymás melletti bemutatása.
Az elváló utakat jelölik az 1890-es évektől a késői naturalizmus és plein air stílusában dolgozó művészek: a nagybányaiak - Ferenczy Károly, Hollósy Simon, Iványi Grünwald Béla, Csók Istán, Réti István - és a késői szolnoki művésztelep alkotói - Fényes Adolf, Zemplényi Tivadar.
A kiemelkedő magyar életművek - Rippl-Rónai József, Vaszary János, Gulácsy Lajos, Csontváry Kosztka Tivadar - mellett külön hangsúlyt kapnak világhírű osztrák művészek, Gustav Klimt, Egon Schiele és Oscar Kokoschka remekművei.
A 20. század elején újabb találkozási pontok tanúi lehetünk a bécsi Hagenbund és a budapesti Kéve művésztársulat, valamint a magyar Művészház és az osztrák Neukunst kapcsolatai révén.
A hazai népies szecesszió és az osztrák geometrikus szecesszió izgalmas kontrasztjában, reprezentatív válogatásban jelennek meg a két ország "gesamtkunst" - összművészeti - műhelyeinek, a gödöllői művésztelep és a Wiener Werkstätte iparművészeti tárgyai.
Befejezésül a magyar avantgárdhoz tartozó Nyolcak és aktivisták, a bécsi emigrációban alkotó Kassák kör művészeinek képei az osztrák modernek és a bécsi kinetizmus képviselőinek műveivel párhuzamba állítva kapnak helyet.

2004. ÁPRILIS 24: NYÍLT NAP A MAGYAR NEMZETI GALÉRIÁBAN

10.00 Dr. Bakó Zsuzsanna, a kiállítás rendezőjének tárlatvezetése a Klimt, Schiele, Kokoschka című időszaki kiállításon (C épület, földszinti kiállítótér)
10.00 Rényi-Vámos Katalin gyermek tárlatvezetése az állandó kiállításokon (találkozás: C épület, földszinti csarnok)
11.00 - 13.00 "Te is lehetsz a kincsek őrizője" - századfordulós játszóház gyermekeknek
11.30 Könyvbemutató a múzeum könyvesboltjában (C épület, földszint)
13.30 Veress Ágnes - komplex művészeti foglalkozás gyerekeknek (találkozás: C épület, földszinti csarnok)
15.00 Plesznivy Edit, a kiállítás rendezőjének tárlatvezetése a Klimt, Schiele, Kokoschka című időszaki kiállításon (C épület, földszinti kiállítótér)
16.00 Kórus hangverseny - századvégi, századeleji dalok (C épület, I.em., kupolacsarnok)

A programok múzeumi belépőjeggyel látogathatók.

"Te is lehetsz a kincsek őrizője" - századfordulós játszóház gyermekeknek

Az "EL-MÚLT KOR" művelődéstörténeti játszóháznak a századforduló művészeti életét bemutató foglalkozása. Remsey Ágnes "Cserepecskék" című meséjébe bújva a gyerekek felfedezhetik és elkészíthetik a kor ízlésének megfelelő tárgyak valamelyikét (képkeret, könyvborító, ékszer, festett üveg).

Találkozás 11 órakor a Magyar Nemzeti Galéria C épület földszinti csarnokában. (A játékba később bekapcsolódni nehéz, ezért kérjük, 11 óra előtt érkezzenek!)

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Hétvége Sopronban!

Tómalom Fürdő, Tűztorony, Karmelita kolostor, és még számos látnivaló várja Sopronban.