Kelemen, Klementina
3 °C
7 °C

A mozgásszervi betegségek vezető tünete a fájdalom

2004.03.30. 09:52
A köztudatban a reumatológiai betegségek az időskorral járnak együtt. Ezt feltevést cáfolják az utóbbi időkben készült egészségügyi felmérések eredményei. Ezen megdöbbentő hazai felmérések szerint a panaszmentesnek tűnő magyar ifjúság orvosi vizsgálatakor kiderült, hogy a fiatalok mintegy 2/3 részének mozgásszervi rendellenessége diagnosztizálható. Ezek a rendellenességek - az ehhez társuló környezetei ártalmakkal együtt - az életkor előrehaladtával kialakuló kopásos izületi és gerincbetegségek melegágyaivá válnak. Az izületi betegségek rendkívül sok fájdalmas órát, napot, évet, gyakran keresőképtelenséget, munkaképtelenséget okoznak - tájékoztat dr. Konrád Katalin a magánkórház reumatológusa. Gyulladásos eredető gerinc- és izületi betegségek bármely életkorban, de főleg fiatalkorban fordulnak elő.

A reumatológiai betegségek gyakorisága az utóbbi években jelentősen megnőtt, népbetegség lett. Ki ne járt volna már úgy, hogy egy rossz mozdulat után nem tudott kiegyenesedni, hirtelen fájdalmat érzett derekában, hátában, esetleg "elfeküdte" a nyakát? Ilyenkor nem érdemes napokig, hetekig szenvedni, vagy marékszám gyógyszert szedni, ami esetleg gyomorpanaszt is okozhat.
Az izületi betegség vezető tünete a fájdalom.
Amennyiben valakinek egy hétig fennálló, banális fájdalomcsillapítóra nem szűnő mozgásszervi fájdalma van, érdemes szakorvoshoz fordulni, mert minden betegséget könnyebb gyógyítani kezdeti stádiumban, mint előrehaladott állapotban.

Sokszor már egy egyszerű fizikális vizsgálattal kiderül a fájdalom oka, máskor kiegészítő röntgen vizsgálatra lehet szükség. (Amennyiben kiderül a betegség oka, lehetséges, hogy hosszas kezelés és gyógyszerelés helyett manuál terápiával a probléma szinte azonnal megoldható - emlékeztet a doktornő.)