Olivér
0 °C
4 °C

Gyomorbajok, megoldások

2004.03.23. 10:37
Az emésztőrendszer krónikus gyulladásos betegségeivel leginkább ősszel és tavasszal találkozom - állítja Dr. Harasta Edit, a Telki Kórház gasztroenterológusa. Ilyenkor ugyanis szaporodnak az émelygéssel, gyomortáji fájdalommal égő érzéssel járó emésztési panaszok, amelyek hátterében legtöbbször a gyomor különböző betegségei állnak - teszi hozzá. A gyomor nyálkahártyája rendkívül érzékenyen reagál minden változásra; összetett rendszer biztosítja védelmét. Ezen élettani harmónia felbomlása könnyen vezethet gyulladások fellépéséhez, fekélyek kialakulásához. Károsíthatja a védelmet például a dohányzás, a mértéktelen alkohol fogyasztás, a kávé, egyéb irritáló élelmiszer alkotórészek, valamint a stressz - tájékoztat a többnyire rossz életmódból adódó betegségek kialakulásáról a doktornő.
- Természetesen - teszi hozzá - a különböző gyomorbántalmakat sokszor fertőzések is okozhatják. Az utóbbi évek kutatásai bizonyították azt a tényt, hogy a krónikus gyomorbetegségek hátterében gyakran egy bizonyos baktérium, a "Helicobacter Pylori" áll. Ez a kórokozó felelős a gyakran évekig fennálló, időnként fellángoló gyomorhurutok, fekélyek kialakulásáért, súlyosbítja a gyomortáj záródási elégtelensége esetén fellépő úgynevezett refluxos panaszokat, sőt úgy tűnik több évtizedes fertőzöttség esetén a gyomorrák kialakulásában is szerepet játszhat - számol be a tudományos felfedezések legutóbbi eredményeiről Harasta Edit, aki hozzáteszi: a Telki Kórházban vérvétellel állapítják meg, hogy a beteg szervezete tartalmaz-e ilyen baktériumot, vagy sem.
A doktornő szerint nem jó, ha valaki halogatja az orvosi vizsgálatot. Bármilyen - még a legcsekélyebb - panasszal is szakemberhez kell fordulni, mert - például a gyomorrák esetében - pár hónapos időveszteség is nagyban veszélyeztetheti a kezelés sikerét.
A gyomor "feltérképezésének" legkorszerűbb módja az endoscopos, száloptikás vizsgálat, amellyel a legapróbb elváltozások is felfedezhetők, szükség esetén szövettani vizsgálatok is végezhetők - állítja a doktornő.
- A gyomorbetegségek okozta panaszokhoz gyakran nagyon hasonló tünetekkel jár az epekövesség. Ennek felismerése azonban jóval egyszerűbb, a has ultrahangos vizsgálata is alkalmas. Megoldása az úgynevezett laparoscopos műtét, aminek nagy előnye, hogy a hasfal felvágása nélkül elvégezhető, rövid kórházi bennfekvéssel, gyors felépüléssel jár. - Említést érdemelnek emellett a bélrendszer, főként a vastagbél megbetegedései, melyek kellő alapossággal csak endoscopos vizsgálattal tisztázhatóak, melynek során lehetőségünk van a nyálkahártya legapróbb elváltozásainak, gyulladásainak felismerésére, szövettani mintavétel végzésére, sőt kisebb, főként jóindulatú daganatok eltávolítására is. Az időben történő felismerést követően mód nyílik a gyulladásos betegségek gyógyszeres kezelésére - mondja Harasta Edit doktornő, aki úgy véli a gyógyítás alapja ebben az esetben is az időben történő felismerés. Emiatt rendkívül fontos például az emésztésben, székelési szokásokban bekövetkező változások, panaszok esetén mielőbb orvoshoz fordulni. A Telki Kórházban a vastagbél tükrözést kíméletes módon altatásban végezzük-teszi hozzá.

Sokak életét keseríti meg a már népbetegségnek számító aranyeresség a végbél környéki vénák betegsége, illetve azok tágulata. Rendkívül sok panaszt, fájdalmat, gyulladást, vérzést okozhatnak - állítja a doktornő. Végbéltáji panasz esetén rendkívül fontos a mielőbbi kivizsgálás, hiszen a panaszok hátterében állhat egyéb, súlyosabb betegség is, másrészt az időben, kezdeti stádiumban felismert aranyereség esetén szóba jöhet ambuláns kezelési eljárás, például a "gyűrűzés" is, míg előrehaladott, elhanyagolt esetekben már csak műtéti megoldás jön szóba, melyet kórházunkban a legkorszerűbb technikával, egy napos kórházi ápolással végzünk. Ezt követően a felépülés is jóval gyorsabb és könnyebb, mint a hagyományos megoldásokat követően - állítja Harasta Edit a Telki Kórház gasztroenterológusa.

A Telki Magánkórház nem "drága"!

A Telki Magánkórházról elterjedt, hogy csillagászati árakon kínálja egészségügyi szolgáltatásait. Ha azonban jobban utánajárunk, kiderül, hogy az árak korántsem tartoznak a megfizethetetlen kategóriába. Sőt ha azt nézzük, hogy itt milyen minőségi egészségügyi szolgáltatást kap a beteg a pénzéért, már jóval árnyaltabb a kép. Példának okáért egy komplex menedzserszűrés, vizsgálatokkal, ultrahanggal, vér-, vizeletvizsgálattal, EKG-val a 163.350 Ft-os listaár helyett nem kerül többe 85.000 forintnál. Ha figyelembe vesszük, hogy mindezt reggeltől kora délutánig végzik el, hát biztosan ráhúzhatjuk a megéri jelzőt.

Egy másik "húzóágazat" a szülés, mely megközelítőleg félmillió forintos kiadást jelent. Azonban ha itt is figyelembe vesszük a négycsillagos szállodai környezetet, azt hogy az apa vagy más hozzátartozó díjmentesen együtt lakhat az anyával, másként tekintünk a díjra, melyet már egy családi nyaralás alkalmával is viszonylag könnyen kiadunk, ami nem mérhető össze egy új élet születésével. (2004 januárjától lehetőség nyílik az előtakarékosság bevezetésére is, mely értelmében a várható beavatkozások- pl.: a szülés-költségeit havi részletekben be lehet fizetni a kórház számlájára, ahol a pénz gyűlik. Így el lehet kerülni az egyszeri nagy összegű kiadást.) Külön lehetőség az egészségpénztár igénybevétele, amely további 30%-40%-os SZJA megtakarítást eredményezhet a szolgáltatásaink díjából.

BelgyógyászatReumatológia
SebészetIdeggyógyászat
Ortopédia - mozgásszervi sebészetUrológia
Plasztikai sebészetBőrgyógyászat
SzájsebészetPszichiátria
Nőgyógyászat - SzülészetFül - orr - gégészet
GyermekgyógyászatFogászat, fogszabályozás

Telki Magánkórház
2089 Telki, Kórház fasor 1.
Tel: 26/372-300, Fax: 26/372-267
E-mail:
telkihospital@telkihospital.hu
www.telkihospital.hu