Olivér
1 °C
5 °C

Sok múlik a képzettségen és a tapasztalaton

2004.07.13. 10:15
A Telki Kórházban - belgyógyászként, kollégáimmal együtt - alapvetően két dologra összpontosítunk: a megelőzésre és a gyógyításra - állítja Dr. Papp E. Csilla főorvos, aki megdöbbentőnek tartja, hogy szűrővizsgálataik alkalmával fiatal, egészségesnek tűnő embereknél is az esetek 70 - 80 %-ban találnak valamilyen - rendszertelen életmóddal összefüggő, "menedzserbetegségre" utaló - elváltozást.

#alt#- A leggyakrabban a - népbetegségnek számító - cukorbetegséggel, magas vérnyomással és az elhízással találkozunk. Sűrűn kezelünk tüdőgyulladást, szívelégtelenséget, szívritmuszavart, egyéb érrendszeri megbetegedéseket és azok következményeit, így például agyvérzést, akut agyi történést - számol be a tapasztalatokról a doktornő, aki hozzátette: az alkohol okozta súlyos, több szervet érintő károsodás sem ritka, ahol pszichiáter segítségével igyekeznek megoldani a háttérben rejlő - gyakran családi vagy munkahelyi - konfliktusokat.

- Úgy gondolom, hogy kórházunkat felkereső betegek semmiben sem térnek el az államilag finanszírozott kórházak "beteganyagától". A különbség, talán annyi, hogy itt ténylegesen törekszünk arra, hogy létrejöjjön az orvos-beteg kapcsolat. Nagy gondot fordítunk arra, hogy elég időt töltsünk a paciensekkel - állítja a főorvos asszony. Szerinte, ahogy nincs két egyforma beteg, úgy nincs két egyforma betegség sem. Éppen ezért a kezelésnek minden esetben személyre szólónak kell lennie. Egykori professzorát idézve megjegyzi: a jó anamnézis (kórtörténet) - fél diagnózis. A beteget részletesen ki kell kérdezni, megvizsgálni, majd felállítani a diagnózist, vagy lehetséges diagnózisokat és meghatározni azokat a vizsgálatokat (labor, ultrahang, egyéb képalkotó eljárások), amelyek a végleges kórisme felállításában segítségükre lehetnek.

- Gyakran előfordul, hogy több kórházat is megjárt páciens jelentkezik be, azzal a reménnyel, hogy itt végre kiderül: miért fáj a feje, a hasa, a lába, miért van hasmenése, hőemelkedése, vagy éppen miért magasabb valamelyik laboratóriumi értéke. Sok múlik a vizsgáló orvos képzettségén, tapasztalatán - állítja Dr. Papp E. Csilla. Hiszen - teszi hozzá - gondolnunk kell a ritkábban előforduló megbetegedésekre, kórokozókra is.

#alt#- A Magyarországon élő külföldiek körében is egyre népszerűbb a kórház; szívesen veszik igénybe a szűrővizsgálatokat is - említi a franciául és angolul kiválóan kommunikáló főorvos. Jóleső érzés volt, amikor egy alkalommal szabadságra hazautazó francia betegemnek javasoltam, hogy vizsgáltassa meg magát otthon saját orvosával is. Felháborodottan utasított vissza, hiszen - mint mondta - én vagyok a kezelőorvosa, ő máshoz nem kíván fordulni. Az intézmény egyre népszerűbb a külföldi turisták körében is, akik többnyire megfelelő betegbiztosítással rendelkeznek, így az ő esetükben a kezelést biztosítójuk fedezi. A gyakran tapasztalható - különösen a tőlünk nyugatabbra fekvő országokból érkezők esetében - kezdeti bizalmatlanság hamar feloldódik, és a gyógyultan távozó betegektől sokszor kapnak a korház dolgozói köszönő sorokat.

A fekvőbeteg osztályon is kínálnak "ellátási csomagokat". Ezek közül is kiemelhető a fogyókúrás program, amelyben orvosi felügyelet mellett, egyénre szabottan dolgozzák ki az életmódra vonatkozó előírásokat (diéta, gyógytorna). - Ezen a téren is sok pozitív visszajelzést kaptunk. Egy kedves külföldi betegem például, nemrég egész fogyni vágyó családját áthozta Magyarországra, mert nála használt a diétás program - jelzi a sikereket a foglalkozás-egészségügyi szakorvosként is tevékenykedő Papp doktornő.

Kiemelkedők továbbá a rehabilitációs programok, amelyek során súlyos, senyvesztő betegségeket követően (például agyi érkatasztrófa, szívinfarktus utáni állapot) segítenek visszatérni az aktív életbe. A kórházban lehetőség van arra is, hogy az otthon ápolt idős hozzátartozót a család szabadsága alatt gondozzák. Ezért is nevezik a kórház fekvőbeteg ellátó részét "hotelszolgáltatásnak". A kétágyas szobákban ugyanis általában egy beteg fekszik, a másik ágyon lehetőséget biztosítanak arra, hogy a hozzátartozó a nap 24 órájában a beteg mellett tartózkodhat. A beteg - az orvos által előírt diéta betartása mellett - á la carte rendelhet ételt magának, melyet kívánsága szerint a szobájában vagy az étteremben fogyaszthat el. A szobákban telefon, színes televízió, videó és kérésre internet hozzáférés is lehetséges.

- A közhiedelemmel ellentétben, nem csak a gazdag emberek veszik igénybe szolgáltatásainkat - állítja a főorvos asszony. Az ország egész területéről érkeznek gyógyulni vágyó betegek, akik a kiszolgálás miatt jönnek, illetve térnek vissza hozzánk. Több alkalommal is előfordult, hogy vidékről azért jelentkezett be hozzánk beteg, mert egy adott vizsgálatot (például pajzsmirigy hormonszint, CT) sokkal gyorsabban el tudunk végezni, mint egy államilag finanszírozott intézet. A gyors diagnózis - amelyet a szakmában elismert szakmai stáb készít el - néha a beteg életét mentheti meg. Nekünk, orvosoknak, pedig pacienseink a fontosak - állítja Papp E. Csilla főorvos.