Olivér
1 °C
5 °C

Urológiai betegségek megelőzése és korai felismerése

2006.04.12. 10:28
A Telki Kórház urológusainak legfőbb célja a gyakori és kellemetlen urológiai betegségek megelőzése, korai felismerése, melyben nagy szerepet játszanak a szűrővizsgálatok.

Az urológia a vizelet képzésében résztvevő vese, a veséből való elfolyásáért felelős húgyvezeték, a tárolását biztosító húgyhólyag és a kivezetését végző húgycső betegségeinek gyógyításával foglalkozó szakterület. Ezen kívül a vizeletkiválasztó és -elvezető szervekkel szoros anatómiai összeköttetésben álló férfi nemi szervek, prosztata betegségei is az urológia tárgykörébe tartoznak.

Fiatalkorban jellemző urológiai betegségek a köves megbetegedések. Leggyakoribb a vesekövesség, a vesékben, vesevezetékben de a húgyhólyagban, sőt a prosztatában is előfordulhatnak kövek. A kőképződéssel járó betegségek fő tünete az erős, gyakran görcsös fájdalom. A kiválasztó rendszer területén a mozgó kövek felsértik a nyálkahártyát, ezért a vizeletben vér jelenik meg.

Igen gyakoriak a gyulladásos betegségek is, amelyek kialakulhatnak a vesében, a hólyagban, a prosztatában, a herékben és a mellékherékben. A leggyakoribb tüneteik a láz és a fájdalom, de az sem ritka, hogy genny jelenik meg a vizeltben.

Idősebb korra jellemző a prosztata jóindulatú megnagyobbodása és a prosztatarák. A legnagyobb gond, hogy jószerivel nincs jellegzetes, nyugtalanító tünetük, mint pl. egy vesegörcs, amivel a beteg mindenképpen orvoshoz fordul, ez megnehezíti korai felismerésüket. A "rejtett" szervek, mint a prosztata, a hólyag vagy a vese daganatai, csak orvosi vizsgálattal fedhetők fel. Hetven év fölött tízből négy férfinak prosztata-megnagyobbodása, tízből egynek prosztatarákja van. Ezért hangsúlyozzuk a daganatos megbetegedések esetében a szűrővizsgálatok szerepét (vizeletvizsgálat, ultrahang, PSA).

Húgyhólyag betegségei

  • Húgyhólyag fejlődési rendellenességei, a hólyaghurut, női vizelettartási zavarok (inkontinencia), nehéz vizelés, vizelet-visszatartás, hólyagrák (véres vizelet).

Vesebetegségek

  • A vese fejlődési rendellenességei, gyulladásos megbetegedései, vesekövesség, vesedaganatok (véres vizelet).
  • A prosztata betegségei
  • A prosztata- gyulladás, jóindulatú megnagyobbodása, prosztatarák.

A hímvessző, húgycső betegségei

  • A fitymaszűkület, rövid fék, húgycsőgyulladás, a húgycső fejlődési rendellenességei, fityma és a makk gyulladása (balanitisz), húgycsőszűkület, hímvessző daganatai, egyéb, nemi úton terjedő fertőzések (STD).
  • A here és a mellékhere betegségei
  • A here és a mellékhere gyulladásai, here visszértágulata, here vízsérve, a here fejlődési rendellenességei, heredaganatok.

Telki Magánkórház
2089 Telki, Kórház fasor 1.
Tel: 06-40-372-300, Fax: 26/372-267
E-mail:
telkihospital@telkihospital.hu
Web: www.telkihospital.hu