Antal, Antónia
-7 °C
0 °C

Lakáslízing: mire vigyázzunk?

2006.06.21. 10:51
Lakás önerő nélkül. Ezt kínálja a néhány hónapja már itthon is elérhető ingatlanlízing, amely úgy teszi lehetővé az önrész nélküli lakásvásárlást, hogy az ingatlant lízingcég vásárolja meg, melyet az ügyfél a lízingszerződés megkötését követően havi lízingdíj fizetés ellenében birtokolhat. Az adós a lízing futamideje végén vagy automatikusan (zárt végű lízing), vagy döntése szerint (nyílt végű lízing) szerez tulajdonjogot az ingatlanon. A hitelből történő lakásvásárláshoz önerő szükséges, az adós ugyanakkor már a nulladik időpontban tulajdonosa lesz kiválasztott ingatlanának. A Central European Credit elemzése az utóbbi időben a média fókuszába került ingatlanlízing körüli félreértéseket és pontatlanságokat oszlatja el.

A lízing konstrukció valóban vonzónak tűnik, ám ha jobban szemügyre vesszük, tövisek sajnos ezen a rózsán is akadnak. Kezdjük mindjárt az ingatlannal. Ha azt gondolnánk, hogy jelentős megtakarítások nélkül, végre könnyedén csaphatunk le a hétfői Expresszből korán reggel kiszemelt, aznap megtekintett és az eladónál lefoglalózott, alkalmi vételnek minősített lakásunkhoz, akkor bizony csalódnunk kell. A lízingcégek ugyanis kizárólag új építésű, azon belül is elsősorban az általuk preferált (kiemelt) beruházások lakásaira nyújtanak 100%-os finanszírozást. A 100% ráadásul a lakás nettó vételárára vonatkozik, így a ténylegesen finanszírozott összeg az ingatlan vételárának 80%-a. A nyílt végű lízing ugyanakkor lehetővé teszi, hogy a 20%-os ÁFA fizetési kötelezettség ne azonnal, hanem a lízing futamidejére elosztva, a lízingdíjjal együtt kerülhessen megfizetésre.

Ám történetesen szerencsésnek mondhatjuk magunkat, hiszen választásunk a kritériumoknak megfelelő lakásra esett, indulhatunk is aláírni a lízingszerződést, szabad pénzeszközeinkből pedig végre hőn áhított kubai nyaralásunkra áldozhatunk. Lassan készülődjünk az aláírásra... Megfeledkeztünk ugyanis arról, hogy a lízingcégeknek sajnos személyünket illetően is vannak fenntartásai, egészen pontosan személyünk igazolt jövedelmét illetően.

A probléma megvilágítására vegyünk példának egy 20 millió forint vételárú lakást, melynek 25 éves lízing esetében 125,000 forint körül alakulna a havi törlesztő részlete. Lízingcégünk ekkor felhívja figyelmünket, hogy ehhez legalább 375,000 forint nettó havi jövedelem igazolását látja szükségesnek, és akkor már tényleg nem gördít több akadályt a lakás kulcsai átadásának útjába.

Így a helyzet valamelyest paradoxon: a lízingcégek ajtaján jó eséllyel az önerővel nem, de a havi törlesztő részlet legalább háromszorosának megfelelő összegű, igazolt nettó jövedelemmel rendelkezők kopogtathatnak. Vajon indokolt-e, hogy a lízing finanszírozók ügyfeleik jövedelemigazolásaira tartsanak igényt, miközben (bár magasabb finanszírozási hányadot vállalnak) az ingatlanok tulajdonosaként a bankokénál jóval kedvezőbb jogi helyzetet élveznek adósaikkal szemben? A hitel ezzel szemben önerőt vár el, ugyanakkor tulajdonjogot biztosít és nem vizsgálja az adós jövedelmét.

A Central European Credit hitelezési és lízing tevékenysége során a fedezetül felajánlott ingatlan minél alaposabb megismerésére törekszik, így nem vizsgálja sem az adós jövedelmi helyzetét, sem pedig a kölcsön célját. Az ingatlanok értékbecslését a CEC számára az Euro-Immo végzi. Az ingatlanok széles körére (lakás, üzlethelyiség, iroda, építési telek), különböző konstrukciókban (hitel, magáningatlan fedezetes vállalati hitel, lízing, visszlízing, stb.) képes finanszírozást nyújtani, lehetővé téve ezzel a bankok és az ingatlan lízing cégek által elutasított vagy mostohaként kezelt egyedi igények kielégítését és rugalmas megoldások felvállalását.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.