Előd
7 °C
16 °C

'Szerelemről - komolyan?'

2003.11.25. 10:29
"Én nem tudom, mi ez, de jó nagyon
Elrévedezni némely szavadon,
Én nem tudom, mi ez, de édes ez,
Egy pillantásod hogyha megkeres
Én nem tudom, mi ez, de érezem,
Hogy megszépült megint az életem."
(Juhász Gyula: Szerelem / részletek)
Platon, A lakoma című művében azt írja: "Amit szerelemnek hisznek, nem egyéb, mint a teljesség vágya és keresése."

Buda Béla, a neves pszichológus szerint: "A szerelem empirikus úton nem vizsgálható. Nem állítható elő laboratóriumi körülmények között és nem is lehet pontosan meghatározni, mi is a szerelem." Szerinte a szerelemről csak közelítő meghatározást lehet adni: "Sajátos érzelmi állapot, amit az jellemez, hogy a tudat egy másik ember képével, emlékeivel van tele és a személyiség motivációs rendszere leginkább arra irányul, hogy ennek a másik embernek a közelében lehessen lenni."

Mindenki álmodik egy ideális partnerről, s ha talál olyan személyt, aki megfelel ennek az ideálképnek, azonnal úgy gondolja, megtalálta, akit keresett.

Szerelem első látásra - pedig valójában még nem is ismeri azt a személyt és csupán az animációnak nevezett képet szereti, amelyet ő formált a saját képzeletéből. Válóperes ügyvédek és bírók sokat tudnának mesélni, milyen csalóka is a látszat.

Goethe Eckermannak így beszél: "Az én nőkről alkotott eszményem nem a valóság megjelenéséből keletkezett, elvonatkoztatás útján, hanem bennem született, bennem jött létre, Isten tudja, hogyan."

Don Juan sem tudta, hogy a valóságban mi a nő, hisz kétségbe esve kereste saját animáját ezer nő között anélkül, hogy ezeket valaha is látta vagy megtalálta volna bennük.

A szerelmet nem bölcs hozzáértők magyarázzák el, nem tanítják tantárgyként egyetemeken, így felvételi vizsga sincs belőle, és házasságot kötni, családot alapítani is mindenféle előképzettség nélkül lehet. Nagy szerencséje van annak, aki ideális családi körülmények között nevelkedett és otthonról hozta a szükséges mintát. Ha ez nem így van, akkor érdemes szakember segítségét kérni és felkészülni a családalapításra.

Gyakorlati tapasztalat, hogy abba szeretünk bele, aki éppen mellettünk áll akkor, amikor Cupido nyila eltalálja szívünket. Nem lehet kiszámítani, ez mikor történik, de azonnal örömmel fogadjuk. Valami meghatározhatatlan boldog érzés kerít bennünket hatalmába, s még a szerelemmel együtt járó fájdalmakat is édesnek érezzük. Megmagyarázhatatlan kitörés ez a hétköznapok szürkeségéből. A szerelem érzése más, mint a szereteté vagy az intellektuális összhang két ember között. Ebben mindig biztosak vagyunk.

Paul Geraldy szerint: "Az asszonyok találták föl a szerelmet s a férfiak a házasságot, meg a hűséget.". Majd így folytatja: "Az ember otthagyja a családját a szerelméért és ebből új családot formál, s aztán otthagyja egy másik szerelemért."

Van-e köze a házasságnak a szerelemhez?

Egy reprezentatív felmérés szerint a megkérdezetteknek csaknem fele a következő választ adta: "A házasság feltétele a szerelem."

Theodor Bovet orvos pszichológus így vall a házasságról és a szerelemről: "Az a szerelem művészete, hogy nem engedjük elragadtatni magunkat a vak ösztöntől, hanem közös élménnyé formáljuk; isteni csoda, hogy eközben test, lélek, és szellem egésszé lesz, férj és feleség valóban egy testté válik."

Ideális esetben a szerelem tartós lesz és hosszú, boldog családi élet bontakozik ki belőle.

A statisztikai adatok azt mutatják, hogy főleg olyan emberek között alakul ki tartós, "életre szóló" kapcsolat, akik hasonló végzettségűek, hasonló identitásúak, azonos céljaikat azonos eszközökkel kívánják megvalósítani. Tehát akiknek a múltja és a jövőről alkotott elképzelése is sok megegyezőséget mutat.

Házassági tanácsadó legyen a talpán az, aki vállalkozik arra, hogy a szerelem útvesztőjében eligazít!

Ha Ön sikeres szeretne lenni a magánélet területén, sikerrel keresné élete nagy szerelmét, leendő társát, forduljon hozzánk bizalommal! Segítségünkkel - mely egyedülálló és sikerorientált - közel 350 pár talált egymásra.

Párkapcsolati és házassági tanácsadás, eredményorientált társkeresés, garantált és megbízható információ, szakpszichológusi konzultáció

www.parvaro.hu ,
club@parvaro.hu,
Telefon: 225-1395, 06-20-945-1441