Arteriográf: egyszerű vizsgálat az erek állapotának felmérésére

2009.02.18. 17:23 Módosítva: 2009.02.20. 09:02
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.
Magyarországon minden második ember halálát az érelmeszesedésből kifejlődő szív- és érrendszeri betegségek okozzák. A szívinfarktus, az agyvérzés legtöbbször váratlanul, néha pedig meglepően fiatal korban szedi áldozatait. Magyar találmányon alapul az arteriográfos vizsgálat, mellyel már korai fázisban diagnosztizálható a betegség.

Az Arteriográf nevű készülék egy új, magyar orvos-technológiai fejlesztés, melynek segítségével még abban a fázisban diagnosztizálható a betegség, amikor a komolyabb egészségügyi problémák megelőzhetőek.

A módszer lényege egyszerű: a felkaron elhelyezett mandzsettával a mérőműszer olyan jeleket regisztrál, melyek az egész érrendszer állapotát tükrözik, képet nyújtanak arról, mennyire rugalmasak - azaz mennyire egészségesek az erek. Maga a vizsgálat vérnyomás-méréshez hasonlít, ám nem csupán a szisztolés/diasztolés értéket ismerjük meg. A különbség a részletességben rejlik: a felkarra helyezett mandzsetta ún. teljes pulzusgörbéket képes érzékelni. Ezeket a görbéket a mérőműszer elektronikus jelekké alakítja, majd a számítógépes program meghatározza, hogy az erek rugalmassága optimális, normális, emelkedett vagy kóros, azaz kiszámítja az úgynevezett "artériás életkort". Ideális esetben az artériák ily módon meghatározott életkora nem haladja meg a vizsgált személy valódi életkorát.

Az arteriográfos vizsgálat

Gyakorlati részét tekintve a kb. 3 perces vizsgálat tulajdonképpen olyan, mint egy fekvő helyzetben többször elvégzett vérnyomásmérés. Ezen rövid idő alatt azonban 12 paraméter felvétele történik meg, melyek között szerepelnek a kis- és nagyartériák állapotát mutató értékek is. Ez azért nagyon fontos, mert a hagyományos vérnyomásmérés önmagában nem ad elég információt az erek állapotáról. Mivel a vizsgálat kizárólag vérnyomás- és pulzushullám-görbék méréseiből áll, nem jár semmilyen fájdalommal vagy kellemetlenséggel, nincs mellékhatása és teljesen veszélytelen.

Az arteriográfos vizsgálat az országban több helyen, háziorvosoknál, szakorvosoknál, rendelő-intézetekben elérhető, jellemzően 6.000 - 10.000 Ft közötti áron.

Orvoskereső honlapunk segítségével Ön is kiválaszthatja a lakó- vagy munkahelyéhez legközelebb eső orvosi rendelőt, melyben arteriográfos vizsgálatot végeznek. Az oldalon még több információhoz juthat magáról a mérésről, háttér-információkat és cikkeket olvashat a módszerről, illetve megtekintheti az arteriográfos vizsgálat menetét - az egyik neves színművésznő közreműködésével készült TV-műsor felvételén.

Vizsgálati javaslat

A vizsgálat 30 éves életkor felett mindenkinek javasolt. Ha az alábbiak közül egy vagy több jellemző igaz Önre, kérjük, fontolja meg, hogy jelentkezik arteriográfos vizsgálatra:

  • stresszes körülmények között él és dolgozik
  • túlsúlyos
  • dohányzik
  • magas vérnyomása van
  • magas a koleszterin- és/vagy a triglicerid szintje
  • cukorbeteg vagy vesebeteg
  • családjában előfordult magas vérnyomás, szívbetegség vagy cukorbetegség
  • változó korba lépő hölgy
  • bármilyen érbetegséggel összefüggésbe hozható panasza van
  • váratlanul memóriazavara kezdődik

Állapotfelmérés céljából nem javasolt a vizsgálat azoknál, akiknek diagnosztizált érrendszeri problémájuk van, vagy volt (pl. infarktus, agyvérzés, diagnosztizált alsóvégtagi érszűkület, stb.), ugyanis ezekben az esetekben az arteriográfos vizsgálat diagnosztikai szempontból nem nyújt többlet információt a kezelő orvos számára. Ebben az esetben viszont az arteriográfos vizsgálat abban segítheti a kezelőorvost, hogy a folyamatos ellenőrzéssel kiválassza a legmegfelelőbb terápiát, illetve nyomon kövesse a gyógyszeres kezelés hatékonyságát.

A szív- és érrendszeri betegségek megelőzhetőek!
Szánjon egy vizsgálatot önmaga és családja nyugalmára!

További információk: http://arteriograf.ellatas-szervezes.hu

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.