Nándor
7 °C
23 °C

Szülés vagy Császármetszés

2003.11.11. 09:45
Mit gondol erről a Telki Magánkórház ügyvédje?

A szülésre váró házaspárokat, a szülészeti szakma képviselőit és persze nem utolsósorban az egészségügyben dolgozó jogászokat foglalkoztató kérdések közül talán a legtöbb bizonytalanságot a szülés vagy császármetszés kérdésében a szülő nő tisztázatlan döntési joga jelenti. A szakemberek (ideértve a Magyar Szülészet Nőgyógyászati Szakmai Kollégiumot is) általános véleményét így foglalhatjuk össze: "A császármetszés hasműtét, amelynek költsége és kockázata van. Mint minden orvosi beavatkozást, ezt a műtétet is akkor és csak akkor végezheti az orvos, ha a beavatkozást a beteg állapota indokolja. Általánosságban azt kell mérlegelnie a beavatkozást tervező orvosnak, hogy a műtét elvégzése vagy a műtét el nem végzése jár-e a betegre nézve több hátránnyal, nagyobb kockázattal."

Orvosi beavatkozás előtt a betege felvilágosítása minden egészségügyi intézet kiemelten fontos kötelessége. A teljes körű felvilágosítás a betegek alapvető joga. A Telki Magánkórház, mint az ország egyetlen magánkórháza, kiemelt fontosságú kérdésként kezeli a valóban teljes körű beteg-felvilágosítás teljesítését

A császármetszés kockázatával és esetleges hátrányos következményeivel kapcsolatos felvilágosítás rutinfeladatnak számít. A hüvelyi szüléssel kapcsolatos kockázatokról, a hüvelyi szülés esetleges korai és késői negatív következményeiről azonban a mindennapok gyakorlatában nem kapnak felvilágosítást a kismamák. A felvilágosítás elmaradását jogi szempontból indokolhatja az a körülmény, hogy a hüvelyi szülés nem orvosi beavatkozás. Olyan természetes folyamat, amelyben a kórház a kismamának csak segítséget és biztonságot nyújt. Ennek ellenére a szüléssel kapcsolatos kockázatok "elhallgatása" jogi szempontból aligha védhető.

A kérdésnek külön aktualitást ad, hogy az Európai Unió néhány országában, (elsősorban Németországban) a hüvelyi szülés késői negatív következményeivel kapcsolatos felvilágosítás elmaradása miatt kártérítési perek indultak. Várható, hogy azok a szüléssel kapcsolatos egészség-életminőség hátrányok, amelyekről a szülőnőt "nem szokták tájékoztatni", előbb utóbb Magyarországon is megjelennek a kártérítési keresetekben.

A Telki Magánkórháznak szülész-nőgyógyász szakterületét vezető orvosa, Dr Ungár László a következőkben sorolta fel a hüvelyi szüléssel kapcsolatos kockázatok közül azokat, amelyekről helyesnek látná a szülőnő tájékoztatását: A hüvelyi szülés leggyakoribb késői nem kívánt következménye az akaratlan vizelet elfolyás (vizelet inkontinencia), a széklet és szél visszatartásával kapcsolatos problémák (végbél inkontinencia) és a hüvely különböző mértékű előesése, kitágulása (hüvely prolapsus). A három probléma többnyire egyszerre, (egymást komplikálva) jelentkezik. Az előfordulás gyakoriságáról különböző statisztikákat találhatunk a kézikönyvekben. A műtéti beavatkozást is indokoló elváltozások gyakorisága a többször szülteknél elérheti a 30%-ot. A műtéti megoldások terén az elmúlt években jelentősen fejlődött az orvostudomány. Az élettartam növekedésével és a szexuális aktivitás életkori kitolódásával egyre nagyobb számban fordulnak orvoshoz a hüvelyi szülés késői hátrányos következményeit viselő asszonyok.

Én magam, mint magánember, és mint anya úgy gondolom, hogy a terhesség, a szülés, az anyaság az életünk legszebb eseménye. A szüléssel kapcsolatos valóban teljes körű felvilágosítás, (amely a szülő nő összes egyéni körülményeit is figyelembe veszi) mindannyiunk alapvető joga. Úgy gondolom, az ilyen felvilágosítás nem riasztja majd el a kismamákat a hüvelyi szüléstől.

Dr. T. Á.

Gyógyulás a legkorszerűbb eszközökkel nyugodt körülmények között

Budapesttől nem messze, dombokkal övezett természetes környezetben található a Telki Magánkórház, Magyarország első magánkórháza. Az elegáns épület otthonos, minden kényelemmel felszerelt egy- ill. kétágyas szobái, melyekhez külön fürdőszoba, telefon, televízió ill. internetcsatlakozás tartozik, megfelelnek még a legigényesebb, fokozott nyugalomra és pihenésre vágyó páciensek igényeinek is. A kórház dolgozói mindent elkövetnek annak érdekében, hogy a betegek egy percig se érezzék kiszolgáltatottnak magukat. A Telki Magánkórház bejáratát átlépve az ember inkább szállodában érzi magát, semmint egészségügyi intézményben.

Az ellátások és kezelések azonban a legszigorúbb elvárásoknak is megfelelnek. Tíz állandó és 150 különböző területen gyógyító orvos dolgozik a Telki Magánkórházban, amely úgynevezett mátrixkórházként működik. Eszerint az orvosok tökéletesen ismerik a betegek valamennyi problémáját és a kezelések során folyamatosan konzultálnak szakorvos kollégáikkal. A kezelőorvost a páciensek maguk választhatják meg.

A Telki Magánkórházban a cél az, hogy a betegek minél hamarabb visszatérhessenek megszokott életükbe, és ha állapotuk kórházi tartózkodást igényel, lehetőségük van arra is, hogy hozzátartozóik a kórházban maradhassanak, és ezért még csak külön díjat sem kell fizetniük.

BelgyógyászatReumatológia
SebészetIdeggyógyászat
Ortopédia - mozgásszervi sebészetUrológia
Plasztikai sebészetBőrgyógyászat
SzájsebészetPszichiátria
Nőgyógyászat - SzülészetFül - orr - gégészet
GyermekgyógyászatFogászat, fogszabályozás
Kardiológia 

Telki Magánkórház
2089 Telki, Kórház fasor 1.
Tel: 26/372-300, Fax: 26/372-267
E-mail:
telkihospital@telkihospital.hu
www.telkihospital.hu