Orsolya
7 °C
17 °C

Indul az MKB Euroforint alap

2005.11.15. 11:14

Az MKB Befektetési Alapkezelő Rt. magas hozammal kecsegtető megtakarítási lehetőséget kínál a banki betéti kamatok csökkenése miatt alternatív megoldást kereső, s némi kockázatot is vállalni kész befektetőknek. Az MKB Euroforint befektetési alap úgynevezett garantált alap, ami azt jelenti, hogy a kibocsátó vállalja, hogy befektetőinek egy minimális - esetünkben a két éves futamidőre 6 százalékos - hozamot mindenképp biztosít a befektetéseik után. Ezen felül az alapkezelő a lejáratkor további prémiumot is fizet a befektetőknek, amelynek mértéke az előzetes számítások szerint 12 százalék lehet. (A hozamprémium végleges mértékéről a befektetési alap indulását követő 15 napon belül ad tájékoztatást az MKB Alapkezelő Rt.)

A kamatprémium fizetésére akkor kerül sor, ha a Magyar Nemzeti Bank által jegyzett hivatalos euró/forint deviza árfolyam a 2 éves futamidő alatt a 240,5-280,0 forintos sávban marad. Pénzpiaci szakértők szerint az elkövetkező időszakban igen csekély esély van arra, hogy ilyen szélsőséges árfolyamhelyzet alakuljon ki a forintpiacon: az MNB euró árfolyama 2003. júniusa (a forint intervenciós sávjának eltolása) óta 241,42-272,03 forint között állt.

A befektetők által vállalt kockázat a termékben az, hogy amennyiben az árfolyam akár csak egyetlen napra is kilép a meghatározott sávból, az ügyfelek a hozamprémiumra nem, csak a garantált hozamra tarthatnak igényt. Ennek mértéke ugyanakkor a prognosztizálhatóan tovább csökkenő banki kamatok mellett nem elhanyagolható.

A piacon jelenleg fellelhető 28 különböző garantált alaptól az MKB Euroforint terméke abban különbözik, hogy az extra hozam elérését nem valamilyen, az ügyfél által nehezen kontrollálható tőkepiaci mozgástól, hanem kizárólag az árfolyamtól teszi függővé. Az MKB Euroforint komoly előnye, a többi (garantált) alappal szemben hogy a befektető lényegében már az induláskor (a prémium hozam meghirdetése után) pontosan kiszámolhatja, hogy a feltételek teljesülése esetén milyen hozamot hoz majd neki a befektetése.

A MKB Euroforint Alap zártkörű alap, jegyzésére 2005. november 7-18.november 14-től két héten keresztül nyílik lehetősége az MKB Bank kijelölt fiókjaiban a minimálisan 100 ezer forintos befektetést tervezőknek. (A jegyzés hamarabb is lezárható.) "A befektetési jegyek jegyzése diszkontáron történik majd, így a befektetők pénze már az alap indulása előtt is kamatozik, ezzel akarjuk ösztönözni, hogy a döntéssel ne várjanak a jegyzési időszak utolsó napjáig.." - mondta Bereczki Zsuzsa, az MKB Bank Pénz- és Tőkepiaci Igazgatóságának igazgatója. A befektetési jegyek a jegyzés lezárása után bevezetésre kerülnek a BÉT-re, a másodpiaci forgalomban megvásárolni csak a kínálattól függően lehet.

MKB Euroforint Tőke- és Hozamgarantált Befektetési Alap

Jegyzési időszak: 2005. november 14 - től két héten keresztül
Jegyzési helyek: Az MKB Bank kijelölt fiókjai
Minimálisan jegyezhető mennyiség: 100.000 Ft/befektető
Kibocsátott mennyiség: minimum 500 millió - maximum 3 milliárd forint.
Jegyzés: 5%-os diszkonttal
Futamidő: 2 év
Másodpiaci forgalmazás: BÉT
Minimális (garantált) hozam: 6%
Prémium hozam: Az alapkezelő a jegyzés lezárását követő 15 napon belül teszi közzé. (Előzetes adatok alapján mértéke a névértékre vetítve 12%)
Prémium hozamfeltétele A megfigyelési időszak alatt az MNB által publikált hivatalos euro/forint árfolyam ne érintse, illetve ne lépjen ki a 240,5-280,0 forintos sávból.
Hozamfizetés: Az első év végén 3 százalék (garantált) hozamelőleg Lejáratkor: a garantált hozam fennmaradó 3 százaléka + a feltételek teljesülése esetén az előzetesen meghatározott prémium hozam egyösszegű kifizetése.