Nándor
7 °C
23 °C

Az MKB Bank Rt. szerződést írt alá a bolgár CB Unionbank AD többségi tulajdonának megszerzésére

2005.12.22. 17:31

A mai napon az MKB Bank Rt. (továbbiakban "MKB") az Unionbank (továbbiakban a "Bank") 60%-ának megvásárlásáról írt alá szerződést. Az MKB a tranzakcióval átveszi a Bank teljes üzleti irányítását. A Bankot alapító magántulajdonosok megőrzik jelentős kisebbségi részesedésüket a Bankban, és az MKB-val együttesen munkálkodnak azon, hogy az Unionbank további erősödését és növekedését elősegítsék. Az EBRD szintén megtartja tulajdoni részesedését a Bankban. A tranzakció véglegesítésére várhatóan 2006. márciusában kerül sor. A JPMorgan az MKB pénzügyi tanácsadójaként vesz részt a tranzakcióban. Az Eladók pénzügyi tanácsadója a PwC.

Az Unionbank 40 fiókot üzemeltet Bulgáriában, összesített piaci részesedése 1,5 % a mérlegfőösszeg alapján, továbbá 1,6 % a hitelkihelyezés és 1,4 % a betéti számlák területén. Az Unionbanknak emellett van egy 100%-ban tulajdonában lévő lízingszolgáltatásokat nyújtó Unionleasing leányvállalata is. Bulgáriában az Unionbank éllovasnak számít a kis- és középvállalkozások finanszírozásában és a legjobban irányított, valamint a legjobban pozícionált közepes méretű bankként tartják számon az országban - ezért tökéletesen illeszkedik az MKB stratégiájához.

Az MKB tervei szerint az Unionbank kis és közepes méretű vállalkozásokkal összefüggő tevékenysége tovább erősödik valamint kiterjeszti a lakossági és a nagyvállalati ügyfelekkel kapcsolatos szolgáltatásokat. Az MKB nagymértékben számít a jelenlegi helyi vezetés munkájára, melyet MKB szakértők fognak segíteni. Az MKB tervei szerint a Bank 5% körüli piaci részesedést ér el középtávon. Az Unionbank által már jelenleg is kínált banki és lízing szolgáltatások jelentős mértékű kiterjesztése mellett az MKB az Unionbank-on keresztül olyan pénzügyi tevékenység beindítását is tervezi Bulgáriában, mint a befektetési szolgáltatások, befektetési alapok, valamint magán nyugdíj- és egészségpénztárak.

2005. szeptember 30-i állapot szerint az Unionbank eszközállománya 226 millió EUR, a hitelportfolió 127 millió EUR, a betét állomány pedig 141 millió EUR. 2005. szeptember 30-án az Unionbank saját tőkéje 30 millió EUR volt.

Az MKB ezt a befektetést készpénzből finanszírozza, amelynek forrása az MKB jelenlegi tulajdonosai által 2006. első negyedévében végrehajtandó tőkeemelés.

A Bayerische Landesbank 2005-ben az MKB-t bízta meg, hogy regionális hídfőállása legyen Közép-és kelet európai új terjeszkedési stratégiájának megvalósítása során. Az Unionbank-ba történő befektetés az első kézzelfogható lépés a Közép és Dél-Keleteurópa bizonyos piacait - ideértve Bulgáriát, Romániát és Szerbiát - érintő növekedési stratégián belül. Az MKB ugyanis korábban már szándéknyilatkozatot tett a szerb Panonska Banka privatizációja iránt.