Salamon
6 °C
14 °C

Egy Montessori ovis kislány anyukájától

2005.08.31. 10:59
"A folytatás? Ha lehet Montessori iskola. Ha mégsem, akkor is biztos vagyok benne, hogy kisiskolásként Mira bárhol nagy hasznát veszi majd a kiegyensúlyozott, boldog óvodai éveknek."
#alt# Nagyobbik lányunk Mira 4 éves. Montessori óvodába jár.
Döntéshozatalunk- hogy Mira ebbe az intézménybe járjon -nem volt egyszerű.
Többször ellátogattunk az óvodába. Először mi szülők, majd együtt a kislányunkkal. Végül Mira maga kérte, hogy ezentúl ebbe az oviba járhasson. (Előző év szeptembere óta egy másik intézmény ovisa volt)
A beszoktatás folyamata kb. 1 hétig tartott. Nagyon tetszett, hogy ezalatt az idő alatt senki sem sürgetett bennünket. Közben velünk volt Mira kistestvére, Luca is. Együtt játszott és étkezett a nagyokkal, rendkívül jól érezte magát.
Ez egyébként egyáltalán nem meglepő, hiszen nyugodt, kellemes atmoszféra fogadja a terembe lépőt. A tágas, napsütötte szoba, a rendezett környezet rögtön kellemes benyomást keltett bennem is.
Nagyon tetszik, hogy a gyerekek részt vehetnek környezetük tisztántartásában, ápolásában. Virágot locsolnak, sepregetnek, asztalt terítenek. Mira otthon is szívesen segít a házimunkában. Étkezések után visszahozza a tányérját, ebben követi a másfél éves Luca is.
A beszoktatás alatt, és azóta is viszonylag sok időt töltök az óvodában. Amikor Miráért megyek, ő egyáltalán nem siet haza. Általában még együtt befejezzük azt a tevékenységet amit érkezésemkor éppen csinált.
A montessori eszközökkel lelkesen és kitartóan játszik. Úgy veszem észre, hogy egyre ügyesebbek a kezecskéi, jobban összpontosít. Rajzolásban különösen ügyes.
Úgy érzem megtalálta a helyét. Az óvó nénik segítségével szépen megtanulta az ovi napirendjét, a közösség szabályait. A pedagógusok határozottan, de mégis egyéniségüket figyelembe véve segítik őket.
Az, hogy az óvodai és az otthoni értékrend közel azonos, jól hat Mirára. Kiegyensúlyozott, nyitott, kreatív kislány. Társaival könnyen szót ért, irányító, ugyanakkor kompromisszum-kész.
Néha felfigyelek rá, ahogy a játszótéren számára idegen gyerekekkel ismerkedik, megkérdezi bekapcsolódhat-e a játékukba.
Régi, kedves barátaihoz nagyon hűséges. Ha konfliktushelyzet adódik közöttük, észérvekkel, magyarázattal próbálja oldani a helyzetet.
Mint egy "montessoris" gyermek anyukája én is változtam, változom. Megpróbálok rendet tartani a fejemben és a környezetemben is. Látom, milyen fontos ez a gyermekek számára: ők tökéletességre törekednek.
Szerencsére mára biztosan tudom, hogy megalapozott, jó döntés volt ezt az óvodát választani. Természetesen egy év múlva a kis Luca és Mira együtt megy majd óvodába minden reggel.
A folytatás? Ha lehet Montessori iskola. Ha mégsem, akkor is biztos vagyok benne, hogy kisiskolásként Mira bárhol nagy hasznát veszi majd a kiegyensúlyozott, boldog óvodai éveknek.
Ha a Montessori óvodákról bővebb információt szeretne, hívja a 06 20 450 2009-as telefonszámot.

Óvodáink:
1021 Bp. Völgy u. 1-3.
és
1148 Bp. Padlizsán u. 11-13.

Honlap: www.montessoriovi.hu
Email: info@montessoriovi.hu