Zelma, Rajmund
-10 °C
-3 °C

Egész évben Mozart

2006.09.07. 14:10
A Mozart-év méltó megünneplésére a Művészetek Palotája világsztárokat hívott az új hangversenyterembe. Operaelőadásokat, zenekari koncerteket egyaránt szerveztek, hogy a hatalmas életművet teljes gazdagságában mutassák be.

A vendégek hosszú sorában Sir Roger Norrington és a Camerata Salzburg volt januárban az első, nemrég járt itt a Theater Wien együttese. Szeptember 16-án, szombat este a bécsi operajátszás hagyományait csaknem másfél évszázada híven őrző Staatsoper társulata a Figaro házasságát koncertszerűen adja elő a hangversenyteremben. Az olasz nyelvű előadásban többek között Ricarda Merbeth, Adrian Eröd, Ildikó Raimondi, Wolfgang Bankl, Michaela Selinger lép pódiumra, vezényel: Ulf Schirmer. Október 14-én (ugyancsak szombaton) a Dán Rádió Kamarazenekara vendégszerepel Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben a Titusz kegyelme című operával. Az előadás dirigense, Fischer Ádám, a Dán Rádió Kamarazenekarának vezető karmestere, Serviliát Henriette Bonde-Hansen énekli, Titus Kressimir Spicer, Sextus Anna Bonitatibus lesz. A Magyar Rádió Énekkara működik közre a mű megszólaltatásában.

Operaház frontja

A több mint negyvenéves múltra visszatekintő, világszerte elismert Liszt Ferenc Kamarazenekar november 5-én vasárnap este Mozart divertimentókat játszik a hangversenyteremben. A program szólistája a kiváló klarinétművész: Klenyán Csaba. Az A-dúr klarinétversenyt Mozart korának sztármuzsikusa, Anton Stadler számára komponálta. A tündöklő fúvós szólam Klenyán ihletett előadásában hangzik el.

A Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben a Mozart év fináléjának is beillik a Purcell Kórus és Orfeo Zenekar december másodiki estje. A karmester, Vashegyi György ezúttal is különleges programot állított össze: két halotti misét, azaz requiemet. Az egyik Michael Haydné, akit Mozart az egyházi zene nagyszerű mesterének tartott. A másik Mozart befejezetlen remeke. Most Richard Maunder zenetörténész rendkívül érdekes változata hangzik fel - először Magyarországon. Maunder módosította a hangszerelést, és egyes részeket ­– például a Lacrymosát – alaposan átdolgozott.

Művészetek Palotája

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!