Emma
5 °C
8 °C

Egész évben Mozart

2006.09.07. 14:10
A Mozart-év méltó megünneplésére a Művészetek Palotája világsztárokat hívott az új hangversenyterembe. Operaelőadásokat, zenekari koncerteket egyaránt szerveztek, hogy a hatalmas életművet teljes gazdagságában mutassák be.

A vendégek hosszú sorában Sir Roger Norrington és a Camerata Salzburg volt januárban az első, nemrég járt itt a Theater Wien együttese. Szeptember 16-án, szombat este a bécsi operajátszás hagyományait csaknem másfél évszázada híven őrző Staatsoper társulata a Figaro házasságát koncertszerűen adja elő a hangversenyteremben. Az olasz nyelvű előadásban többek között Ricarda Merbeth, Adrian Eröd, Ildikó Raimondi, Wolfgang Bankl, Michaela Selinger lép pódiumra, vezényel: Ulf Schirmer. Október 14-én (ugyancsak szombaton) a Dán Rádió Kamarazenekara vendégszerepel Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben a Titusz kegyelme című operával. Az előadás dirigense, Fischer Ádám, a Dán Rádió Kamarazenekarának vezető karmestere, Serviliát Henriette Bonde-Hansen énekli, Titus Kressimir Spicer, Sextus Anna Bonitatibus lesz. A Magyar Rádió Énekkara működik közre a mű megszólaltatásában.

Operaház frontja

A több mint negyvenéves múltra visszatekintő, világszerte elismert Liszt Ferenc Kamarazenekar november 5-én vasárnap este Mozart divertimentókat játszik a hangversenyteremben. A program szólistája a kiváló klarinétművész: Klenyán Csaba. Az A-dúr klarinétversenyt Mozart korának sztármuzsikusa, Anton Stadler számára komponálta. A tündöklő fúvós szólam Klenyán ihletett előadásában hangzik el.

A Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben a Mozart év fináléjának is beillik a Purcell Kórus és Orfeo Zenekar december másodiki estje. A karmester, Vashegyi György ezúttal is különleges programot állított össze: két halotti misét, azaz requiemet. Az egyik Michael Haydné, akit Mozart az egyházi zene nagyszerű mesterének tartott. A másik Mozart befejezetlen remeke. Most Richard Maunder zenetörténész rendkívül érdekes változata hangzik fel - először Magyarországon. Maunder módosította a hangszerelést, és egyes részeket ­– például a Lacrymosát – alaposan átdolgozott.

Művészetek Palotája