Előd
7 °C
16 °C

Magyarország, a termálvizek országa

2004.05.14. 11:41

#alt#
Fotó: Magyar Turizmus RT. Archívuma
Ilyenkor tavasszal, a meleg nyarat óhajtva némi borzongással gondolunk a még előttünk álló hűvösebb napokra. Pedig van mód arra, hogy finom meleg vizű fürdőkben kényeztessük testünket, lelkünket. Hogy hol? Magyarországon, a termálvizek országában!

Egy régi mondás szerint, ha valaki Magyarország bármely pontján kutat fúr, előbb-utóbb termálvizet talál. Ezt a geológusok is alátámasztják, a térképek szerint ugyanis hazánk területének nyolcvan százaléka alatt harmincfokosnál melegebb termálvízkészlet található. A 60-as, 70-es években olajat kutató kísérleti fúrások eredményeként Magyarországon ma közel 1300, többségében elzárt termálvízkút van, amelyek felfedezése, kihasználása reneszánszát éli az utóbbi években.

Az egészségturizmus komoly hagyományokkal rendelkezik Magyarországon. A mai Budapest például ősidők óta lakott, fürdőivel fémjelzett hely. Különböző törzsi települések feltárt nyomai, Pannónia földjének aquincumi és a II. római légió táborhelyének volt fürdőépületei jelentik az első, korai korszakot. Termálvizeink gyógyító-kényeztető hatását a rómaiak után a törökök is csodás fürdők építésével tették mindennapjaik részévé. E kultúra nyomai ma is fellelhetők többek között a Király-, Lukács- Rác-, és Rudas-, valamint az egri fürdőben.

Gyógyturizmusunk a XIX.-XX. század folyamán tovább szélesedett, s miután a termálvizek kedvező hatása hamar közismertté vált, fürdő létesült Hajdúszoboszlón, Zalakaroson és Sárváron is. Gyógyvizeink nemzetközi tekintélyét bizonyítja, hogy 1937-ben a világ 36 országának részvételével a Nemzetközi Termál- és Gyógyfürdők Szövetségének (FITEC) első ülését hazánkban rendezték, majd annak örökös házigazdája volt egészen a II. világháborúig. Az átmenet évtizedei után a fürdőkultúra újjáélesztése, a fürdő, mint attrakció megjelenése a közelmúlt vívmánya a vendégek, a szolgáltatók és a döntéshozók egybehangzó igénye alapján.

Japán, Izland, Olaszország és Franciaország után a világ ötödik legnagyobb termálvízkészletével rendelkező országaként ma hazánk sokszínű idegenforgalmi kínálatának egyik különlegessége a bőséges termálvíz készletre épülő, gyógy- és a wellness-turizmusból álló egészségturizmus. Magyarország adottságai rendkívül kedvezőek, ugyanis a jelenleg nyilvántartott 1289 termálvízkútból mintegy 270 szolgál fürdési célokat. Fürdőink jó része a legkülönfélébb természetes gyógymódokra - a termálvizek, gyógyvizek, gyógyiszapok kihasználására, barlang- és szén-dioxid-, valamint klímaterápiára is - lehetőség van.

Az egészség megőrzésének egyre növekvő igénye a gyógyturizmus mellett időközben egy új, nemzetközi szinten is különlegességnek számító, vízre alapozott úgynevezett wellness turisztikai kínálat kialakítását indokolta. A kül- és belföldről érkező vendégeket mára számtalan stílussal és ajánlattal rendelkező wellness szállodák sora várja itthon. Ezek között számos különlegesség is található, így a családbarát vagy épp a múlt század hangulatát idéző kastélyszállók, de az érintetlen természeti környezetbe vágyók is találnak megfelelő ajánlatot.

Mi lehet vonzóbb gondolat a hűvösebb tavaszi napokban, mint a termálvíz csodás hatását megsokszorozó élmény-elemek és kényeztető szolgáltatások? Egészség, pihenés és jó közérzet - ezt kínálja vendégeinek Magyarország termálvízkincse.