Vendel
5 °C
20 °C

Mozart-ünnep

2006.01.26. 09:44

2006-ban világszerte rendkívüli rendezvényekkel, produkciókkal tisztelegnek az egyetemes kultúrtörténet egyik legnagyobb géniusza, a 250 éve, 1756. január 27-én született Wolfgang Amadeus Mozart előtt. A Művészetek Palotája nagyszabású Mozart-ünneppel indítja a jubileumi esztendőt.

Január 27., péntek

ELŐCSARNOK, 18:00
A "Mozart Magyarországon" kiállítás megnyitója
A tárlat a magyarországi Mozart-kultusz történetét jeleníti meg - a helyszínen a maga tárgyi valóságában, de virtuálisan is.

NEMZETI HANGVERSENYTEREM, 19:30
Camerata Salzburg
Közreműködik: Susan Gritton - szoprán
Vezényel: Sir Roger Norrington
Rameau: Boreádok - szvit
Händel: Silete venti - motetta, HWV. 242
Mozart: Két ária a Mithridatész, Pontusz királya c. operából, K. 87
Mozart: F-dúr divertimento, K. 247
Kedvenc szerzőjének 250. születésnapját Budapesten ünnepli a Camerata Salzburg. Bernhard Paumgartner 1952-ben alapította az együttest, amely az évek során - nagyrészt Végh Sándor 1978 és 1997 közötti irányításának köszönhetően - kiművelt hangzása révén a világ egyik legizgalmasabb kamarazenekarává vált. Napjainkban évi nyolcvan koncertet ad, repertoárja a barokktól egészen a 20. századig terjed.

Január 28., szombat
ZÁSZLÓTÉR & ÜVEGTEREM 11:00-tól
Fiatalok Mozart-fóruma
Az ország legtehetségesebb ifjú muzsikusai, kisiskolásoktól a zeneakadémiai hallgatókig öt helyszínen koncerteznek a Művészetek Palotájában: saját fóruma lesz a zongoristáknak, a vonós és a fúvós hangszereseknek, a vokális műfajoknak; az ifjúsági zenekarok és a kamarazenekarok pedig a Nemzeti Hangversenyteremben lépnek fel.

ELŐCSARNOK 15:00-tól
"Családi Mozart-muzsika"
Családok kapnak lehetőséget arra, hogy bemutassák kamaraprodukcióikat.

ELŐCSARNOK 17:00-tól
"Mozart imádása" - farsangi körmenet
Mozart korának és művészetének jellegzetes alakjai, az antikvitás, a rokokó és minden Mozarthoz köthető kor maszkosai, táncosok, színészek, bábosok vonulnak fel jókedvű körmenetben, a mozarti szórakoztató zene hangjai mellett.

NEMZETI HANGVERSENYTEREM, 18:00
Un dramma mozartiano
Bátori Éva - szoprán, Budapesti Akadémiai Kórustársaság (karigazgató: Balassa Ildikó), Honvéd Férfikar (karigazgató: Drucker Péter), Angelika Leánykar, Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekar Vezényel: Harry Spence Lyth
Művészeti vezető: Selmeczi György
W. A. Mozart:
A varázsfuvola - nyitány
Két hangversenyária
Thamos, Egyiptom királya
Az ünnepi hangverseny egy nagy formátumú énekesnő, Bátori Éva személye köré épül, aki növendékként, majd szólistaként éveket töltött Salzburgban, a Mozarteumban. Énekelte Mozart szinte minden szopránszerepét, teljes joggal elmondható hát róla, hogy a teljes mozarti világ birtokosa.

FESZTIVÁL SZÍNHÁZ, 19:00
Szegedi Kortárs Balett
Una commedia mozartiana
Közreműködik: Herczenik Anna, Kolonits Klára, Kovács István - ének, Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekar
Vezényel: Selmeczi György
Koreográfusok: Barta Dóra, Juronics Tamás, Fodor Zoltán
Rendező: Juronics Tamás
Az opera műfaja a 12 éves korában alkotott Bastien és Bastienne-től a halála évében bemutatott A varázsfuvoláig keretbe foglalja Mozart életét. Ez az élet, Mozart látható, hallható és belső világa a maga teljességében színházként is felfogható, amelyben kozmikus méretű komédia zajlik. Ennek a játéknak a szereplői, az életmű legjellegzetesebb figurái elevenednek meg ezen az estén: az antikvitástól az osztrák közemberig, francia arisztokraták és olasz buffo figurák, bölcsek és bolondok, udvaroncok és szabadkőművesek. Juronics Tamás e villódzó világ ezer színét és a mozarti zene varázslatát transzformálta színpadi mozgássá.

Január 29., vasárnap
FESZTIVÁL SZÍNHÁZ, 19:00
Debreceni Balett
Mirabell - bemutató
Zene: Mozart
Díszlet: Árvai György
Kosztüm: Andrea T. Haamer
Fényterv: Kovács Gerzson Péter
Koreográfia: Egerházi Attila
"Salzburgban van egy kert, egy csodálatos kert, a Mirabell. Valamikor Mozart is járt a kertben. A kert maradt, a világ változott_ Mozart itt van velünk, és mesél. A táncjáték a fantázia játéka. Mozart ťörökifjúŤ zenéjét hallgatván elindult a fantáziám, hogy kifürkéssze egy képzeletbeli, ódon kert titkait_" Egerházi Attila