Cecília
3 °C
12 °C

Magyar szimfonikus körkép a Nemzeti Hangversenyteremben

2006.02.17. 10:47

Február 23. csütörtök

Szegedi Szimfonikus Zenekar, vezényel: Gyüdi Sándor
Lendvay Kamilló: Rapszódia
Mendelssohn: IV. A-dúr (Olasz) szimfónia
Berlioz: Harold Itáliában
Közreműködik: Máté Győző (brácsa)

Önálló együttesként a Szegedi Szimfonikus Zenekar a kimagasló képességű karmester, Vaszy Viktor irányításával jött létre. Vezetésével az operai feladatok magas szintű ellátása mellett jelentős koncertzenekarrá is fejlődött az együttes, amely története során szinte egész Európát bejárta, és az elmúlt években Tajvan, Szingapúr és Brazília közönsége előtt is nagy sikerrel mutatkozott be. Vaszy Viktort az együttes élén Pál Tamás, Oberfrank Géza és Acél Ervin követte. 1999-től az a Gyüdi Sándor tölti be az igazgató-karmesteri posztot, aki eredetileg matematika-fizika szakon végzett a szegedi egyetemen, majd 1988-ban szerzett karmesteri diplomát a budapesti Zeneakadémián. Operakarmesterként 1989-ben debütált Szegeden, s a kilencvenes évek elejétől szimfonikus koncerteket is vezényel.
A műsorban a kortárs magyar zenét Lendvay Kamilló Rapszódia című műve képviseli. Az 1928-ban született szerző alkotásai rendkívül sokszínűek, gyakran használja a jazz és a filmzene eszközeit. Mendelssohn utazásainak emlékeit több nagy művében is feldolgozta, közülük való az Olasz szimfónia. Ugyancsak Itália ihlette Hector Berlioz fiatalkori kompozícióját és George Byron Az ifjú Harold zarándokútja című elbeszélő költeményét, amelynek nyomán Berlioz programszimfóniája született. Igényes brácsaszólóját ezúttal Máté Győző, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának szólamvezetője játssza.

Február 28. kedd

Győri Filharmonikus Zenekar, vezényel: Medveczky Ádám
Dohnányi: II. zongoraverseny
Brahms: Variációk egy Haydn-témára
Brahms: II. (D-dúr) szimfónia
Közreműködik: Baranyai László (zongora)

A Győri Filharmonikus Zenekar elődjét, a győri Ének- és Zeneegyletet 1862-ben a világhírű karmester, Richter János édesapja, Richter Antal alapította. Az együttest 1968-ban nyilvánították főhivatású zenekarrá, azóta Európa számos országában jól ismerik, rangját több lemezfelvétel is jelzi, s az eltelt évtizedekben a legkiválóbb magyar és külföldi dirigensek vezényelték. A zenekar gazdag repertoárján a klasszikus művek mellett kortárs magyar szerzők kompozíciói is szerepelnek, s nevéhez több magyar darab ősbemutatója fűződik. Medveczky Ádám 1997 óta a Győri Filharmonikusok vezető karmestere. Pályáját ütőhangszeresként kezdte, majd a Zeneakadémia karmesterképző tanszakát is elvégezte, s 1972-ben második helyezést ért el a Magyar Televízió I. Nemzetközi Karmesterversenyén. Azóta a Magyar Állami Operaház elismert dirigense, számos hanglemeze jelent meg, és a világ szinte minden országában fellépett. Dohnányi Ernő zongorára és zenekarra írt művei nagy alkotói fantáziáról tanúskodnak, és mindig rendkívüli igényeket támasztanak az előadókkal szemben. A koncert szólistája, Baranyai László sok kortárs zeneszerző új művét mutatta már be. Kiterjedt hazai és külföldi zongoraművészi tevékenysége mellett a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemnek is tanára.
A műsorban szereplő Brahms-művek aligha szorulnak külön méltatásra. Hervadhatatlan értékű alkotások, minden zenekar számára komoly próbatételt jelentenek, ám értő előadásuk biztos sikert ígér.